Belépés
A vízi élet megfigyelésére alkalmas kísérleti tartályokat adtak át Tihanyban
... kezelhető, melyekben bizonyos paraméterek, például a hőmérséklet és tápanyagviszonyok változtathatók.
Hozzátette: elsőként a planktonikus élőlények viselkedését figyelik majd meg a tartályokban, melyek a Balatonéhoz nagyon hasonló minőségű vizet tartalmaznak.
Egyebek mellett a globális klímaváltozás várható hatásaival kapcsolatban vonnak majd le következtetéseket és vi...
2018-10-24 13:24:39
Ma 49 éve történt az emberiség történelmének leggrandiózusabb vállalkozása: az ELSŐ HOLDRASZÁLLÁS! - És...?
... Vadászpilótai tapasztalatára, legendás nyugalmára volt szüksége a művelet végrehajtásához, A LESZÁLLÁSHOZ HASZNÁLHATÓ ÜZEMANYAGBÓL VÉGÜL MINDÖSSZE 20 MÁSODPERCRE ELEGENDŐ MARADT A TARTÁLYOKBAN. - Éppen elegendő mennyiség ahhoz, hogy a Holdról vissza tudjanak emelkedni az űrbe...
● 1970. augusztus 1-jén vonult vissza az űrrepüléstől. 1971 és 1979 között a Cinci...
2018-07-21 19:50:54
Befejezték a gázolaj átfejtését a Vépen felborult vasúti tartálykocsikból
... gázolaj került a szabadba, a kevésbé rongálódott kocsikból pedig szivárgott a gázolaj. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.
Szerdán, az éjjeli órákban, megkezdték a tartályokban maradt gázolaj átfejtését, és összegyűjtötték az esővíz-gyűjtő aknába folyt gázolajat. A helyszínen 80-100 köbméter gázolaj folyt el.
A GYSEV szóvivője korábban közölte: az állomáson cs...
2017-09-14 22:44:16
Gázolajat szállító vasúti tartálykocsik borultak fel Vépen - Továbbra is zajlik a mentesítés
... került a szabadba, a kevésbé rongálódott kocsikból a szivárgást még az esti órákban sikerült megszüntetni.
Az éjjeli órákban a helyszínre érkezett szivattyúkkal megkezdték a tartályokban maradt gázolaj átfejtését ép vasúti kocsikba. Folyik az esővízgyűjtő aknába folyt gázolaj begyűjtése is, lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség- írták.
A közlemény szerint a baleset...
2017-09-14 07:41:17
A civilizáció kriptája
A civilizáció kriptája egy hétköznapi tárgyakat tartalmazó légmentesen lezárt kamra az Oglethorpe Egyetem alagsorában, Atlantában, az USA Georgia államában. A kamra rozsdamentes acél ajtaját 1940-ben hegesztették a helyére. Bár létrehozásakor még nem létezett ez a kifejezés, valójában egy időkapszula, tervezett kinyitási ideje 8113. A Guinness Rekordok Könyve 1990-ben azt írta, hog...
2017-08-24 21:54:04
Véletlen felfedezések.
A szerendipitás olyan megismerési (kognitív értelemben paradox) pillanatot jelent, amelynek során az ember ráébred valamire, annak ellenére, hogy az adott dolognak számára azelőtt nem volt semmi jelentősége. Más értelemben véletlenszerű felfedezés, azaz egy kutatási folyamat során bekövetkező pillanat, amikor a kutatási iránytól független dolgot fedeznek fel. Az angol serendipity a...
2017-05-21 18:11:44
Az Antarktisztól akarnak jéghegyeket tolni az Arab-öbölbe az ivóvíz biztosítására
... megérkeznek a jégheggyel az emírségek partjaihoz, beindul cég ivóvíz-előállító művelete: tömböket vágnak le a jéghegy tengerszint fölötti részéről, és összetörik víznek, amelyet hatalmas tartályokban tárolnának, majd tisztítanák.
Ez a világ legtisztább vize - hangoztatta al-Sehi, aki nem árulta el, hogy mekkora költségekkel járna ez a páratlan feladat.
A jéghegyekből va...
2017-05-03 21:48:57
Narcís Monturiol feltaláló.
... Monturiol által konstruált, magnézium-peroxidon alapuló motor a kémiai reakciók során elegendő hőt termelt, hogy vízgőz keletkezzen. A melléktermékként keletkezett oxigént speciális tartályokban fogták fel, ami később friss levegőként szolgált.

Az Ictineo II nemcsak a világ első gépi meghajtású tengeralattjárója volt, hanem elődeitől eltérően kizárólag polgári használat...
2017-03-18 21:29:07
Istenem, csillagokat iszom! - ezzel a mondattal kezdődött a
..."Istenem, csillagokat iszom!" - ezzel a mondattal kezdődött a pezsgő története!

Hautvillier apátsága a franciaországi Champagne megyében nem tartozik a különösebben értékes műemlékek közé. Hogy ma is sok turista keresi fel, annak oka elsősorban alkoholtörténeti múltja. Az apátság pincéjében készült először pezsgő, ami francia nevét a megyének köszönheti.

H...
2016-12-24 23:58:55
FM: nemzeti érdek a magyar gazdák uniós támogatásának hosszú távú fenntartása
... kezelésére, "vagy a vegyi úton előállított élelmiszerek gyártására, klónozott, génmanipulált, vegyszerekkel, LED világítással felnevelt növényekre; ipari parkokban, konténerekben, tartályokban előállított, avagy rovarfehérjékre épülő húsféleségek előállításának támogatására csoportosítsák át".
A francia tárcavezető is azt emelte ki a meghívóban, hogy az EU mezőgazdasági mini...
2016-09-01 18:53:23
1 2 3 4 5 7 8 9 10 
Címkék: ELSŐ HOLDRASZÁLLÁS, Narcís Monturiol, LESZÁLLÁSHOZ HASZNÁLHATÓ ÜZEMANYAGBÓL VÉGÜL MINDÖSSZE, MÁSODPERCRE ELEGENDŐ MARADT TARTÁLYOKBAN, Oglethorpe Egyetem, Guinness Rekordok Könyve, Ictineo II, vízi élet, emberiség történelmének, gázolaj átfejtését, civilizáció kriptája, ivóvíz biztosítására, mondattal kezdődött, magyar gazdák, planktonikus élőlények, globális klímaváltozás, művelet végrehajtásához, kevésbé rongálódott, éjjeli órákban, tartályokban maradt, esővíz-gyűjtő aknába, helyszínen 80-100, esti órákban, helyszínre érkezett, esővízgyűjtő aknába, közlemény szerint, hétköznapi tárgyakat, kamra rozsdamentes, szerendipitás olyan, ember ráébred, adott dolognak, kutatási folyamat, kutatási iránytól, angol serendipity, emírségek partjaihoz, jéghegy tengerszint, világ legtisztább, páratlan feladat, kémiai reakciók, melléktermékként keletkezett, világ első, pezsgő története, franciaországi Champagne, különösebben értékes, apátság pincéjében, megyének köszönheti, vegyi úton, francia tárcavezető,
© 2013 TVN.HU Kft.