|
|
|
... kanalamról
lassan a tányérra csorog
a sárga méz, az illatos méz,
mint csillogó aranyborok!
A lámpa ég és az agyamban
nincs őrölő gondolatom,
a kanalat tartom kezemben
és csorgatom, csak csorgatom...
Kezem magasra emelem fel,
hol már a fénnyel a homály
hánykolódik, és úgy tünődöm:
milyen nemes aranyfonál!
Mellettem játszik... |
2017-07-03 17:52:15 |
|
|
|
|
|
|
... a lisztes keverékbe.
2. Egy 23 x 30 cm- es tepsit kibélelek sütőpapírral. A szedret (vagy bármilyen tetszőleges gyümölcsöt) egyenletesen eloszlatom a tepsi alján, majd erre csorgatom a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) kb. 30-35 percig sütöm. Fóliával lefedve sütöm, ha a teteje nagyon pirulna. Tűpróba után kiveszem a sütőből, és deszkára borítva a ... |
|
2016-02-02 17:18:32 |
|
|
|
|
|
|
... tojás
Elkészítés: Előveszek közepes vagy annál kisebb tepsit. Az almákat megpucolom, cikkekre vágom, a cikkeket a tepsibe teszem. Ráreszelem a narancs héját, majd a levét is az almákra csorgatom, cukrot adok hozzá, aztán az egészet jól átforgatom. Alufóliával befedem a tepsit, és 190 fokra előmelegített sütőbe tolom, nagyjából fél órára.
Amíg párolódik az alm... |
2015-06-15 11:29:49 |
|
|
|
|
|
|
... habverővel homogén krémmé keverem. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a kávés krémhez adom, a fehérjét laza habbá verem, majd azt is a krémhez adom. A krémet lassan a kalácshalomra csorgatom úgy, hogy egyenletesen érje.
180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 50-60 perc alatt megsütöm. Langyosan kínálom.
... |
|
2015-04-13 21:40:05 |
|
|
|
|
|
|
... bevonom.
Csokoládémáz:
10 dkg étcsokoládé
0,5 dl olaj
Gőz fölött megolvasztom az összetört csokoládét, öntök hozzá fél deci olajat. A süteményre csorgatom, majd a tepsit mozgatva szétterítem rajta. Nem nyúlok hozzá késsel, hagyom, hogy magától szétfolyjon, így szép sima lesz a felülete.
Ha a csokoládé megdermed, hosszúkás szeletek... |
|
2015-03-08 18:55:58 |
|
|
|
|
|
|
... babérlevél
só+ bors + kevés ecet+ petrezselyem
A krumplit kockára vágom és bő vízben a köménymaggal +a babérlevéllel félpuhára főzöm.
A tojást elkeverem és vékonyan bele csorgatom a forró lébe.
Hozzá adom a karikára vágott kolbászt. Mielőtt leveszem a tűzről a tejfölből kevés víz hozzáadásával habarást készítek és besűrítem a levest.
Petr... |
2015-02-22 17:17:26 |
|
|
|
|
|
|
... édes paprikákat külön megfőzöm, azonos fűszerezéssel, de jó sűrűre, nem leves, hanem mint pl. a paradicsomkrém sűrűségűre.
Amikor tálalom, az első leves krémszínű, és ebbe csorgatom bele az élénk piros színű sűrítményt. (Művészi hajlamúak még mintákat is rajzolhatnak a levesbe.) Ha összekeverjük a levest, szép rozsdapiros színt kapunk.
Megjegyzés:
... |
2014-12-02 23:02:58 |
|
|
|
|
|
|
... petrezselyemzöld felét. Kis lángon, 20 percig főzöm. Közben a tejszínt, a megmaradt tárkonyt és a petrezselyemzöldet... |
2014-08-27 16:33:50 |
|
|
|
|
|
|
... leve
Elkészítés: A tejszínt felmelegítem, hogy elolvadjon benne a cukor, majd félrehúzom kihűlni. A dinnyét apró kockákra vágom, majd összeturmixolom a kockákat. A gyümölcsre csorgatom a lime levét, és az egészet összekeverem a már kihűlt tejszínnel. A krémet a fagylaltgépbe teszem. Ha nincs fagylaltgép, akkor egy üres fagylaltos dobozba öntöm a krémet, és a mélyhűtőbe ... |
2014-08-14 12:15:27 |
|
|
|
|
|
|
... forrni a tej, lehúzom a tűzről, kipecázom belőle a vaníliát, hozzáöntöm a tojásos cukrot, habverővel csomómentesen elkeverem (semmi sem lehetetlen), és a szuflétálakban lévő karamellre csorgatom. A közben felforrt vizet a tálaknak otthont adó tepsibe öntöm úgy, hogy a tálkákat legfeljebb 2/3-ig lepje el.
Ezután a tepsit a 160 fokos sütőbe tolom, és egy órára ott is felejtem.|... |
2014-06-19 22:29:11 |
|
|
|
|