|
|
|
... könyvetskéje" című (1695) művében alma, dió, egres, káposzta, körtvély, ostya, szilvás, túrós és ,,veres" (ribizlis) béles fordul elő. A béles tésztája kezdetben egyszerű, kelesztetlen, sokfelé csak só, víz, liszt az összetevői, ami akkoriban cseppet sem volt szokatlan. A tésztát vékonyra (3-4 mm) nyújtották, töltötték, hajtogatták, kemencében sütötték. A forró bé... |
2017-12-13 13:30:46 |
|
|
|
|
|
|
... fogyasztható. A nyálkaképződés megelőzése végett kerülendők a liszttermékek, a kenyér, a palacsinta, a péksütemény; kivételképpen, alkalmilag fogyasztható teljes búzából vagy rozsból készült kelesztetlen kenyér.
* 5-10%-nyi miszóleves vagy tamari szójaszósszal készült zöldségleves.
* Naponta egy-két csészével együnk, főzhetünk bele tengeri algát, pél... |
|
2012-04-12 13:19:11 |
|
|
|
|
|
|
... formájában megsütött, majd darabokra vágott és leforrázott tésztaféle, amelyet mézzel, mákkal vagy túróval ízesítve fogyasztanak". Az első adatok a XIV. századból származnak, ezek kelesztetlen változatot jelenthetnek. (ÚMTsz II. 1988. 693694.)
A guba valószínűleg hangfestő, finnugor eredetű szó. Szoros származásbeli kapcsolatban van a gubacs, gubó, gomb, gombolyag, g... |
2010-12-20 10:14:13 |
|
|
|
|
|
|
... formájában megsütött, majd darabokra vágott és leforrázott tésztaféle, amelyet mézzel, mákkal vagy túróval ízesítve fogyasztanak". Az első adatok a XIV. századból származnak, ezek kelesztetlen változatot jelenthetnek. (ÚMTsz II. 1988. 693694.)
A guba valószínűleg hangfestő, finnugor eredetű szó. Szoros származásbeli kapcsolatban van a gubacs, gubó, gomb, gombolyag, g... |
|
2010-12-04 03:20:12 |
|
|
|
|
|
|
... (Vas vármegyében egy adat szerint már 1583-ban termesztették), a Felső-Tisza vidékén és ettől délre, a Székelyföldön voltak. E tájakon akkoriban a gabonafélékből javarészt kásákat, kelesztetlen lepénykenyereket készítettek. Az őrségi hajdinamálé ma is úgy készül, hogy egy bögre hajdinalisztet 7-8 dl tejjel jól elkeverünk - nem árt, ha egy pohár aludttejet is teszünk hozzá ... |
|
2010-09-17 06:37:50 |
|
|
|
|
|
|
... (Vas vármegyében egy adat szerint már 1583-ban termesztették), a Felső-Tisza vidékén és ettől délre, a Székelyföldön voltak. E tájakon akkoriban a gabonafélékből javarészt kásákat, kelesztetlen lepénykenyereket készítettek. Az őrségi hajdinamálé ma is úgy készül, hogy egy bögre hajdinalisztet 7-8 dl tejjel jól elkeverünk - nem árt, ha egy pohár aludttejet is teszünk hozzá ... |
2010-03-04 06:29:36 |
|
|
|
|
|
|
... embereket meglátogató halottak, ,,kereszteletlen lelkek" csapatait vezetik, és nekik maguknak vagy rituális megjelenítőiknek vannak halotti vonásaik is. Halotti áldozatok: kelesztetlen lepények, lisztes ételek, tej jár nekik az év legsötétebb éjszakáin; ezekből az ételekből - így a bajor-osztrák ,,Perchtlmilch"-ből, a szlovén ,,lucalepényR... |
2007-09-06 12:08:50 |
|
|
|
|