|
|
|
Az egész a húsokkal indul:
Attól függ, hogy milyen típusú pörkölt készül, szárnyasból vagy négylábúból. Vegyük át most, hogy mi az, ami közös bennük: mindegyikben van zsiradék, vagy éppen bőr és csont. A csont az egyik legfontosabb ízhordozó, ha kicsontozzuk a pörköltbe választott húst, szerintem akkor is illik belefőzni, utána nyugodtan ki lehet venni belőle. A nevéb... |
2023-10-07 14:06:16 |
|
|
|
|
|
|
SZEMLÉR FERENC VERSEI
Szemlér Ferenc, (Székelyudvarhely, 1906. április 3. –... |
|
2020-02-25 21:00:25 |
|
|
|
|
|
|
Öntött saláta (Edit dédi):
Először is vagdoss fel némi szalonnát apróra, és kezd el kisütni a zsírját. Jót tesz neki, ha a kisült zsírt néha leöntöd róla, és egy nagyobb konyhai szerszámmal kinyomkodod a magától kijönni nem akaró zsírt. Mindezt addig csináld, amíg finom ropogós nem lesz a szalonna, és a bögrében össze nem gyűlt némi szalonnazsír.
Közben a másik keze... |
2018-04-13 10:40:43 |
|
|
|
|
|
|
Ízőrzők - Szatmárcseke - receptek
Kaszás leves
Hozzávalók: (10 főre) 2 kg füstölt hús (oldalas, vagy tarja), 30 dkg füstölt kolbász, 1 kg sertéshús (comb, lapocka, tarja), 3-4 kg krumpli, 2 nagy vöröshagyma, 10 babérlevél, só, 1 liter tejföl, 1 dl tej, liszt a habaráshoz.
A krumplit meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk.
Nagy leveses fazékba beletesszük a me... |
|
2017-04-27 07:27:01 |
|
|
|
|
|
|
Szemlér Ferenc
Minden halhatatlan
Életemben most látom legelőször
mint ég a száraz venyige a tág
váradi éjben, hold alatt, a fák
kis négyszögébe zárt kertben. Az őszről
máig esők, havak, csak térdig érő
sarak festették elém képeik.
Mintegy fáj, hogy ily későn lépek itt
a gyökeresen más világba - érő
gyümö... |
|
2017-02-16 18:29:17 |
|
|
|
|
|
|
Savanyú káposztás sztrapacska
Hozzávalók
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta
1 közepes fej hagyma
3-4 nagyobb burgonya
3 db egész tojás
liszt szükség szerint
10 dkg füstölt szalonna
só
Elkészítés
Elkészítés: A savanyú káposztát kimossuk, kinyomkodjuk és
... |
2015-10-29 14:44:45 |
|
|
|
|
|
|
Üregi Éva: Édeni régi étkek
Jó étvágyat!
Kertünk kincsei
Figyelem! A hozzávalók mindig 4 személyre értendők!
Paprikás krumpli
Hozzávalók:
1kg krumpli, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 szál kolbász vagy
6-8... |
2015-07-30 08:15:48 |
|
|
|
|
|
|
Spenótfőzelék tükörtojással és sült szalonnával
Hozzávalók:
:
1 cs fagyasztott spenót
olaj vagy vaj
3 evőkanál liszt
3 gerezd fokhagyma
1 dl tej
só
bors
Elkészítése:
:
Az olajban az apróra vágott fokhagymát világosra pirítjuk, beleteszük a lisztet és világos r... |
2015-05-20 16:38:49 |
|
|
|
|
|
|
Egyszerű és ízletes tavaszi köret, vagy előétel. A spárga puhára sült, koncentrált ízű, ahogy átjárja a szalonnazsír, tényleg nagyon finom. A bacon-t helyettesíthetjük pl. pármai sonkával is.
Hozzávalók
1 csomag zöldspárga
10 dkg bacon, szeletelve
ízlés szerint frissen őrölt bors
A spárgát mossuk meg alaposan, és egy éles hámozóval hámozzu... |
2014-05-04 15:54:40 |
|
|
|
|
|
|
Előző sorozatunkban a jövő tudományáról esett szó. Bebizonyítottuk, hogy a legtöbb gondunk és betegségünk kórokozója a tudomány által szaporított, a médiában terjesztett, hibás tudás. A hibás tudások legkártékonyabbja, hogy küzdjünk betegségeink ellen, mindenáron győzzük le a kórt...
A betegség a legjobb barátunk. Az Élet maga a változás, a betegség a Változásban segít ben... |
2014-04-22 22:15:51 |
|
|
|
|