Belépés
Hurma gyógyhatásairól
... vidékünkön is megterem, és sok kiskert dísze a csodálatos narancssárga, fényes héjú gyümölcseivel, melyek ősszel színesítik a helyi piac választékát. Október, novemberben szüreteljük, és utóérlelés után válik ehetővé. A fán maradt termések az első fagyok után annyira édesek mint a lekvár.

A fán maradt termések az első fagyok után annyira édesek mint a lekvár, de már nem...
2019-04-01 21:00:21
Szennyvíztisztítási és -hasznosítási kutatási program Nyíregyházán
... hasznosítják, adalékanyagokat, például szalmát, fa aprítékot, nyesedéket kevernek hozzá, majd komposztálják, biológiai érlelés során stabilizálják, víztelenítik, illetve fertőtlenítik. Az utóérlelés is mikrobiológiai folyamatokkal történik.
Az előállított szennyvíziszap-komposzt olyan bevizsgált, engedélyezett végtermék, amelynek a megállapított kutatási eredmények szerint na...
2015-11-04 07:04:54
Babatáplálás télen
... zöldségek, gyümölcsök ma már napok alatt a rendeltetési helyükre jutnak. Vannak azonban olyanok, amelyek csak további érlelés után kerülnek a fogyasztóhoz. A szaktájékoztatás szerint az utóérlelés a vitamintartalmat csekély mértékben csökkenti, az egyéb minőségi és mennyiségi összetevők pedig további megfelelő, szakszerű tárolás esetén nem változnak. Tehát ha megbízható helyen vás...
2013-09-19 09:20:46
A biotinhiány és a túlsavasodás
... gyakran nagyon hosszú szállítási útvonalak miatt egyre több gyümölcs- és zöldségfélét túl korán takarítanak be. Ezek tápanyagfelvétele a talajból még nem fejeződött be.
A mesterséges utóérlelési folyamat pusztán a termékek érett kinézetét szolgálja. Ahhoz, hogy folyamatosan elegendő biotinnal legyünk ellátva, bizonyos élelmiszerekből meglehetősen nagy mennyiségeket kellene m...
2013-02-16 19:55:40
Almabor 2.
Almabor 2.
Elkészítés: 60 perc + 8-10 nap, erjesztés + 1 hónap utóérlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg alma, 1 kg cukor, 5 l víz
Elkészítése: Az almát az esetleges hibás részektől megtisztítjuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, vagy kockákra vágjuk. Nagy uborkás üvegbe tesszük. A cukrot a vízben feloldjuk és ráöntjük az almára. Szobahőmérsékleten, ritka ruhá...
2010-09-20 05:50:04
Almaecet 2.
Almaecet 2.
Elkészítés: 60 perc + 10 nap érlelés, 5-6 hétig utóérlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg, bármilyen fajta alma, 20 dkg méz + literenként 10 dkg méz, 2 g élesztő, 4 dkg száraz barna kenyér
Elkészítése: Az almákat megmosom, kicsumázom, majd héjastul lereszelem. 8 dl almareszelékre számítva felforralok 1 l vizet és kihűtöm. 3 literes széles száj...
2010-09-16 06:11:46
Almabor 2.
Almabor 2.
Elkészítés: 60 perc + 8-10 nap, erjesztés + 1 hónap utóérlelés Nehézség: 1
Alapadag: 1 kg alma, 1 kg cukor, 5 l víz
Elkészítése: Az almát az esetleges hibás részektől megtisztítjuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, vagy kockákra vágjuk. Nagy uborkás üvegbe tesszük. A cukrot a vízben feloldjuk és ráöntjük az almára. Szobahőmérsékleten, ritka ruháva...
2010-09-10 16:03:44
Egzotikus gyümölcsök
... citrusfélék levével elkeverve püré készíthető, így le is fagyasztható. A felszeletelt érett gyümölcsöt javasolt fóliába csomagolni, ám így is csak néhány napig áll el hűtőszekrényben. Utóérlelése szobahőmérsékleten, max. 8 napig.
A megfelelően érett papaya héja sárgászöld vagy zöld, számos sárga folttal tarkítva, esetleg sötét pontocskák is előfordulhatnak rajta. Az egész gyü...
2010-08-09 17:41:29
Gyógynövények / Szakanyag -2
Cuminum cyminum L. - APIACEAE
rómaikömény
Cumini (cymini) fructus
Cumini (cymini) aetheroleum
Honos valószínűleg közép-Ázsiában (Turkesztán) vagy Egyiptomban. A Mediterráneum országaiban,
Szíriában, Egyiptomban, Marokkóban, sőt É-Amerikában, Chilében és Indiában is termesztik. Egyéves lágyszárú.
Hatóanyag: 2-5% illóolaj (cuminin, p-cymol, pinenek...
2010-02-20 21:34:05
Gyógynövények / Szakanyag -1
Szabó László Gy.
GYÓGYNÖVÉNYISMERET
(speciális kollégiumhoz alapok)
biológus és biológia tanár szakos hallgatóknak
(kiegészítő ajánlott ismeretek)
Tartalom
Általános rész
1. Gyógynövények tudományos és magyar neve, drogok gyógyszerészi neve
2. Etnobotanikai adatok, népi orvoslási tapasztalatok, herbáriumok
3. Növényi anyagcsere és kapcso...
2010-02-20 19:54:00
1 2 
Címkék: Szabó László Gy, csodálatos narancssárga, helyi piac, első fagyok, megállapított kutatási, rendeltetési helyükre, szaktájékoztatás szerint, vitamintartalmat csekély, egyéb minőségi, mesterséges utóérlelési, termékek érett, esetleges hibás, vízben feloldjuk, almákat megmosom, felszeletelt érett, megfelelően érett, vitamintartalmat, szaktájékoztatás, gyógyhatásairól, hűtőszekrényben, előfordulhatnak, adalékanyagokat, élelmiszerekből, szennyvíziszap, almareszelékre, mikrobiológiai, gyümölcseivel, megtisztítjuk, mediterráneum, komposztálják, gyógynövények, fertőtlenítik, tapasztalatok, mennyiségeket, gyógyszerészi, etnobotanikai, folyamatokkal, stabilizálják, megállapított, engedélyezett, babatáplálás, fogyasztóhoz, fagyasztható, zöldségfélét, víztelenítik, meglehetősen, folyamatosan, hasznosítják, nyíregyházán, túlsavasodás, hasznosítási, rendeltetési, felszeletelt, narancssárga, kollégiumhoz, hallgatóknak, valószínűleg, elkészítése, novemberben, biotinhiány, országaiban, lereszeljük, egyiptomban, előállított, literenként,
© 2013 TVN.HU Kft.