|
|
|
Hozzávalók: 60dkg liszt (vegyesen sima+rétes)
2 kefir ,2 kávéskanál só
5dkg élesztő (kevés tejben kelesztve)
2 egész tojás
Előző nap jól kidolgozom hólyagosra és olajjal kikent fazékba(lehet neylon zacskóba is) teszem és a hűtőszekrényben kelesztem /kb. duplájára 1 hétig is eláll/ másnapig.Olajos evő... |
2006-10-17 23:11:20 |
|
|
|
|
|
|
... só
Lehetőleg a tűzhely közelében, meleg helyen dolgozzunk! Az élesztőt belemorzsoljuk 0,5 deci langyos vízbe, és hozzáadunk 1 evőkanál lisztet.Meleg helyen langyos lábassal letakarva 15-20 percig kelesztjük a kovászt,míg fel nem fut.Az átszitált langyos lisztet tálba öntjük, és jól összekeverjük a sóval.Közepébe mélyedést vájunk,és beleöntjük a kovászt.Először 10 újjal ... |
|
2006-09-05 11:59:41 |
|
|
|
|
|
|
... István-kultuszt feledtetni igyekvő politikán kívül az a tény táplálhatta, hogy a kenyér kultúrája lényegében szinte egyidős az emberiség kultúrájával. Különösen igaz ez, ha ideszámítjuk a kelesztés feltalálását megelőző időszak egyszerű lepénykenyereit, amikor az ember a kövek között szétdörzsölt gabonatöretből víz hozzáadásával pépet készített. Ezt nyersen vagy megfőzve kásaként ... |
2006-08-18 21:31:38 |
|
|
|
|