|
|
|
... (Törökországból)
Törökországban tanultam.
10-15 zöldhagyma zöldjét összevágjuk apró karikákra, hozzáadunk sót, öröltborsot, 2 tojást és annyi lisztet, hogy lágy tészta legyen.
Egy serpenyőben olajat teszünk a sütéshez, a forró olajba evő kanállal bele adagoljuk a hagymás masszát, és enyhe barnásra megsütjük. Finom nasolni való teához, de csak úgy... |
2010-04-23 06:41:32 |
|
|
|
|
|
|
... kisütöm.
TEPSIS ZÖLDSÉG
A krumplit, sárgarépát és zellert megtisztítjuk és nagyobb hasábokra vágunk. + céklát, csak azt kétszer akkora hasábokra vágjuk. Egy kevés olajat a tepsi aljára öntünk. A tepsiben szétterítjük a krumplit, zellert, répát. A céklahasábokat külön-külön alufóliába csomagoljuk és rátesszük a zöldségre. Sütőben megsütjük. Ez az alap. Leh... |
|
2010-03-20 17:18:53 |
|
|
|
|
|
|
... kézzel széthúzogatjuk, széleit több helyen bevágjuk, hogy formáját megtartsa, és bő, forró olajban mindkét oldalát szép pirosra megsütjük. Papírtörülközőre tesszük, hogy az a felesleges olajat beszívja és forrón, fokhagymával bedörzsölve azonnal tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 105 perc.
Erdélyi lángos
Hozzávalók
: 40 dkg liszt, 2 ... |
2010-03-17 22:04:36 |
|
|
|
|
|
|
... leveleket úgy, hogy az egyik végén 5 cm hosszan hagyjuk meg a leveleket. Ezekre a rozmaringágakból kialakított nyársakra váltogatva húzzuk fel a húst és a gombát. Egy tálkában keverjük össze az olajat, a mézet és a szójaszószt.
2, Egy vékonyan beolajozott grillező tálra helyezzük a nyársakat, majd kenjük be a páccal. Grillezzük 10 percig ill. amíg a gomba és a hús meg nem puh... |
|
2010-03-16 07:58:50 |
|
|
|
|
|
|
... citrom és az olaj kivételével keverjünk össze minden hozzávalót. sózzuk, borsózzuk, majd 4 pogácsát formázzunk belőle. 20 percre tegyük hűtőbe.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. A pogácsákat tegyük bele és kb. 5 percig süssük mindkét oldalát. (ill. amíg megbarnul és átsül)
A citromot facsarjuk a megsült pogácsákra, majd itassuk fel papírtörlőn alaposan. sal... |
|
2010-03-15 15:33:07 |
|
|
|
|
|
|
... paradicsompaszta
180°C-ra melegítsük elő a sütőt. (gázsütőnél 4-es fokozat)
Az inas részeket és a zsiradékot vágjuk le a csirkéről. Egy vastag aljú serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és közepes hőmérsékleten a csirkéket adagokban barnítsuk meg. Az olajat papírkendővel itassuk fel, majd a csirkéket egy tűzálló jénai tálba tegyük.
A hagymát, a fokhagymát és a csipe... |
2010-03-15 15:12:55 |
|
|
|
|
|
|
... meggy
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: közepes
Elkészítés:
6 tojás fehérjét felverni kemény habbá. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vizet,az olajat, majd a felvert fehérjét is. A sütőporos lisztet lassan hozzákeverjük a masszához. A kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe önjük és a kimagozott meggyet rászórjuk a te... |
2010-03-03 16:29:28 |
|
|
|
|
|
|
... ill. ne süljön az edény aljához a 4-5 órás lassú főzés közben. Ugyanis a halat megkeverni, mozgatni nem szabad, mert összetörik!). Erre az alátétre ráhelyezzük a fűszereket, beöntjük az olajat, majd egy réteg halat, arra egy réteg hagymát, paprikát, majd ismét a halat, hagymát, paprikát. Végül ráöntjük a vizet és feltesszük főni. Csak lassú tűzön főzzük, s arra ügyeljünk, hogy a l... |
2010-02-21 11:51:53 |
|
|
|
|
|
|
Cuminum cyminum L. - APIACEAE
rómaikömény
Cumini (cymini) fructus
Cumini (cymini) aetheroleum
Honos valószínűleg közép-Ázsiában (Turkesztán) vagy Egyiptomban. A Mediterráneum országaiban,
Szíriában, Egyiptomban, Marokkóban, sőt É-Amerikában, Chilében és Indiában is termesztik. Egyéves lágyszárú.
Hatóanyag: 2-5% illóolaj (cuminin, p-cymol, pinenek... |
2010-02-20 21:34:05 |
|
|
|
|
|
|
Szabó László Gy.
GYÓGYNÖVÉNYISMERET
(speciális kollégiumhoz alapok)
biológus és biológia tanár szakos hallgatóknak
(kiegészítő ajánlott ismeretek)
Tartalom
Általános rész
1. Gyógynövények tudományos és magyar neve, drogok gyógyszerészi neve
2. Etnobotanikai adatok, népi orvoslási tapasztalatok, herbáriumok
3. Növényi anyagcsere és kapcso... |
2010-02-20 19:54:00 |
|
|
|
|