Belépés
Krónika 1. rész (emlékülés)
... válhat".
Úgy vélte, amíg a külhoni magyarságnak "keserves létküzdelmet" kell vívnia, hogy megőrizhesse anyanyelvét, kultúráját és szülőföldjének otthonosságát, a trianoni döntés nem a történelemkönyvek lezárt fejezete, hanem a teljes magyar nemzetet érintő, nyitott, jelenbeli létkérdés.
A házelnök hangsúlyozta: a magyar jövő csak akkor lehet biztonságos, ha minden jelen-...
2020-06-04 13:11:59
Trianon 100 - Kövér: a nemzeti önazonossághoz való jognak az egyetemes emberi jogok részévé kell válnia (1. rés
... válhat".
Úgy vélte, amíg a külhoni magyarságnak "keserves létküzdelmet" kell vívnia, hogy megőrizhesse anyanyelvét, kultúráját és szülőföldjének otthonosságát, a trianoni döntés nem a történelemkönyvek lezárt fejezete, hanem a teljes magyar nemzetet érintő, nyitott, jelenbeli létkérdés.
A házelnök hangsúlyozta: a magyar jövő csak akkor lehet biztonságos, ha minden jelen-...
2020-06-04 12:22:21
A román külügy magyarázatot kért az ukrán elnök Bukovinával kapcsolatos kijelentésére
... egység 1919-es történelmi lehetősége hamar meghiúsult, "Galícia nagy részét a lengyel csapatok, Észak-Bukovinát Románia, Kárpátalját pedig Csehszlovákia foglalta el".
A román történelemkönyvek szerint a román csapatok azt követően vonultak be Észak-Bukovinába, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása nyomán, 1918. november 28-án a Bukovinai Nemzeti Tanács kimondta az egyes...
2020-01-23 18:51:48
Történelmi képregényfesztivált rendeznek szombaton Esztergomban
... folytatja, az esztergomi fesztiválon mutatják be.
Vereckei András múzeumpedagógus, a rendezvény szervezője szerint a történelmi képregény műfaja a fantázia és a nagyon hiteles, akár történelemkönyvbe is beilleszthető történelem határán helyezkedik el. "Van benne egy kis mese is" - mondta, hozzátéve, hogy a képregény műfaji adottságaival képes kitölteni olyan lyukakat, amelyek...
2019-09-03 11:11:20
Ellopták a zimonyi Hunyadi-szobor kardját
... tisztelet övezi, mint a magyarokéban. A nándorfehérvári csatát - amikor a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira - a szerb történelemkönyvek a törökök ellen Hunyadi által vezetett magyar-szerb közös küzdelemnek nevezik. Hunyadi János Zimonyban halt meg pestisben, így nemcsak a nándorfehérvári csatának, hanem a hadvezér egés...
2019-07-31 11:31:22
Csalán: a sokoldalú salakpucoló
... történelemben
A növény és az ember kapcsolatának múltjára régészeti leletek is utalnak, ugyanis bronzkori sírokból csalánból készült halotti leplek maradványai kerültek elő. A történelemkönyvek őrzik azt a tényt is, hogy a csalánszövetet - pótlandó az értékesebb anyagból készült szöveteket - az első világháború idején a központi hatalmak katonáinak egyenruhájához ...
2019-06-04 12:51:55
Annyi ember halálát okozta Amerika gyarmatosítása, hogy megváltozott a klíma
... tudósainak tanulmányát.
Az új növényzet elegendő mennyiségű szén-dioxidot vont ki a légkörből, hogy végül a globális hőmérséklet lehűlését okozta.
Ezt a lehűlés, melyet a történelemkönyvek kis jégkorszakként emlegetnek, Európára olyan teleket hozott, hogy London folyója, a Temze rendszeresen befagyott.
"Az amerikai őslakosok legyilkolása miatt a földek műveletlenül ...
2019-01-31 12:01:15
Román centenárium - A kereszténység felvételét és a "Nagy Egyesülés" centenáriumát ünneplik a hétvégén Romániáb
... benépesítő dákok, valamint a provinciát több mint másfél évszázadig megszálló rómaiak leszármazottai, a román nép pedig a keresztény tanok elterjedésének időszakában alakult ki. A román történelemkönyvek szerint a román nép eleve "keresztényként született", és kétezer éve él a - Dunától északra fekvő - jelenlegi területén.
A kerek évfordulóra való tekintettel szombaton minden...
2018-11-30 11:21:49
Balog Zoltán: a kommunizmus áldozatainak története nem privát kelet-európai ügy
... köszöntőjében azt mondta: a háborúról leggyakrabban a hivatásos katonák küzdelme, haditervek és stratégiák összecsapása, a halálos áldozatok száma és a békekötés időpontja fér rá a történelemkönyvek lapjaira, a háború valódi arca azonban a frontvonalak mögött mutatkozik meg igazán.
A hátországban maradt csonka családok, a menekülni kényszerülők, a fogságba ejtett, munkatáborb...
2018-11-20 13:06:09
Ujhelyi történelemkönyvet küldött Junckernek a botrányt okozó kijelentése miatt
... ebben az esetben valószínűleg nem is tudatos sértésről van szó, "sokkal inkább ismeret- vagy figyelemhiányból fakadó udvariatlanságról".
A képviselő ezért egy angol nyelvű történelemkönyvet küldött a bizottság elnökének, hogy "jobban megismerhesse a magyarok és Magyarország sikerekben és sorstragédiákban egyaránt gazdag történelmét".
"Ezek szerint van mit tanulnia" - mut...
2018-10-31 20:42:59
1 2 3 .......27 28 ....41 42 ....54 55 56 
Címkék: Nagy Egyesülés, Balog Zoltán, Észak-Bukovinát Románia, Osztrák-Magyar Monarchia, Bukovinai Nemzeti Tanács, Vereckei András, Hunyadi János Zimonyban, nemzeti önazonossághoz, egyetemes emberi, román külügy, ukrán elnök, zimonyi Hunyadi-szobor, sokoldalú salakpucoló, kereszténység felvételét, hétvégén Romániáb, kommunizmus áldozatainak, botrányt okozó, külhoni magyarságnak, trianoni döntés, történelemkönyvek lezárt, teljes magyar, házelnök hangsúlyozta, magyar jövő, lengyel csapatok, román történelemkönyvek, román csapatok, esztergomi fesztiválon, rendezvény szervezője, történelmi képregény, nagyon hiteles, képregény műfaji, nándorfehérvári csatát, szerb történelemkönyvek, törökök ellen, nándorfehérvári csatának, hadvezér egés, ember kapcsolatának, történelemkönyvek őrzik, csalánszövetet &#8211, értékesebb anyagból, első világháború, központi hatalmak, globális hőmérséklet, amerikai őslakosok, földek műveletlenül, provinciát több, keresztény tanok, kerek évfordulóra, háborúról leggyakrabban,
© 2013 TVN.HU Kft.