|
|
|
Meggybor 4.
Meggybor készítésére számos recept van, de egy közös bennük: föltétlenül szükséges az előerjesztés a szín- és a zamatanyagok jobb kivonódása érdekében.
A meggyet megmossuk, szárát letépjük, és megzúzzuk a magvak egy részével (10-30%-ával) együtt, ez ugyanis kellemes, kesernyés mandula-ízt és - illatot ad a bornak. A zúzatot 2 napig előerjesztjük, de ezután... |
2010-09-21 04:53:21 |
|
|
|
|
|
|
Meggybor 3.
Elkészítése: A teljesen érett, hullott (de nem rohadt, penészes) meggyet is felhasználhatjuk bornak. A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, vagy csak jól összezúzzuk, vödörbe tesszük, és 4 l meggyléhez 4 l vizet, 1 kg cukrot keverve langyos helyen, lefedve kb. egy hétig állni hagyjuk. Közben többször megkeverjük. Ha kimagozott meggyből készítjük, akkor néhány mago... |
|
2010-09-21 04:52:41 |
|
|
|
|
|
|
Meggybor 2.
Hozzávalók: 5 kg meggy, kb. 2, 5 l víz, kb. 2 kg kockacukor
Elkészítése: A meggyet megmossuk, kimagozzuk, összetörjük, és a levét kinyomjuk. Megmérjük a térfogatát. Minden liter léhez 6 dl vizet számítunk. A víz felét ráöntjük a kipréselt meggyre, összekeverjük, pár óra múlva újra átpasszírozzuk, a lét a meggy léhez öntjük, majd ugyanígy járunk el a víz m... |
2010-09-21 04:52:16 |
|
|
|
|
|
|
Meggybor 1.
Elkészítése: A teljesen érett meggyet megmossuk, összezúzzuk a magvak 10%-val, majd 2 napig előerjesztjük, utána kipréseljük. 1 l léhez 1 l. vizet és 25 dkg. cukrot adunk és mintegy 6 hétig kotyogós demizsonban erjesztjük. Az erjedés után a bort a seprőről érdemes kétszer is átfejteni, így szépen tisztult bort nyerünk, és csak ezután palackozzuk. A bor 2-3 évig... |
|
2010-09-21 04:51:53 |
|
|
|
|
|
|
Málnabor
Elkészítése: 3 kg friss érett málnát összezúzunk, 4 napig előerjesztjük, majd kipréseljük. A visszamaradt cefrét 2 l. vízzel leforrázzuk, és másodszor is kipréseljük. A két préselésből nyert levet összekeverjük. 1, 5 kg. cukorból és 1, 5 l szirupot főzünk, hozzátöltjük a kipréselt léhez, fajélesztőt teszünk bele, és kotyogóval ellátott demizsonban erjesztjük. Miut... |
|
2010-09-21 04:51:29 |
|
|
|
|
|
|
Mazsolabor 3.
Elkészítése: 2 kg mazsolát megőrölünk, hozzáadunk 1 kg cukrot, leöntjük 10 l vízzel, az egészet pár percig forrásban tartjuk, majd lehűtjük, 50 g citromsavat (borkősavat) adunk hozzá és erjesztőedényben fajélesztővel erjesztjük. A zajos erjedés után lefejtjük a bort a seprőről, 2, 5 dl borpárlatot adunk hozzá és szokásos módon iskolázzuk.... |
2010-09-21 04:51:09 |
|
|
|
|
|
|
Mazsolabor 2.
Elkészítése: 1 kg. mazsolát megmosunk, hozzáadunk fél kg. cukrot, 5 l. vizet és 5 percig forraljuk. Miután lehűlt, 2 dkg. citromsavat teszünk bele, fajélesztővel beoltjuk, és kotyogós demizsonban szobahőmérsékleten erjesztjük. Erjedés után lefejtjük 1, 5 dl. borpárlatot keverünk hozzá és palackozzuk.... |
2010-09-21 04:50:50 |
|
|
|
|
|
|
Mazsolabor 1.
Elkészítése: Kétszeri sajtolással készül. 2 kg jól megtisztított mazsolára 1 l vizet öntünk, majd pár óráig állni hagyjuk, húsdarálón átengedjük, majd préseljük. A törkölyt ugyanilyen módon 1 l vízzel még egyszer feltöltjük, fél napig pihentetjük, ezután préseljük. Az egyesített levet 2-3 részletben összesen 1. 2 kg cukorral édesítjük, 4 g citromsavval megsava... |
2010-09-21 04:50:29 |
|
|
|
|
|
|
Körtebor 3.
A lehetőség szerinti legjobb körtebort a kissé rosszabb minőségű, savanykás és kemény fajták adják. A körte egymagában meglehetősen gyenge bort szolgáltat, ezért ajánlatos almával keverni (2-3 rész körte 1 rész alma vagy egyéb savanyú gyümölcs essen). Kis mennyiségben ribiszkét, kökényt stb. is adhatunk hozzá.
Készítéskor 5 kg apróra szeletelt körtét (esetl... |
2010-09-21 04:50:06 |
|
|
|
|
|
|
Körtebor 2.
Elkészítése: A keményebb és savanykásabb fajták alkalmasabbak bor készítésére. Ajánlatos almával vagy rebarbarával vegyesen készíteni. 5 kg körtét, és 5 kg. almát (vagy rebarbarát) szeletekre vágunk, 4 l. forró vízzel felöntünk, hozzáadunk 10 g. citromsavat, kihűlés után beoltjuk fajélesztővel. Másnap kipréseljük. A léhez hozzáadunk 3, 5 l. vizet melyben 1 kg. c... |
2010-09-21 04:49:44 |
|
|
|
|