|
|
|
... jól elkészíthető)
------------------------------------ --------------
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg vegyes zöldség 1 evőkanál citromlé 1 tojásfehérje
(sárgarépa, zellergumó, 1 teáskanál folyékony méz 2 teáskanál étkezési keményítő
burgonya, cukkini, csicsóka) 5 dkg sózott földimogyoró só
1 mangó 2 gerezd fokhagyma fekete bors
2 szál újhagyma dió... |
2009-01-06 14:12:02 |
|
|
|
|
|
|
... tokányok
Aprópecsenye körösi módra
50 perc
Nehézség: 2
50 dkg lapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl paradicsomlé (ketchup vagy 2 evőkanál paradicsompüré és 1,5 dl víz), 1 dl tejszín, kicsi zellergumó (vagy 1 evőkanál szárított zellerlevél), kevés cukor, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.
A húst megmossuk, letörölgetjük, majd kis k... |
|
2008-12-01 23:30:51 |
|
|
|
|
|
|
... 16.)
Egyiptomi húsos étek
750 g apróra vágott marhahús, 2-3 hagyma felkarikázva, 3 ek. olívaolaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 cs. póréhagyma szeletelve, 1 szeletelt zellergumó, 1 tk. kömény vagy koriander, 1 ek. aprított kapor, 2 tk. só, 1 l víz.
Forró olajban pároljuk meg a hagymákat, zellert. Szedjük ki az olajból, még egy kevés olajat öntsün... |
2008-12-01 23:25:32 |
|
|
|
|
|
|
... Tálalás előtt jól hűtsd be, s a tetejére szórj mandulát.
Amerikai saláta
Hozzávalók (5-6 személyre):
40 dkg paradicsom
30 dkg főtt krumpli
30 dkg főtt zellergumó
10 dkg vöröshagyma
3 db keménytojás
0,5 dl olaj
1-2 evőkanálnyi ételecet
őrölt fehérbors
só
A paradicsomot hámozd meg, s vágd vékony szeletek... |
|
2008-11-30 15:11:08 |
|
|
|
|
|
|
... barnamártáshoz keverj vörösbort, s forrald össze.
A barnamártás minden literjéhez kb. 1,5-2 dl vörösbort számolunk.
ZELLERMÁRTÁS Négy-öt személyre végy 15 dkg zellergumót, 4 dkg zsírt, 5 dkg lisztet, 1,5 dl tejfölt, sót, borsot, cukrot és 4 dl csontlét. A zellert aprítsd kis kockákra, párold meg a zsír felén, majd a húslével felöntve főzd puhára. Sűríts a m... |
|
2008-11-30 12:06:36 |
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
2008-11-29 20:06:28 |
|
|
|
|
|
|
Köretek vagy vegetáriánus
Zöldséges egytál
Hozzávalók: egy nagyobb zellergumó, két zsenge karalábéfej, három kemény paradicsom, két póréhagyma, egy cső csípős zöldpaprika, négy kis fej vöröshagyma, egy húsleveskocka, só, egy mokkáskanál pirospaprika, késhegynyi oregano vagy kakukkfű.
A zellert és a karalábét megtisztítjuk, karikákra vágjuk... |
2008-11-29 17:17:38 |
|
|
|
|
|
|
... zöldségekkel tálaljuk.
Ürügulyás (Irish Stew)
Kockára vágott, csontozott ürühúst (eredetileg a birka nyakrészét használják) zöldségekkel (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó, vöröshagyma, fokhagyma) és fűszerzacskóba helyezett fűszerekkel (egész bors, babérlevél, kakukkfű) lassú lángon félpuhára főzzük, majd hozzáadjuk a cikkekre vá... |
2008-11-29 17:16:59 |
|
|
|
|
|
|
... főzzük.
Csorbaleves bárányból
Hozzávalók (4-6 személyre):
1,5 liter ciberelé
50 dkg bárányhús
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zellergumó
5 dkg liszt
6 dkg vaj
1 dl tejszín
1 tojássárgája
fél citrom
petrezselyemzöld
só
A húst, a répákat és zellert vágd kis kockákra, tedd kevés fel... |
2008-11-29 17:16:12 |
|
|
|
|
|
|
A tartósítás története dióhéjban
Őseink a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartósítsák azokat. A görögök és a rómaiak már mézben és mustban tartósították gyümölcseiket, sőt, a cukrozott gyümölcsök receptje is tőlük ered. A befőzve tartósítás alapját egy 18. századi francia cukrászmester teremtette meg azzal, hogy ráj... |
2008-11-29 16:53:53 |
|
|
|
|