|
|
|
... válasszuk a DURILLO durumbúzából
készült termékeket.
SAVANYÍTÓ
Az eddig használt ecetet nem lesz nehéz almaecetre,
majd citromlére lecserélni. A konzervu-
borkával szemben részesítsük előnyben a házilag kov
ászoltat. Ha az étel jellege megengedi,
savanyított tejtermékkel, aludttejjel, joghurttal,
kefir... |
2015-05-03 00:42:51 |
|
|
|
|
|
|
A titokzatos E-betűkről
kémiát már évszázadok óta használják az élelmiszeriparban. Az elsô próbálkozások természetesen még nem az adalékanyagok hozzáadásáról, a szín, az íz stb., megóvásáról szólak. Eleink az élelmiszerek eltarthatóságának idejét akarták növelni. Kezdetben aszalták, szárították a gyümölcsöket, a bogyókat. Azután megjelent a sóval való tartósítás, az er... |
|
2011-08-09 19:19:43 |
|
|
|
|
|
|
... fogyasztjuk. 1 rész szörp, 6-7 rész víz (tej) arányban tanácsos keverni.
Bodzaszörp 2.
Hozzávalók:
3,5 kg cukor
38-40 bodzavirág
3 citrom
5,5 dkg borkő sav
7 g nátrium-benzoát
Elkészítése: 5 l vizet felforralunk - 3,5 kg cukrot beleteszünk, és ha forr, beledobunk 38-40 db bodzavirágot, és levesszük a tűzről... |
2011-05-21 08:23:44 |
|
|
|
|
|
|
... A tejsav sói, nem károsak
E-330 (citromsav és sói) Fogyasztásuk ártalmatlan
E-331 (nátrium-citrát)
E-332 (kálium-citrát)
E-333 (kalcium-citrát)
E-334 (L-borkősav és sói) Természetesek, állatkísérletekben vesekőképzők
E-335 (nátrium-tartarát)
E-336 (kálium-tartarát)
E-337 (kálium-nátrium-tartarát) ... |
|
2009-07-10 15:32:58 |
|
|
|
|
|
|
... porcelán edényeken keletkezett szilárd vízkövet eltávolíthatjuk, ha az edénybe 20%-os ecetet teszünk és azt 12 órán át benne hagyjuk.
* Ha alumíniumedényen képződött a vízkő, borkősav telített oldatával szedjük le, úgy, hogy a borkősavat néhány órán át áztassa az edény falát.
* A vízcsapokra lerakodott vízkövet citrommal és ecettel tisztíthat... |
|
2009-05-02 17:27:27 |
|
|
|
|
|
|
... figyelmet: a tudományos akadémián arról számolt be, hogy bizonyos vegyületek kétféle alakban jelenhetnek meg, és a kétféle molekula egymás tükörképi párja. Pasteur a szôlô erjedésekor keletkezô borkôsav és az azonos összetételu "racémsav" krisztallográfiás vizsgálatával jutott a nevezetes következtetésre. Eilhardt Mitscherlich (1794-1863) német vegyész már korábban kimutatta... |
2007-07-06 13:31:39 |
|
|
|
|
|
|
... (kalcium-laktát) A tejsav sói, nem károsak
E-330 (citromsav és sói) Fogyasztásuk ártalmatlan
E-331 (nátrium-citrát)
E-332 (kálium-citrát)
E-333 (kalcium-citrát)
E-334 (L-borkősav és sói) Természetesek, állatkísérletekben vesekőképzők
E-335 (nátrium-tartarát)
E-336 (kálium-tartarát)
E-337 (kálium-nátrium-tartará... |
2007-03-18 21:44:58 |
|
|
|
|