|
|
|
Szuhanics Albert
Újra boldogok
Csodálom én az alkony fényeit,
hűs, finom árnyakat a bokrokon.
Ha fáradtan a Nap alábukik,
talán csak szédül ő, úgy gondolom.
Pihenni küld bárkit ki roskatag,
míg éj bocsát reá szép álmokat.
A fáradt természet ellankadó,
hársnak mély illata meglátogat.
A fájó szív nyugalomra lel... |
2011-10-22 23:53:39 |
|
|
|
|
|
|
... hétre. Minthogy a levének van a legnagyobb aromaanyag-tartalma, a céklát lehetőleg héjában kell megfőzni, hogy minden íz érvényesüljön. Egy óra is kell, mire megpuhul, akkor azonban nagyon finom salátaként, töltve, sütve, püréként vagy salátaként.
Gyógyhatása
A gyökérnek nagy jelentősége volt a népi gyógyászatban. Serkenti az étvágyat, és magas cukorta... |
|
2011-10-22 22:25:30 |
|
|
|
|
|
|
...
Százezres bírság lett a szabadság ára.
Néhány hónap múlva.
"Hallod-e te asszony már hullik a körte,
Veszteségtől szorul emberszív ökölbe,
Sufniban lelek még finom réz csöveket,
Főzzünk jó pálinkát az Isten verje meg!"
Ábrahám István
(Eperfalu szavai: szamóca, szalmaszál, szivárvány, szimatol, szürke, szabadság, szaporáz, sz... |
2011-10-22 22:06:44 |
|
|
|
|
|
|
... lenne jó?
Piszkosan, hidegen fut a folyó,
Miként te, elfolyok, nem érve többet...
Ó, mindenség, összekuszált kötélzet,
Ki az, ki - míg elmereng más fölött -
Finom ujjal csomóidból fölébreszt?
Nekünk már semmi nem marad a bogból...
Mit játsszunk? Szerelmet, vagy épp közönyt?
Én inkább felállok, s otthagyom a hordót.
... |
|
2011-10-22 19:52:00 |
|
|
|
|
|
|
... természetből tanult dolgokra.
Tavasszal akác, meg bodza virágot szedett, nyáron gombát, meg
szedert és megtanította velünk, hogyan kell az akác virágjából
különlegesen finom bort készíteni, ami majdnem olyan finom, mint a
híres Tokaji asszú.
A barátomat és engem különösen kedvelt, mert mi érdeklődő
gyermekek voltunk, érezte rajtunk,... |
|
2011-10-22 19:33:09 |
|
|
|
|
|
|
... hétre. Minthogy a levének van a legnagyobb aromaanyag-tartalma, a céklát lehetőleg héjában kell megfőzni, hogy minden íz érvényesüljön. Egy óra is kell, mire megpuhul, akkor azonban nagyon finom salátaként, töltve, sütve, püréként vagy salátaként.
Gyógyhatása
A gyökérnek nagy jelentősége volt a népi gyógyászatban. Serkenti az étvágyat, és magas cukortartalma ... |
2011-10-22 19:04:49 |
|
|
|
|
|
|
... Olaszország északi részén ma is nagyon népszerű. Ha itteni vendéglátónk "marónival" kínál bennünket, az nem más, mint gesztenye.
Téli vitaminbomba
A gesztenye nemcsak finom és tápláló gyümölcs, de alacsony, alig 1 százalékos zsírtartalma miatt nagyon egészséges is. Magas kálium, foszfor, kén és magnéziumtartalma miatt erősíti az immunrendszert a hidegebb hóna... |
2011-10-22 19:03:25 |
|
|
|
|
|
|
... bele a tejbe, majd szórjuk rá a vaníliás cukrot és óvatosan forraljuk addig, amíg a csokoládé teljesen szét nem olvad. Öntsük a meleg csokoládét egy bögrébe, a tetejét még koronázzuk meg finom tejszínhabbal és kuporodjunk le a tv elé.
Mandulás meleg tej
Forraljunk fel óvatosan egy liter tejet egy evőkanál cukorral, és egész vaníliarúddal. Adjunk hozzá egy kan... |
2011-10-22 18:58:42 |
|
|
|
|
|
|
Finom őszi tökös gombás ragú
Hozzávalók (4 személyre): 1 zsenge spárgatök (40 dkg), 25 dkg gomba, 1 dl kefir, 1 csokor kapor, 1 kis fej hagyma, 1 ek. olaj, 1-1 teáskanál piros fűszerpaprika és liszt, ízlés szerint ételízesítő és törött bors.
A tököt hámozás után először félbevágom, majd felkockázom. (A zsenge kis töknek nem kell kiszedni a magos belsejét!) A g... |
2011-10-22 18:50:00 |
|
|
|
|
|
|
Sóskamártás burgonyával és virslirózsával
Hozzávalók
1/2 kg sóska
5 dkg vaj
3 k finom.liszt
1 kis pohár tejföl
1/2l tej
só,cukor ízlés szerint
Elkészítés:
Előkészítés:A sóskát /ha mirelit felengedjük/ha friss alaposan megmossuk,vastagabb szárait leszedjük.
Elkészítés:A lisztet kevés vajon megfutt... |
2011-10-22 18:46:10 |
|
|
|
|