|
|
|
A titokzatos E-betűkről
kémiát már évszázadok óta használják az élelmiszeriparban. Az elsô próbálkozások természetesen még nem az adalékanyagok hozzáadásáról, a szín, az íz stb., megóvásáról szólak. Eleink az élelmiszerek eltarthatóságának idejét akarták növelni. Kezdetben aszalták, szárították a gyümölcsöket, a bogyókat. Azután megjelent a sóval való tartósítás, az er... |
2011-08-09 19:19:43 |
|
|
|
|
|
|
... legyen túl kicsi a forma, hogy azért legyen mibe beleharapni. Ezután a szívecskéket pirítsuk meg vagy a pirítóban, vagy a sütőben.
A krém is nagyon egyszerű, mindössze egy halkonzerv kell hozzá (olajos), két-három evőkanál margarin vagy vajkrém, 2 evőkanál majonéz, egy kis citrom és mustár. A haldarabokat alaposan törjük össze egy villával, keverjük hozzá a vajkrémet, a... |
|
2011-08-03 14:14:53 |
|
|
|
|
|
|
... nem javasolt ételcsoportok
Magas, úgynevezett extraktív anyagtartalmú ételek: erőleves, kocsonya, sok hússal főzött húsleves, pörköltek, pecsenyelé, vadhúsból készült ételek halkonzervek.
Az alkoholtartalmú italok magasabb zsírtartalmú ételek fogyasztása után történő ivása köszvényes rohamot válthat ki.
Kerülni kell a zsírban gazdag ételeket, példá... |
2011-07-22 00:16:49 |
|
|
|
|
|
|
Tonhalas spagettisaláta
Hozzávalók:
* 20 dkg spagetti
* 25 dkg tonhalkonzerv (összetörve)
* 2 paradicsom (kockázva)
* 3 gerezd fokhagyma (zúzva, aprítva)
* 1 evőkanál olívaolaj
* 1/2 kávéskanál bazsalikom
* 1/2 kávéskanál kakukkfű
* 10 szem magozott olajbogyó, szeletelve
* ízlés sze... |
|
2011-07-10 11:14:37 |
|
|
|
|
|
|
... mustár,
ízlés szerint só,
cukor és törött fekete bors.
Elkészítés:
A tésztát sós vízben megfőzöm és hideg vízzel leöblítem, majd lecsöpögtetem. Közben a halkonzerv levét lecsöpögtetem. Egy evőkanál halas olajjal a tésztát összekeverem. A kis halakat apróra vágom. (Néhány darabot a saláta díszítéséhez félreteszek.) A megmosott és leszárított paradics... |
|
2011-06-19 18:22:33 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 kis doboz bármilyen fajta paradicsomos ízesítésű halkonzerv,
50 dkg héjában főtt burgonya,
1/2 citrom leve,
1 dl sűrű majonéz,
2 dl kefir,
1 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál törött fekete bors,
1 teáskanál só
Elkészítése:
A mártáshoz a majonézt simára keverjük a citromlével, a hal leszűrt, paradicsomos levével é... |
2011-06-19 18:15:30 |
|
|
|
|
|
|
Füstölt halsaláta mogyoróval
Hozzávalók 4 személyre:
1 doboz füstölt halkonzerv
20 dkg főtt fehér bab
40 dkg kicsi kemény paradicsom
2 fej vöröshagyma
2 k borecet
1 k mustár
2 k olíva olaj
2 dl tejföl
Őrölt bors
Cukor
Csípős paprika
5 dkg darált mogyoró
Só
2 db paradicsom
Elkészítés:|... |
2011-05-14 10:00:00 |
|
|
|
|
|
|
... emellett sok foszfort is, mely kismértékben csökkenti a biológiai értéken ebben a tekintetben. A húsok általában kevés kalciumot tartalmaznak, de kivétel erősíti a szabályt: a teljes halkonzervek (szardínia, sprotni) magas kalciumtartalommal bírnak, mert ezekben a megpuhult és ezáltal elfogyaszthatóvá vált szálkák jó forrást jelentenek....s ahonnan nem
A felvágottak, szalámik... |
2011-03-27 08:42:20 |
|
|
|
|
|
|
Annyi van még, hogy nálunk van még cseh halkonzerv és lengyel ásványvíz stb... , tehát lehet hogy a banánt sem csak kínából hozzák hozzánk, hanem lehet hogy ukrán vagy dán banánt látsz a polcokon.... ... |
2011-03-23 10:27:53 |
|
|
|
|