|
|
|
... teljes kiőrlésű gabonák tökéletesen egészséges alternatívát nyújtanak a finomított gabonákra, miközben valójában egy egész sereg veszélyt jelentenek ők is egészségünkre.
A gabonaszemek modern feldolgozása:
Amikor a gabona először bekerült az emberi táplálkozásba, az emberek nem ilyen formában fogyasztották azt, mint manapság. A pre-ipari társadalmakban a magv... |
2013-06-09 21:06:35 |
|
|
|
|
|
|
... napról a másikra alakult ki, megszerzése hosszú időt vett igénybe, és minden bizonnyal az éghajlati változásokhoz történt alkalmazkodás igényéből fejlődött ki. Abból a tényből, hogy gabonaszemek és gumók őrlésére szolgáló, nagyjából azonos korú kőszerszámokat találtak Kínában éppúgy, mint Mezopotámiában, a tudós azt a következtetést vonta le, hogy a folyamat globálisan, de egymást... |
|
2013-05-07 14:42:57 |
|
|
|
|
|
|
... számukra.
Magokat minden mennyiségben!
Gabonaszemeket is kihelyezhetünk a pintyféléknek és sármányoknak (erdei pinty, fenyőpinty, citromsármány), mint például búzát, árpát és zabpelyhet, bár ők inkább a földről szedegetik össze ... |
2013-03-28 07:46:37 |
|
|
|
|
|
|
A gabonaféléket az emberek kezdetben szemes formában és nyersen fogyasztották. Később a gabonaszemeket megpirították, majd összezúzták és kásaként ették. A legenda szerint egy asszony a kásáját kint felejtette a tűző napon, ezért az megsavanyodott. Forró kövön kisütötte. Az óegyiptomiak fedezték fel, hogy kelesztéssel a magvakból kenyeret lehet készíteni. Ez a technika a rómaiak kö... |
|
2012-12-19 01:34:10 |
|
|
|
|
|
|
... boróka, sóskaborbolya, tűztövis, homoktövis, vadszőlő, borostyán stb.), amelyek ellátják a madarakat élelemmel. A legtöbb madár szívesen fogadja a napraforgó-, a köles-, a tökmagot, a gabonaszemeket, a feltört mogyorót és a diót.
A feketerigók és a verebek kedvelik az almát, a körtét, a főtt burgonyát, sőt a konyhai maradékot is. Ügyelni kell arra, hogy a kitett élelem ... |
|
2012-12-06 15:16:19 |
|
|
|
|
|
|
... tökéletesen átjárják az ízek a paprikaszeleteket.
A töltelékhez a kuszkuszt tálba szórom, meglocsolom olajjal, fűszerezem, forró vízzel leöntöm, lefedem. Néhány perc elteltével a gabonaszemek megpuhulnak, ekkor adom hozzá a kapribogyót és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Visszateszem a fedőt az edényre, teljesen kihűtöm.
A paprikaszeleteket kiveszem a pác... |
2012-11-21 16:40:33 |
|
|
|
|
|
|
... őszi búza, így a szemek nem tudtak kitelni, a kalászok egy része üres maradt.
A gyorsvizsgálatok szerint ugyanakkor a termés minősége általában jó. Nem jellemzőek a betegségek, a gabonaszemek egészségesek, a fehérje- és sikértartalmuk magas, de végleges eredmény csak a teljes körű minősítések elvégzése után áll majd a szakemberek rendelkezésére.
A betakarítás a gabona a... |
2012-07-04 17:44:01 |
|
|
|
|
|
|
... összetett műveletsor alatt először a szennyeződésektől megtisztítják a gabonát, aprítják (megőrlik), és osztályozzák (szitálás) termékfajta és szemcseméret szerint. Az őrlés célja a gabonaszemek két fő alkotójának, a héjnak és a magbelsőnek a lehető legtökéletesebb szétválasztása. Ezután a további felhasználásnak megfelelően adagolják és csomagolják a termékeket. A hazai boltokba ... |
2012-06-13 12:42:21 |
|
|
|
|
|
|
... fogyasztottál. Pedig a ballasztanyagoknak szinte nincs is energiatartalmuk, sokáig maradnak a gyomorban, és ösztönzően hatnak az anyagcserére, így elősegítik a fogyást. Elsősorban a gabonaszemek külső rétegeiben találhatók, ezért érdemes teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket fogyasztani.
Tipp: Esténként törj össze mozsárban 3 dkg gabonát, pl. búzát, rozst, zabot vagy ár... |
2012-05-05 17:29:35 |
|
|
|
|
|
|
Az MTF-16 a világhálón is megrendelhető az alábbi linkre kattintva :
A könyv szerzője, Dr. Nagy Sándor :
Az előző részeket itt olvashatják:
http://bl... |
2012-04-04 07:33:50 |
|
|
|
|