|
|
|
... vágjuk, egy részét a patakiba tesszük és kicsit megnyomkodjuk. Enyhén sózzuk. A következő réteg a tojás. A tojást megfőzés után megpucoljuk, karikázzuk, a felét a már patakiba rakott krumplira rakjuk. Most jön a lecsókolbász. A lecsókolbászról lehúzzuk a felesleges műbelet és felkarikázzuk.A tojásra pakoljuk az összeset. Megnyomkodjuk, megsózzuk. Rátesszük a következő réteg tojást... |
2010-09-30 15:03:52 |
|
|
|
|
|
|
... zöldséglevespor, 1/4 kk. szerencsedió, 2 ek. friss petrezselyem.
A krumplit meghámozzuk és 1/2 cm vastag sze... |
|
2010-09-28 05:09:22 |
|
|
|
|
|
|
... ek. szójamajonéz.
A krumplit a hosszirányban kettévágjuk és tepsiben 180-200 °C-on félig... |
2010-09-28 05:08:38 |
|
|
|
|
|
|
Krumplipüré (4 főre)
8 db krumpli, fél csésze víz, 2-3 ek. mandulakrém, 1 kk. s6, 1 csipet fokhagymapor, 1 ek. petrezselyem, aprítva
A krumplit megfőzzük, a vizet leöntjük róla. A többi hozzávalót a turmixgépben krémszerű állagúra mixeljük. Petrezselyemmel együtt a folyadékot a krumplira öntjük és pürét készítünk belőle. ... |
|
2010-09-28 05:08:11 |
|
|
|
|
|
|
... zöldbab, 1 sor karfiol vagy brokkoli. Tehetünk még gombát és karikára szeletelt zöldpaprikát vagy ízlés szerint bármilyen zöldségfélét. Minden sort megsózunk ételízesítővel. A felső réteg krumplira mártást készítünk, majd a sütőbe téve, alufóliával letakarva, megsütjük.
Mártás: 1 fej részeit vöröshagymát kb. 1 dl vizes olajon megpárolunk, hozzáadunk kb. 2 ek. lisztet, majd... |
|
2010-09-27 20:37:21 |
|
|
|
|
|
|
... használták, sőt takarmányozásra is.
Óh azok a régi burgonyák!
Sokszor mondjuk egy nyersanyagra vagy élelmiszerre, hogy íze már nem a régi. Ha nem is pontosan ez vonatkozik a krumplira, de az tény, hogy a piacon nem találunk annyi fajtát, mint régen. Rózsa-, gülbaba-, kifli-, ellaburgonya. A burgonyasalátához csak kiflikrumplit használtak, a gülbaba és a rózsaburgon... |
2010-09-27 15:23:14 |
|
|
|
|
|
|
... nyers hámozott krumpli nem barnul, ha egy szelet kenyeret teszünk abba a vízbe, amelybe áztatjuk.
Mindig sós vízbe tegyük fel főni a krumplit, így kevésbé fő szét. Ez a szabály héjas krumplira is vonatkozik.
A krumpli főzését soha ne hagyjuk félbe, mert hiába folytatjuk, később már nem puhul meg, csak megkövesedik.
Megráncosodott krumpli ismét friss és kemény lesz, ... |
2010-09-23 22:46:32 |
|
|
|
|
|
|
... másik edényben megolvasszuk és erre a
megfőtt krumplit, levét leöntve, még forrón, krumplinyomón rátörjük.
Az előzőleg összefőzött tej-tejföl-fűszer keveréket melegen, a tört krumplira öntjük.
Hozzáadjuk a fűszeres hideg vajat, és fakanállal az egészet habosra kikeverjük. Melegen tálaljuk, csak frissen jó. Gőz fölött rövid ideig eltartható.
Ha szép sárga színű ... |
2010-09-23 22:45:40 |
|
|
|
|
|
|
... a hús sül, megcsináljuk az öntetet: a tejfölt összekeverjük annyi tejjel, hogy krémes legyen, majd hozzá... |
2010-09-16 21:10:36 |
|
|
|
|