|
|
|
... védi a C-vitamint, elbomlását akadályozza, ezért tároláskor, télen csak lassan csökken a vitamintartalma. Az újburgonya fontos korai C-vitamin-forrás. A héjában főtt burgonyában vagy krumpliban marad meg a legtöbb belőle.
A nyers burgonya gyógyhatása
A nyers burgonyát a népi orvoslás gyakrabban alkalmazza külsőleg, mint belsőleg. Nyers burgonyareszeléket tesznek p... |
2024-02-14 21:41:58 |
|
|
|
|
|
|
... zsemlemorzsa
fokhagyma
só
bors
Elkészítése:
A bugonyát hámozzuk meg és főzzük meg.
Törjük össze püré állagúra és hagyjuk lehűlni.
Törjük bele a tojást a krumpliba, adjuk hozzá
a keményítőt és kavarjuk jól össze.
Reszeljük bele a sajtot is, majd jól keverjük össze.
A kezünket olajozzuk be, majd formáljunk
szelete... |
|
2023-12-01 06:32:33 |
|
|
|
|
|
|
... bebizonyították, hogy a burgonyában számos egészségvédő hatóanyag van, melyeknek köszönhetően kezelhetővé válhat a gyomorhurut, a vastagbélhurut, a gyomor- és bélfekély.
A krumpliban nagy mennyiségű béta karotin, A-, C-, B1-, B2-, B6- vitamin, valamint folsav található. Emellett még a burgonyából káliumhoz, kalciumhoz, mangánhoz, foszforhoz, kénhez, rézhez, vashoz, rost... |
2020-12-05 00:00:08 |
|
|
|
|
|
|
... céklában is megtalálható a nitrit, így ugyanaz a mese, mint az előbbi két zöldség esetében. Újra melegítés hatására a nitrátokból nitritek válnak.
4. Burgonya
A krumpliban számos jótékony és hasznos tápanyag van, de ha a főtt, vagy sült krumplit 2-3 napig a hűtőben tárolod, elveszti jótékony hatását, és a minősége is romlik. Ezért a burgonyát csak frissen ajá... |
|
2020-10-05 07:07:40 |
|
|
|
|
|
|
... zsemlemorzsa
fokhagyma
só
bors
Elkészítése:
A bugonyát hámozzuk meg és főzzük meg. Törjük össze püré állagúra és hagyjuk lehűlni.
Törjük bele a tojást a krumpliba, adjuk hozzá a keményítőt és kavarjuk jól össze.
Reszeljük bele a sajtot is, majd jól keverjük össze.
A kezünket olajozzuk be, majd formáljunk szeleteket a burgonyás keverékből.... |
|
2019-09-26 12:33:53 |
|
|
|
|
|
|
... elveszítjük a gyümölcsök és zöldségek rosttartalmának csaknem a felét. Például egy almában körülbelül 4 gramm rost van, de ha eltávolítod a héját, csak 2 gramm rost marad. Hasonlóan egy kisebb krumpliban is 4 gramm rost található, ebből 2 gramm a héjában. Egy uborka nem tartalmaz kifejezetten sok rostot, 2 grammból 1 gramm a héjában van. A gyümölcsök és zöldségek héjában található... |
2019-07-16 16:15:32 |
|
|
|
|
|
|
... céklában is megtalálható a nitrit, így ugyanaz a mese, mint az előbbi két zöldség esetében. Újra melegítés hatására a nitrátokból nitritek válnak.
4. Burgonya
A krumpliban számos jótékony és hasznos tápanyag van, de ha a főtt, vagy sült krumplit 2-3 napig a hűtőben tárolod, elveszti jótékony hatását, és a minősége is romlik. Ezért a burgonyát csak friss... |
2019-03-28 10:00:00 |
|
|
|
|
|
|
... zsemlemorzsa
fokhagyma
só
bors
Elkészítése:
A bugonyát hámozzuk meg és főzzük meg.
Törjük össze püré állagúra és hagyjuk lehűlni.
Törjük bele a tojást a krumpliba, adjuk hozzá
a keményítőt és kavarjuk jól össze.
Reszeljük bele a sajtot is, majd jól keverjük
össze.
A kezünket olajozzuk be, majd formáljunk
s... |
2019-03-08 09:48:57 |
|
|
|
|
|
|
... diót és a mákot cukorral összekeverjük. A zsírt felolvasztjuk. Két sütőtepsit kizsírozunk. Két tojás sárgáját négy evőkanál olvasztott, langyos zsírral elkeverünk.
A meghűlt krumpliba két egész tojást ütünk, rászórjuk a lisztet, egy teáskanál sót, és a maradék olvasztott zsírral összeállítjuk a tésztát.
Lisztezett gyúródeszkán is alaposan átgyúrjuk, hosszú ru... |
2019-01-26 22:11:24 |
|
|
|
|
|
|
... vezethet.
Bizony, a rák ellen is
A rákmegelőzés egyik sarokköve a megfelelő mennyiségű folsav, mivel ez a vitamin akadályozza meg, hogy a DNS-mutációk során rákos sejtek keletkezzenek. A krumpliban viszonylag sok folsav található, de
a rostokat sem kell alábecsülni:
a vastag-és végbélrák megelőzésében elsődleges szerepük van. A rostok ráadásul nem csak a ... |
2019-01-23 19:30:02 |
|
|
|
|