|
|
|
Alaplé: bizonyos élelmianyagok és fűszerek hosszan tartó kifőzésével előállított ízesítő anyag.
Abálás: kb 90 fokon bő folyadékban 3-5-10 percre belehelyezett élelmianyagok előpuhítása
(füstölt húsok, szalonna, halak, hurkafélék, bevert tojás, ...).
Bardírozás: húsoknak szalonnaszeletekkel való befedése, vagy az edény szalonnával való
kibélelése.
Blansír... |
2009-01-06 13:35:25 |
|
|
|
|
|
|
Ételek
Karácsonyi rágcsálni való édesség: Granula
Müzli rizssziruppal, aszalt gyümölcsökkel, durvára tört pirított olajos magvakkal, liszttel keverve és kisütve
Rizstorta:
Tészta
350 g 70% liszt
1 csipet só
150... |
|
2008-12-24 16:25:15 |
|
|
|
|
|
|
I. FEJEZET
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro... |
2008-12-01 23:35:02 |
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
2008-11-29 20:06:28 |
|
|
|
|
|
|
A tartósítás története dióhéjban
Őseink a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartósítsák azokat. A görögök és a rómaiak már mézben és mustban tartósították gyümölcseiket, sőt, a cukrozott gyümölcsök receptje is tőlük ered. A befőzve tartósítás alapját egy 18. századi francia cukrászmester teremtette meg azzal, hogy ráj... |
|
2008-11-29 16:53:53 |
|
|
|
|
|
|
Naspolya-birs zselé
1 rész naspolya, 1 rész birsalma levét (gyümölcscentrifugában ,,átnyomhatjuk"), ami kb. 750 ml, felfőzzük 500 gr zselésítő cukorral. Egy darab fahéjat is főzhetünk bele, amit kiveszünk, miután zselépróbát végeztünk. 4-5 perc főzés után leszedjük a tetején keletkezett habot, majd steril üvegekbe töltjük, és 5 percre a lezárt üvegeket fejre állítju... |
2008-11-25 12:55:41 |
|
|
|
|
|
|
Sétálva megkeresni a - nem mindennapi - betevőt?
Avagy gombaszedés és -evés helyesen
/Házi Patika/
A gombák között találjuk a világ legnagyobb élőlényét és legdrágább ételét. A gomba egészséges, tápláló és kalóriatakarékos. Aki kedveli a változatos étkezést és a karcsúságot megőrző étkeket, tartson velünk az erdőbe és a konyhába...
Ki talál több e... |
2008-09-26 15:24:29 |
|
|
|
|
|
|
Töltött vegyes zöldség
zöldség vegyesen (nálam most paprika és patlidzsán)
2 ek olívaolaj
1 bögre rizs
vegeta
2 kanál vaj
200 gr szeletelt gomba (mehet konzervből is)
petrezselyemzöld
3 ek sűrített paradicsom
só, bors
1 hagyma
reszelt sajt
Az olívaolajon megpirítod a felaprított hagymát, erre rádobod a rizst, a... |
2008-09-17 19:45:53 |
|
|
|
|
|
|
Töltött vegyes zöldség
zöldség vegyesen (nálam most paprika és patlidzsán)
2 ek olívaolaj
1 bögre rizs
vegeta2 kanál vaj200 gr szeletelt gomba (mehet konzervből is)
petrezselyemzöld
3 ek sűrített paradicsom
só, bors
1 hagyma
reszelt sajt
Az olívaolajon megpirítod a felaprított hagymát, erre rádobod a rizst, amikor kezd b... |
2008-07-11 09:38:40 |
|
|
|
|
|
|
... Kelbimbóleves
Szedjük le 30 dg zsenge kelbimbó külső leveleit, majd vágjuk le a kiálló torzsáját, és erős vízsugár alatt mossuk meg. Egy kis csokor apróra vágott petrezselymet 2 dg olvasztott vajon fonnyasszunk meg. Adjuk hozzá a megtisztított kelbimbót, és dinszteljük pár percig. A nagyobb darabokat előzőleg vágjuk ketté, hogy könnyebben megfőjenek. Utána öntsünk rá 1,... |
2008-03-15 00:33:48 |
|
|
|
|