Belépés
1479. október 13. | A kenyérmezei csata
... Szendrő környékén gyülekező - javarészt akindzsikből álló - portyázó had ellenében Báthory István erdélyi vajdát, Kinizsi Pál délvidéki kapitányt és Vuk Brankovicsot, a magyar uralom alatt álló szerb területek vajdáját is készenlétbe állította. A félelem nem volt alaptalan, ugyanis az Isza bég által vezetett hadjáratban 5 - más források szerint 7 - szandzsá...
2020-10-13 21:35:14
Erdő Péter bíboros a 40 éves vatikáni magyar kápolnában:
... ha a nép soha nem mondott le kulturális és önálló jogi létezéséről. Mégis, az ország középső része, mely nagyjából egybeesik a jelenlegi Magyarországgal, százötven éven keresztül ottomán uralom alatt állt, és ezalatt elvesztette lakosságának a kétharmadát. A magyar katolikusok megőrizték a szívükben Szent István nagy gesztusát, aki a Szűzanyának ajánlotta az éppen csak megtért ors...
2020-10-09 08:21:40
A Szent Jobb története
... idegen uralkodók jóindulatát, vagy éppen a békekötést pecsételték meg ilyen gesztusokkal.
A 15. században kezdődött a Szent Jobb vándorútja: először Székesfehérvárra vitték, majd a török uralom alatt Boszniába; később (1590 körül) Raguzába, a mai Dubrovnikba került, az ottani domonkos szerzetesekhez.
Amikor Mária Terézia tudomást szerzett az ereklye hollétéről, mindent e...
2020-08-21 18:26:34
Képregény készült a Mátyás-templom történetéről
... hányszor kellett újraépíteni, felújítani, miután egy-egy része vagy a tornya összedőlt, felrobbant, leégett a századok során.
Berci idegenvezetőitől megtudja, hogyan működött a török uralom idején dzsámiként a koronázó templom, valamint, hogy miként rémisztette meg a budai vár visszafoglalásakor a várvédő törököket a 145 évvel korábban befalazott Mária-szobor.
Kiderül az...
2020-07-11 12:21:34
Jaj, a legyőzöttnek! - Trianon, 1920. június 4.
... nemzetiségre való korlátozás nélkül. A nemzetiségeink mindegyike századokig teljes egyetértésben élt a magyarokkal, s csak osztrák hatásra lettek ellenségek (Divide et impera!).

A török uralom elmúltával a Magyarországon soha nem üldözött, s lassan-lassan nemzetté érlelődött nemzetiségi csoportok mindenáron igyekeztek létrehozni saját nemzeti államaikat.

A sz...
2020-05-08 20:00:30
Krónika 1. rész (megemlékezések, Kúria-beszámoló)
... XIII. században érkeztek hazánkba - ismertette Jakab István -, 275 éve pedig Mária Terézia május 6-án engedélyezte számukra a régi szabadságuk, kiváltságaik visszaváltását, amelyeket a török uralom alatt veszítettek el.
A Kúria elnökének beszámolója
Az új szabályok alkalmazásának éve volt a 2018-as a Kúria életében - mondta beszámolójában Darák Péter elnök. Ekkor lépett ...
2020-05-06 11:12:09
Lelki fény
... gyulladás - Az élet lekicsinylése, mások hibáztatása, áthárítás. Beteges önkritika. A beteg hozzáállása mindenhez. "Hát nem borzasztó?"

Mozgásbetegség - Rettegés az események fölötti uralom elvesztésétől.

Magas vérnyomás: Túl merev vagy, görcsölsz egy problémán, de nem tudod megoldani.

Medence: nemi tartás.

Mióma: álterhesség.
...
2020-01-04 07:10:39
Jászberény - Olvasó Boldogasszony ferences templom
... (török engedéllyel) helyreállította a templomot, amelyet fölszenteltek, s általában ferences szerzetesek látták el a plébánosi feladatokat.
A XVII. századtól napjainkig
A török uralom végeztével, 1690-ben térhettek vissza Berénybe a ferences szerzetesek. A templom hajójának falai épen álltak, csak a szentély volt részben romos. A templom tetőzetét 1699-re állították hely...
2019-11-17 21:09:15
Erdogan Budapesten - A Mi Hazánk nem támogatja sem Erdogan üdvözlését, sem a "szélsőbaloldali" tüntetést
... képviseli - mondta Toroczkai László.
Hozzátette, Erdogan nem a türk testvériséget testesíti meg, hanem sokkal inkább az oszmán hódító politikát. Ezért magyar ember, már a 150 éves török uralom tapasztalatai nyomán sem üdvözölheti a muszlim vallási és török nacionalista politikát megtestesítő elnököt - hangoztatta, aki szerint ugyanakkor a kurdok melletti szimpátiatüntetést o...
2019-11-06 14:11:28
Kereszténydemokrácia - Kövér: identitásrombolók és -védők küzdelme zajlik Európában
... figyelmeztetve: küzdelemben a jövőben sem lesz hiány.
Hangsúlyozta: a múltból megtanulhatták, hogy "az emberi észbe vetett hittel visszaélő szekuláris haladáskultusz jegyében politikai uralomra törők" az európai politikában miként ásták alá a keresztény gondolat hatóerejét, és a XX. században miként torkollott mindez két világháborúba és két totalitárius diktatúrába.
Kö...
2019-10-31 12:31:40
1 2 3 ..............49 50 ........74 75 ........98 99 
Címkék: Erdő Péter, Szent Jobb, Olvasó Boldogasszony, Erdogan Budapesten, Báthory István, Kinizsi Pál, Szent István, Amikor Mária Terézia, Jakab István, Mária Terézia, Darák Péter, Toroczkai László, kenyérmezei csata, magyar uralom, ország középső, jelenlegi Magyarországgal, magyar katolikusok, szívükben Szent, éppen csak, békekötést pecsételték, török uralom, ottani domonkos, ereklye hollétéről, tornya összedőlt, századok során, koronázó templom, várvédő törököket, nemzetiségeink mindegyike, régi szabadságuk, élet lekicsinylése, beteg hozzáállása, események fölötti, plébánosi feladatokat, ferences szerzetesek, templom hajójának, szentély volt, templom tetőzetét, türk testvériséget, oszmán hódító, muszlim vallási, kurdok melletti, múltból megtanulhatták, emberi észbe, európai politikában, keresztény gondolat, idegenvezetőitől, székesfehérvárra, helyreállította, magyarországgal, szélsőbaloldali, szerzetesekhez, haladáskultusz, nemzetiségeink, megemlékezések, magyarországon, alkalmazásának, beszámolójában,
© 2013 TVN.HU Kft.