Belépés
Kött béles
..."Ez olyan ünnepi, vidéken közkedvelt sütemény, amit szinte minden sütni tudó háziasszony készített, hiszen azokon túl, hogy igen finom és kiadós, a hozzávaló nyersanyagok mindig voltak otthon. A béles tölteléke nagyon sokféle lehet. Egyszerű reszelt sárgarépával, sütőtökkel, tejben főtt rizzsel vagy tökös máktöltelékkel éppoly fenséges, mintha túróval, vagy burgonyával készül. H...
2010-10-07 20:52:56
Strucc illatos erdei gombával
Milyen is a világ? A régmúlt időkben a vad szárnyasokat elejtették, és nagy ínyencként szenvedélyek kielégítésére fogyasztották. Mára már elkényelmesedtünk, és ezeket a kitűnő húsú állatokat tenyésztésre fogtuk A strucc így vált a nagy vadászkalandok üldözöttjéből szelíd házi szárnyassá. Fogyasztották bennszülöttek, törzsfőnökök, de a római császárok, asztalán is gyakori étel vo...
2010-10-07 19:13:24
Káposztás paszuly
..."A magyar vidék konyháiban ősidők óta kiemelt helyen szerepeltek a különböző hüvelyes zöldségek, de mindenellőtt a bab, más néven a paszuly, fuszulyka. Fogyasztották, mert gyógyító hatást reméltek a főzettől, sőt, a ,,rontás" elkerülését is ennek tulajdonították. A Fábián név is a bab latin nevéből ered. Ha már hús is került a lábasba, vagy bográcsba, a bab megbolondít...
2010-10-07 19:04:14
Pünkösdi báránycomb
..."Az évben jeles ünnep Pünkösd, amely a húsvét utáni ötvenedik nap. Oly jelentős ünnep volt, hogy e napon még dolgozni sem lehetett, sőt, még a kenyérsütés is tilos volt. Ezen alkalommal a legfinomabb, friss húst készítették és fogyasztották. Fiatal báránycomb volt a legnemesebb fogás az ünnepen."

 1db 2 kg-os báránycomb
250 g füstölt szalonna
3-4 ág rozma...
2010-10-07 19:01:58
Ebéd pillanatok alatt!..
Sági Szilárd: Nincs is jobb nyáron, mint egy hűsítő málnakrémleves! A málnát már az ókorban is fogyasztották, később pedig a középkori kolostorok kertjébe ültették, és gyógynövényként tartották számon. A málnát boldogasszony csipkéjének is hívják. Ha egy kicsit merészebbek vagyunk, akkor a leves készítésénél a turmixolt málnát összemelegíthetjük egy kis rózsaborssal, vagy egy kevés...
2010-10-05 12:23:31
Vasfű és hatásai


Vasfű ( Verbena officinalis)


A vasfű gyakran használt magyar neveihez tartozik a közönséges vasfű, a verbéna, a kakascímer, a lakatfű, a keserűfű és az uborkafű is. Az uborkafű elnevezés annak köszönhető, hogy a háziasszonyok a télére elrakott savanyú uborkát a vasfű porított gyöker...
2010-10-03 18:16:11
Sült káposzta
Sült káposzta (peceni kupus)

A savanyú káposztát sütés előtt hideg vízben megmossuk, majd zsírban megsütjük. A káposztához héjában sült krumplit készítünk, de süthetünk hozzá hurkát, szalonnát vagy kolbászt is. A savanyú káposztát böjti napokon, vagy télen ették, amikor csak reggelit és vacsorát főztek, napközben, nyersen fogyasztották....
2010-10-02 17:53:42
Szerelmes ősz 11. rész

11. rész


Elérkezett a szombat. Magának sem vallotta be, hogy mennyire várja, Balázs érkezését. De azért reggel csak azzal ébredt, hogy boldog, hiszen ma Balázs is megnézi. Ideutazik, hogy lássa őt! Persze, lehet, hogy ez csak egy udvarias gesztus és semmi...
2010-10-01 19:47:38
Szerelmes ősz 5. rész


5. rész

Sokáig aludt. Majdnem fél tizenegy volt, mikor felébredt. Nagyot nyújtózott az ágyban. Jól eső érzéssel töltötte el, hogy ma este ismét színpadra lép. Remélte, hogy a siker ma este sem fog elmaradni. A rádióból zene szólt. Az este nem kapcsolta ki...
2010-09-30 18:59:51
Banánnal gyógyíthatják a Crohn
... zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, így Crohn-betegeken is tesztelni kezdték. Egy két éven át tartó kísérletben azok a betegek, akik naponta 10-20 dkg, magas EPA és DHA tartalmú halat fogyasztottak, 20 százalékban tapasztalták a betegség rosszabbodását, szemben a halat nem fogyasztókkal, akik 58 százalékos rosszabbodásról számoltak be. Bár még sok vizsgálatra van szükség ahhoz,...
2010-09-29 22:36:53
1 2 3 ........................156 157 ............235 236 237 ............312 313 314 
Címkék: Sági Szilárd, hozzávaló nyersanyagok, béles tölteléke, régmúlt időkben, kitűnő húsú, nagy vadászkalandok, római császárok, magyar vidék, különböző hüvelyes, évben jeles, húsvét utáni, legnemesebb fogás, hűsítő málnakrémleves, középkori kolostorok, málnát boldogasszony, kicsit merészebbek, leves készítésénél, turmixolt málnát, vasfű gyakran, közönséges vasfű, uborkafű elnevezés, télére elrakott, vasfű porított, savanyú káposztát, káposztához héjában, udvarias gesztus, rádióból zene, betegség rosszabbodását, tulajdonították, rosszabbodásról, gyógynövényként, máktöltelékkel, vadászkalandok, rosszabbodását, málnakrémleves, gyógyíthatják, fogyasztották, háziasszonyok, boldogasszony, nepgyogyaszat, fogyasztókkal, kielégítésére, üldözöttjéből, fogyasztottak, bennszülöttek, sárgarépával, nyersanyagok, szenvedélyek, rózsaborssal, törzsfőnökök, tapasztalták, szárnyasokat, tenyésztésre, mindenellőtt, készítésénél, csipkéjének, burgonyával, officinalis, elkerülését, szerepeltek, megbolondít, kenyérsütés, készítették, legfinomabb,
© 2013 TVN.HU Kft.