|
|
|
Emeletes sertésborda
Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott sertéskaraj 8 szeletben, 1 mokkáskanál őrölt bors, 4 vékony szelet, angol szalonna, 1 fej vöröshagyma, 10 reszelt márványsajt ( más sajt is jó), 5 dkg füstölt kolbász (szalámi is lehet), 2 dl tejszín (v. tejföl is jó), 2 dl ketchup, kevés cukor
Elkészítése:
1. A kikent tűzálló tál aljára egymás mellé fektetek 4 ... |
2010-10-11 21:03:59 |
|
|
|
|
|
|
... mindenkinek a tányérjára. Ebből alakult ki az elegáns angol felszolgálási mód is, amikor a felszolgáló a feltálalt ételeket a vendég tányérjára szervírozza.
A húsokat sütik szeletben is, frissen elkészítve, de van még egy kedvelt elkészítési mód, a párolás is. Az angolok marhasült alatt tulajdonképpen egy elősütött, és barnamártásban megpárolt ételt értenek.
Má... |
|
2010-09-13 20:11:08 |
|
|
|
|
|
|
... füstölt szalonna
* só
* személyenként 2-3 közepes burgonya
Elkészítés:
A káposztát egyszer vízzel felengedjük, és erősen kinyomjuk. A szalonnát szeletben kisütjük, majd kiszedjük. Zsírjára rádobjuk a tepertőt, és jól átforrósítjuk. Hozzáadjuk a káposztát, a sült szalonna szeleteket, sózzuk. Fedő alatt kb. egy óra alatt készre sütjük. Plusz f... |
2010-09-10 10:45:59 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg zsenge cukkini, 5 dkg liszt, étolaj a sütéshez, 20 dkg ementáli sajt szeletben, 5 dkg reszelt parmezán sajt; a húsos raguhoz: 2 evőkanál étolaj, 25 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 50 dkg paradicsom, 5-6 bazsalikomlevél, 1-1 csipet őrölt rozmaring és oregánó; a besamelhez: 8 dl tej, 8 dkg margarin, 8 dkg liszt, 4 tojássárgája,... |
|
2010-08-19 08:20:36 |
|
|
|
|
|
|
...
SAJTOS CUKKINI
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg zsenge cukkini, 5 dkg liszt, étolaj a sütéshez, 20 dkg ementáli sajt szeletben, 5 dkg reszelt parmezán sajt; a húsos raguhoz: 2 evőkanál étolaj, 25 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 50 dkg paradicsom, 5-6 bazsalikomlevél, 1-1 csipet őrölt rozmaring és oregánó; a besamelhez: 8 dl tej, 8 dkg marga... |
|
2010-08-19 07:58:20 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
* 50 dkg ördöghal, szeletben
* 40 dkg tintahal
* 1 piros húsú paprika
* 15 dkg paradicsom
* 3 szál zöldhagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 dl olívaolaj
* 10 dkg zöldborsó (tisztított súly)
* 2 evőkanál vágott petrezselyem
Elkészítés:
A halat és a tinta... |
2010-08-16 10:19:14 |
|
|
|
|
|
|
... mustár
elkészítés
1. A hátszínt szépen megtisztítjuk, 4 szeletre vágjuk (legjobb, ha szeletben vesszük), kiklopfoljuk.
2. Akkora tálat veszünk, amekkora egy szelet hús. Kevés olajat öntünk a tál aljára, borsot darálunk rá és ráfektetjük az első szelet ... |
2010-07-26 20:29:00 |
|
|
|
|
|
|
... cukor
* 1 erőleveskocka
* 1 csapott ek liszt
* 2 ek mustár
elkészítés
1. A hátszínt szépen megtisztítjuk, 4 szeletre vágjuk (legjobb, ha szeletben vesszük), kiklopfoljuk.
2. Akkora tálat veszünk, amekkora egy szelet hús. Kevés olajat öntünk a tál aljára, borsot darálunk rá és ráfektetjük az első szelet húst. Olajjal ken... |
2010-07-26 10:55:57 |
|
|
|
|
|
|
A mai magyar nyelvi humor
Mottó: . . .a humorérzék megment az összes bűn elkövetésétől... (H)a megnevetteted az embereket, azt teszel velük, amit csak akarsz (Temesi Ferenc)
,,Polihisztor vagyok és más tudományokban is jártas." (Világháló)
A magyarokat külföldön - de nyilván magyar tapasztalatok és magyar önsztereotípi... |
2010-06-05 04:04:51 |
|
|
|
|
|
|
Új sorozatunk Lőrincze Lajos (1915-1993) emléke előtt tiszteleg. Kilencvenéves lenne az idén nyelvművelésünknek a közelmúltig legnagyobb hatású, a közszereplést legkitartóbban vállaló tudósa, akit ez okból, e számunk humoros hangvételéhez igazodva, szülőfaluja, Szentgál nevéből játékosan édes anyanyelvünk Szent Grál-lovagjának is nevezhetnénk. Soha nagyobb szükség annak ilyen... |
2010-04-17 16:06:02 |
|
|
|
|