Belépés
Pörkölt
Az egész a húsokkal indul:

Attól függ, hogy milyen típusú pörkölt készül, szárnyasból vagy négylábúból. Vegyük át most, hogy mi az, ami közös bennük: mindegyikben van zsiradék, vagy éppen bőr és csont. A csont az egyik legfontosabb ízhordozó, ha kicsontozzuk a pörköltbe választott húst, szerintem akkor is illik belefőzni, utána nyugodtan ki lehet venni belőle. A nevéb...
2023-10-07 14:06:16
Szemlér Ferenc versei




SZEMLÉR FERENC VERSEI


Szemlér Ferenc, (Székelyudvarhely, 1906. április 3. –...
2020-02-25 21:00:25
Öntött saláta
Öntött saláta (Edit dédi):

Először is vagdoss fel némi szalonnát apróra, és kezd el kisütni a zsírját. Jót tesz neki, ha a kisült zsírt néha leöntöd róla, és egy nagyobb konyhai szerszámmal kinyomkodod a magától kijönni nem akaró zsírt. Mindezt addig csináld, amíg finom ropogós nem lesz a szalonna, és a bögrében össze nem gyűlt némi szalonnazsír.
Közben a másik keze...
2018-04-13 10:40:43
Ízőrzők - Szatmárcseke
Ízőrzők - Szatmárcseke - receptek

Kaszás leves
Hozzávalók: (10 főre) 2 kg füstölt hús (oldalas, vagy tarja), 30 dkg füstölt kolbász, 1 kg sertéshús (comb, lapocka, tarja), 3-4 kg krumpli, 2 nagy vöröshagyma, 10 babérlevél, só, 1 liter tejföl, 1 dl tej, liszt a habaráshoz.
A krumplit meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk.
Nagy leveses fazékba beletesszük a me...
2017-04-27 07:27:01
Minden halhatatlan
Szemlér Ferenc

Minden halhatatlan

Életemben most látom legelőször
mint ég a száraz venyige a tág
váradi éjben, hold alatt, a fák
kis négyszögébe zárt kertben. Az őszről

máig esők, havak, csak térdig érő
sarak festették elém képeik.
Mintegy fáj, hogy ily későn lépek itt
a gyökeresen más világba - érő

gyümö...
2017-02-16 18:29:17
Savanyú káposztás sztrapacska
Savanyú káposztás sztrapacska

Hozzávalók

Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta
1 közepes fej hagyma
3-4 nagyobb burgonya
3 db egész tojás
liszt szükség szerint
10 dkg füstölt szalonna



Elkészítés

Elkészítés: A savanyú káposztát kimossuk, kinyomkodjuk és
...
2015-10-29 14:44:45
Édeni régi étkek - receptes könyv
Üregi Éva: Édeni régi étkek


Jó étvágyat!

Kertünk kincsei

Figyelem! A hozzávalók mindig 4 személyre értendők!

Paprikás krumpli

Hozzávalók:

1kg krumpli, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 szál kolbász vagy

6-8...
2015-07-30 08:15:48
Spenótfőzelék tükörtojással és sült szalonnával
Spenótfőzelék tükörtojással és sült szalonnával

Hozzávalók:

:

1 cs fagyasztott spenót
olaj vagy vaj
3 evőkanál liszt
3 gerezd fokhagyma
1 dl tej

bors

Elkészítése:

:

Az olajban az apróra vágott fokhagymát világosra pirítjuk, beleteszük a lisztet és világos r...
2015-05-20 16:38:49
Bacon-ben sült spárga
Egyszerű és ízletes tavaszi köret, vagy előétel. A spárga puhára sült, koncentrált ízű, ahogy átjárja a szalonnazsír, tényleg nagyon finom. A bacon-t helyettesíthetjük pl. pármai sonkával is.


Hozzávalók
1 csomag zöldspárga
10 dkg bacon, szeletelve
ízlés szerint frissen őrölt bors

A spárgát mossuk meg alaposan, és egy éles hámozóval hámozzu...
2014-05-04 15:54:40
Mert az Élet él és élni akar (3. rész)
Előző sorozatunkban a jövő tudományáról esett szó. Bebizonyítottuk, hogy a legtöbb gondunk és betegségünk kórokozója a tudomány által szaporított, a médiában terjesztett, hibás tudás. A hibás tudások legkártékonyabbja, hogy küzdjünk betegségeink ellen, mindenáron győzzük le a kórt...
A betegség a legjobb barátunk. Az Élet maga a változás, a betegség a Változásban segít ben...
2014-04-22 22:15:51
1 2 3 4 5 6 
Címkék: Szemlér Ferenc, SZEMLÉR FERENC VERSEI, Üregi Éva, húsokkal indul, egyik legfontosabb, pörköltbe választott, kisült zsírt, nagyobb konyhai, magától kijönni, bögrében össze, másik keze, krumplit meghámozzuk, száraz venyige, savanyú káposztát, hozzávalók mindig, apróra vágott, spárga puhára, bacon-t helyettesíthetjük, spárgát mossuk, éles hámozóval, jövő tudományáról, legtöbb gondunk, tudomány által, médiában terjesztett, hibás tudások, legjobb barátunk, székelyudvarhely, bebizonyítottuk, spenótfőzelék, sorozatunkban, tükörtojással, szalonnazsír, kicsontozzuk, tudományáról, szatmárcseke, kinyomkodjuk, mindegyikben, legfontosabb, betegségeink, vöröshagyma, négylábúból, változásban, szerszámmal, kinyomkodod, sztrapacska, szalonnával, fagyasztott, koncentrált, elkészítése, betegségünk, halhatatlan, beletesszük, szaporított, szárnyasból, négyszögébe, meghámozzuk, terjesztett, zöldspárga, hozzávalók, habaráshoz, szeletelve, választott, mindenáron, gyökeresen, kórokozója, babérlevél, elkészítés, fokhagymát, beleteszük, legelőször,
© 2013 TVN.HU Kft.