Belépés
Gout de France/Good France - Magyar éttermek a francia gasztronómia világünnepén
... régióját: idén Provence gasztronómiája élvez kiemelt figyelmet.
Jerome Szkuta, a budapesti francia rezidencia séfje a provence-i gasztronómiáról szót ejtve kiemelte a híres marseilles-i hallevest és a ratatouille-t. Mint elmondta, a provence-i igazi, könnyű mediterrán konyha, amely gyakran használja a tenger gyümölcseit, sok olívaolajat és a rengeteg napsütésnek köszönhetően ...
2019-03-14 16:11:38
Gyerekeknek
... fölszedi.

Orbán Ottó: A bálna

A bálna, a bálna
tenger tehene,
hasa csupasz,
feje kopasz,
a füle fekete.

A bálna, a bálna,
folyton zabálna
hallevest reggelizik
tengervizet iszik
a bálna, a bálna.

A bálna, a bálna,
hét tenger csodája!
Pléhtébla a víz alatt,
az van rápingálva:
"Vig...
2016-06-07 09:07:31
liguriai halleves
LIGURIAI HALLEVES

Hozzávalók kb. 4 személyre:
1,2 kg vegyes tengeri hal,
1 közepes fej vöröshagyma,
kevés zeller,
egy sárgarépa,
6 evőkanál olaj,
fél pohár száraz fehérbor,
30 dkg paradicsom,
egy gerezd fokhagyma,
egy csokor petrezselyem,
só, bors,
pirítós kenyér..


A felhevített olajo...
2015-07-29 10:09:38
szeretettel
... keresé föl s térdre borulván
Érc küszöbén annak (tudnillik az érc a kövekben
Lappangott valahol, mint egykor a monda cigánya
Nagy fa kanáljával hörpölve vizét a Dunának:
Halleves ez, mondá, mert ott van a sok hal a vízben)
Kérte a Sors-istent: adná tudtára jövendő
Sorsát, és ha ravasz nőjét van-e mód, van-e vajjon
Titkos erő, megfosztani a bűvös ...
2013-10-03 08:27:54
Nincs Cím
MÁSODIK RÉSZ

1

A kisasszony ebéd után kilopta az újságot az apja szobájából.

Az apja szeme láttára is kivihette volna, vagy leülhetett volna ott az apja szobájában a karosszékbe az íróasztal mellé, és olvashatta volna őelőtte. A kisasszony azonban csak alig néhány hete szabadult ...
2013-02-10 12:46:26
A palota ízei: film Francois Mitterrand szakácsnőjéről
... bárki beleüsse az orrát a tányéraimba" - emlékezett Daniele.
Mitterrand-t "megfőzte" Delpeuch asszony lazaccal töltött káposztája, sarladaisi módra készült burgonyája, különleges hallevese, saint-honoré módi "nagyikrémje" és megannyi más kreációja. A személyi séf a legjobb termékek beszerzése érdekében nem riadt vissza attól, hogy felmondjon a korábbi szállítóknak, nagy boss...
2012-09-24 07:05:16
szeretettel
... (1756.)

Kerner szerint: síró halat látni: eredménytelenség. Halcsont: eléred célodat. Halszálka: veszekedés. Haltartó: betegség: Halikra: sok pénz. Halpikkely: rágalom, bepiszkolás. Halleves: betegség. Halat ölni: nagy bevétel. Kis hal: haláleset. Ajándékba kapott hal: gazdagság.

A lipcsei nagy álmoskönyv szerint: hal jegyzi, hogy őrizkedj a házasságtól. Hala...
2012-05-01 14:50:08
Tudhattuk, hol a helyünk
... elkészítette a párolt vörös káposztát, amit aztán a tasakból kiolvasztva tálalt. Előre megfőzte és tasakban lefagyasztotta a bouillabaisse-t (ami tengeri herkentyűkkel készült francia halleves), az általa gulasch-nak titulált borzalmat, ami úgy nézett ki mint a barna mártás, némi aprócska húsdarabkával és itt-ott paradicsom meg paprika foszlányokkal tarkítva. Ja és a híres mártása...
2011-10-26 09:41:15
Babér: nem csak krumplilevesbe
... illetve a párolt húsok főzőlevének különleges ízt kölcsönöz. Olvasónk osztotta meg például a vadnyúl elkészítésének receptjét Egészségreceptek rovatunkban. Érdemes megkóstolni a babéros hallevest is. Néhány levél elég belőle, túladagolni nem tanácsos, mert intenzív íze keserűvé teheti az ételt. Ugyanezért húszpercnyi főzés elég ahhoz, hogy ízt adjon, és az elkészült ételekből is a...
2011-09-11 18:07:20
x
... 13:34
Válaszolj!
Üzenet törlése
Felhasználó kitiltása







Károly György [Karfiol]


UHA
(Orosz halleves folyami halakból)
Az uhát mindig legalább két, de legfeljebb négyféle édesvizi halból főzik, (pl. süllő, sügér, durbincs, menyhal, compó, harcsa, jász, balin, tőponty, domoly...
2011-03-20 08:45:28
1 2 3 
Címkék: Good France, Nincs Cím, Francois Mitterrand, Jerome Szkuta, Orbán Ottó, LIGURIAI HALLEVES, MÁSODIK RÉSZ, Károly György, francia gasztronómia, palota ízei, budapesti francia, provence-i gasztronómiáról, híres marseilles-i, provence-i igazi, tenger gyümölcseit, rengeteg napsütésnek, füle fekete, gerezd fokhagyma, csokor petrezselyem, felhevített olajo, monda cigánya, kisasszony ebéd, apja szobájából, apja szeme, apja szobájában, íróasztal mellé, kisasszony azonban, legjobb termékek, korábbi szállítóknak, lipcsei nagy, párolt vörös, tasakból kiolvasztva, általa gulasch-nak, barna mártás, híres mártása, párolt húsok, vadnyúl elkészítésének, babéros hallevest, elkészült ételekből, uhát mindig, eredménytelenség, egészségreceptek, gasztronómiáról, szakácsnőjéről, lefagyasztotta, krumplilevesbe, gasztronómiája, elkészítésének, bouillabaisse, foszlányokkal, herkentyűkkel, húsdarabkával, gasztronómia, petrezselyem, köszönhetően, kepfeltoltes, világünnepén, elkészítette, szállítóknak, bepiszkolás, gyümölcseit, szeretettel,
© 2013 TVN.HU Kft.