|
|
|
A nagy csalán (Urtica dioica)
az egyik legismertebb gyom- és gyógynövény. A ,,csalán" (csolyán) elnevezést valójában több faj gyűjtőneveként használjuk.
A csalánszőr hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, ezért fájdalmas és égető a csaláncsípés.
Fontos gyógynövény és tápnövénye számos hazai lepkefajunknak. Régebben a növé... |
2015-10-16 20:38:25 |
|
|
|
|
|
|
... galuska, céklasaláta tavaszi felvágott 3 dkg, 1 kifli fokhagymás sajtkrém 8 dkg, kenyér 10 dkg, tea
péntek tejeskávé 3 dl, kalács 10 dkg, margarin 2 dkg rántottleves pirított zsemlekockával, bélszínroló, finomfőzelék, rozskenyér, banán sütőtök kukoricakása petrezselymes túróval, 3 dl gyümölcslé
szombat tea, 2 főtt tojás, kenyér 10 dkg, zöldpaprika húsgombócleves, ara... |
|
2011-11-04 16:13:12 |
|
|
|
|
|
|
... oregánó (1-1 kiskanál szárított változattal helyettesíthető), só, frissen őrölt bors, 1-2 evőkanál barna cukor, 1 csapott kávéskanál fahéj. A tálaláshoz vajon pirított kenyérszelet, vagy zsemlekocka.Elkészítés: A megtisztított almákat vékony szeletekre vágjuk és a vajon elkezd... |
2011-10-28 07:35:19 |
|
|
|
|
|
|
... tejjel és puhára főzzük, majd szitán áttörjük. A levest simára keverjük a tejszínnel és tojássárgákkal, rámorzsolunk egy kevés vajat és meghintjük a petrezselyemlevéllel. Vajon pirított zsemlekockát adunk hozzá.
***
CONSOMMÉ
(Erőleves - az igazi francia recept)
Hozzávalók: 50 dkg nagyon jó minőségű, sovány marhahús (bélszín, ha van), 60-80 dkg felaprított r... |
|
2011-03-20 08:45:28 |
|
|
|
|
|
|
... zöldbableves, zöldborsóleves, zöldborsópüré-leves, zsírmentes húsleves, húsgombóc leves, májgaluskaleves, brokkolikrémleves.
Levesbetétek
* Cérnametélt, daragaluska, zsemlekocka, húsgombóc, májgombóc, rizs, hajdina.
Főzelékek
* Burgonyafőzelék, zöldbabfőzelék, tökfőzelék, sárgarépafőzelék, zöldborsófőzelék, finomfőzelék.
... |
|
2011-02-20 21:32:18 |
|
|
|
|
|
|
... levéve belekeverjük a finomra vágott, vagy szétnyomott fokhagymát, simára keverjük a tejszínnel és a húsléhez töltjük. Ha kell, utánízesítjük, kiforraljuk és forrón, egy kevés pirított zsemlekockával tálaljuk.
***
SÓSKALEVES
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sóska, 20 dkg burgonya (legjobb az újkrumpli), 15 dkg apró kockára vágott főtt sonka vagy tarja, 2 db félbevá... |
2011-02-13 09:37:13 |
|
|
|
|
|
|
... vérkeringést.
Receptek
Turbolyaleves:
Hozzávalók: 2 csokor turbolya, 6-8 sóskalevél, 1/2 kg borjúcsont, 2 liter víz, olaj, liszt, pirospaprika, törött bors, só, tojás, tejföl, pirított zsemlekockák
Elkészítés: A turbolyát lecsipegetjük a száráról, majd a sóskával, a borjúcsonttal, sóval és vízzel lassan forralva főzzük másfél óráig. Kész... |
2011-01-17 17:14:25 |
|
|
|
|
|
|
Barackleves
hozzávalók:
0,5 kg. sárgabarack
2 dl. fehérbor
2 k. morzsa
10 dkg. cukor
1 db. tojás,
1 dl. tejföl
pirított zsemlekockák
Elkészítése. A meghámozott barack felét felszeljük, és borban puhára pároljuk. Fél liter vizet forralunk, belefőzzük a morzsát,hozzáadjuk a cukrot é... |
2011-01-09 09:34:12 |
|
|
|
|
|
|
... szárított változattal helyettesíthető)
* só
* frissen őrölt bors
* 1-2 ek barna cukor
* 1 csapott kk fahéj
* vajon pirított kenyérszelet / zsemlekocka / k elkészítés
1. A megtisztított almákat vékony szeletekre vágjuk ,v... |
2010-09-25 16:34:09 |
|
|
|
|
|
|
... bármilyen ízű lekvár.
A kockára vágott zsemléket leforrázom a felforralt vaníliás tejjel, és letakarom konyharuhával. Időnként óvatosan átforgatom, hogy mindenhol átázzon a zsemlekocka. Közben kikeverem a 6 tojás sárgáját 18 dkg cukorral, majd óvatosan beleforgatom a megázott zsemlekockákat.
A tepsit kivajazom, meghintem zsemlemorzsával. A zsemlekockás keverék fe... |
2010-04-23 06:41:32 |
|
|
|
|