|
|
|
... diólevél herpeszre, ekcémára, szifiliszre jó. A dióolaj pedig galandféreg-fertőzés, vérhas és székrekedés esetén.
A fiatal zöld dióban hatszor annyi C-vitamin van, mint a fekete szederben! Kilencszer annyi, mint a csipkebogyóban! Negyvenszer annyi, mint a narancsban!
Egészségi szempontból ezért az ecetben eltett zöld dió fontos téli C-vitamin forrás. Fájdalm... |
2024-02-21 21:28:51 |
|
|
|
|
|
|
... brokkoliban, a csipkebogyóban, a homoktövisben, a kiviben, a papayában, a mandarinban, a grépfrútban, a narancsban, a paprikában, a para... |
|
2023-12-17 22:44:23 |
|
|
|
|
|
|
... brokkoliban, a csipkebogyóban, a homoktövisben, a kiviben, a papayában, a mandarinban, a grépfrútban, a narancsban, a paprikában, a para... |
2022-11-05 13:10:06 |
|
|
|
|
|
|
... szempont
ból fontos, mert jól felszívódó alakban van
jelen.
Csak néhányat kiemelve:
•
Sok
kalcium
van az eperfa gyümölcsében, szamócában, szederben,
ribiszkében,
csipkebogyóban.
•
Vas
at tartalmaz jól felszívódó formában az egres, a ri
biszke,
csipkebogyó
•
Kiemelked... |
|
2015-05-03 00:42:51 |
|
|
|
|
|
|
... biztonságosabban telepíthetők. Ültetés után mindenképpen alaposan tömöríteni kell a talajt, és a növényeket többször is szükséges beöntözni.
Jóllehet ma már van elegendő szaporítóanyag a szederből, mégis érdemes - legalább a saját és barátaink számára -házilag is sarjakat előállítani. Ennek bevált és egyszerű módja a fejbujtás, ami a következőképpen történik: nagyobb cs... |
|
2014-07-16 23:52:15 |
|
|
|
|
|
|
... egy nagy lábasban forrni kb. 10 l vizet. Egy lisztezett deszkán a tésztát - lisztezett gyúrófával - kinyújtjuk, és a tésztát 5X5 cm-es kockákra felvágjuk. Minden kocka közepére rakunk a szederből, majd lisztes kézzel összehajtogatva gombócokat formálunk. A lisztezett deszkára tesszük a gombócokat.
Amikor az összes gombóccal végeztünk, és a víz is forrni kezd, beledobáljuk. 4... |
2010-11-20 15:39:30 |
|
|
|
|
|
|
... cukor teljesen feloldódjon. Ekko... |
2010-10-12 19:42:25 |
|
|
|
|
|
|
... teljesen elolvad), azután szalicilos vízzel vagy alkohollal kiöblített üvegekbe tö... |
2010-09-22 19:53:50 |
|
|
|
|
|
|
Szederbor
Elkészítés: 60 perc + 24 óra + 3 hét Nehézség: 1
Elkészítése: 3 kg. szedret megtisztítunk, összezúzzuk belekeverünk 5 g. citromsavat, 1 g. ammóniumszulfátot. A cefrét 1 l. forró vízzel leöntjük és miután kihűlt, hozzáadjuk a fajélesztőt. Egy napig előerjesztjük, majd kipréseljük, a léhez részletekben 1 kg. cukor és 1 l. víz oldatát adjuk. Kotyogós d... |
2010-09-21 05:13:31 |
|
|
|
|
|
|
Erdélyi szederbor
Hozzávalók: 15 l szeder, 7, 5 kg cukor, 7, 5 l víz
Elkészítése: A szedret háromszor átmossuk, majd lepasszírozzuk. Hozzáadjuk a vizet, a cukrot, és feloldódási kavargatjuk kézzel. Kb. 30 literes ballonba töltjük, és 6 hétig, lekötve, forrni hagyjuk. Ez után gumicsővel leszívatjuk. Még 6 hétig érleljük, ismét leszívatjuk és palackozzuk. Finom, édeskés ... |
2010-09-21 05:11:40 |
|
|
|
|