|
|
|
... Marhahúsleves-... |
2012-05-28 18:40:45 |
|
|
|
|
|
|
...
Az árokparthoz értem hazafelé menőben,
hajamban és ruhámban szagosodott az erdő,
kakukkfüvet és mentát nyaláboltam karomban
s úszott velem az illat, akár egy könnyű felhő.
Az árokparthoz értem, a hunyó nap utolsó
kigyúlt tekintetét az erdőn átlövelte
s mint óriási fáklyák, a fák lobogni kezdtek
s e vészes esti fény a léptem nyomát k... |
|
2012-05-24 15:57:56 |
|
|
|
|
|
|
... szalonnát kisütöm egy serpenyőben,a kockára vágott hagymát is megpirítom rajta.
Ezután rárakom a csíkokra vágott húst és együtt pirítom tovább.
Fokhagymát, pirospaprikát és kakukkfüvet adok hozzá és sózom ,borsozom.Elkeverem.
Felöntöm a vörösborral és felteszem főni.
Rövid lére főzöm,s már amikor a hús majdnem puha akkor rakom bele a felkarikázott debrecenit és... |
2012-05-23 22:06:41 |
|
|
|
|
|
|
... 600 g fekete szőlő (héj és mag nélkül)
250 g cukor
1 nagy citrom
1 ág kakukkfű (10 cm hosszú
elkészitése:
a leszemezett összetört szőlőt, cukrot elkeverem és 12 órára a hűtőbe rakom.
másnap az egészet átszüröm,s egy lábasban kb: 20 percet fözöm.
a citromlevét és reszelt héját,kakukkfűvet beleteszem.
állandó kevergetés közben 10 perc... |
|
2012-05-23 10:38:27 |
|
|
|
|
|
|
...
2 1/ 2 csésze érett eper
1 citom leve és reszelt héja
1 evőkanál friss kakukkfüvet fiatal
3.5 csésze kristálycukor
elkészitése:
a citromhéját levágom és kevés vizzel kis lábasvban 3-4 percig fözöm, majd kiveszem belőle.
az epret, citromlét, héjat elkeverem és 10 órára a hűtőbe rakom.
másnap felteszem föni, kb: fél- 1 órát, majd ha leh... |
|
2012-05-23 10:31:59 |
|
|
|
|
|
|
... olívaolaj keverékén az újhagymát, gombát és a cukkínit megpirítjuk, hozzáadjuk a kinyomkodott trombitagombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy kevés borsikafüvet, és kakukkfüvet, felöntjük a tejszínnel és beforraljuk.
Mikor kész és egy kissé meghűlt, hozzákeverünk egy felvert tojást.
Az őzgerinc formát kibéleljük a bacon szeletekkel, 2 csíkot megha... |
2012-05-13 07:25:14 |
|
|
|
|
|
|
... ,,szálas", vékonyan meghámozzuk. A szár alsó száraz részét levágjuk.
A mangoldszárat 1 cm vastag, ferde csíkra vágjuk. Lábosban összekeverjük az alaplevet, a vermutot, a kakukkfüvet, 2 gerezdnyi fokhagymát, az olívaolajat. Felforraljuk, hozzáadjuk a felvágott szárat, 4-5 percig pároljuk, kis lángon.
Közben a zöld levélrészeket feltekerjük, és egy cm-es csíkra... |
2012-05-10 22:47:46 |
|
|
|
|
|
|
... gombát.Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd lefedve, közepes lángon főzzük, míg a gomba me... |
2012-05-09 17:48:49 |
|
|
|
|
|
|
... szegfőbors is a keverékben.
FŰSZERES SÓ
Ezt a keveréket úgynevezett "zöldfűszerek" felhasználásával állíthatjuk össze.
Összeállítása: Petrezselymet, bazsalikomot, kakukkfüvet, lestyánt, majoránnát,
rozmaringot, babért és szurokfüvet tartalmaz. Ezek a főszerek különleges ízt adnak az
ételeknek, s ráadásul gyógyhatásuk is van, így bátran használhatjuk ... |
2012-05-07 11:00:42 |
|
|
|
|
|
|
... nem ürül.
Szent György előtt fogott pillangó nagy szerencsét hoz.
Szent György napján szedi a kuruzsló a gyógyítószereit. A kőrisfa rügyét, a ruta hajtását, a kakukkfüvet, a kőrisbogarat, isten tehénkéjét és még temérdek egyebet, amit csak egy jófajta javasasszony tudna végig felsorolni.
Jegyzet
Ébredtél már vidáman - mintha egy elfojtot... |
2012-05-01 14:52:54 |
|
|
|
|