|
|
|
... beszélgettek egymással, amikor a fűtő kilépett, hogy megállítsa a helyettes állomásfőnököt. A magas, nagy csontú, lapos mellű nő harminckét évével is fiatalnak látszott, testét megszikkasztotta a szüntelen vágyakozás, a szeme lángolt, a feje hosszú volt, mint egy sovány, nyihorászó kancáé. Azt mondták, iszik. A pályaudvar valamennyi férfi alkalmazottja megfordult már nála fivéréne... |
2013-10-02 12:12:02 |
|
|
|
|
|
|
... hogy a szilvaszemeket hústűvel kissé megszurkáljuk.
____________________________________ ____
Kapros tök
A zsenge gyalult tökhöz olyan arányban vegyítsünk megmosott, megszikkasztott apróra vágott zöld kaprot, amennyit a tökfőzelékbe szoktunk tenni. Akkora kiforrázott üvegekben gyömöszöljük a tököt, amennyiből egy adag főzelék készül. A tök tetejére tegyünk egy marék ... |
|
2013-03-15 22:26:05 |
|
|
|
|
|
|
... megemlékeznek.
A paraszti háztartásokban a sertés húsát nem szárították, hanem sózással és füstöléssel konzerválták. A disznótor után a húsneműeket néhány hétig sós lében tartották, majd megszikkasztották, és a szalonnával, kolbásszal együtt hosszabb-rövidebb ideig a füstös padlásra, illetve a szabad kémény felső részébe, újabban külön erre a célra emelt épületbe akaszt... |
2012-03-02 10:25:32 |
|
|
|
|
|
|
... helyen tároljuk.
Berkenye nyersen
A 4 kg friss, kiválogatott és jól megmosott berkenyét szitára vagy vászonruhára helyezzük, és lecsurgatjuk róla a vizet. A megszikkasztott berkenyét cukorban meghempergetjük, üvegekbe rakjuk. (A gyümölcs fele súlyának megfelelő cukrot felhasználva.) Az üvegeket lekötjük és addig, míg a cukor el nem olvadt, illetve a gyümölcs ... |
|
2012-01-24 17:54:41 |
|
|
|
|
|
|
... Sütve tálaljuk.
Alföldi májas hurka rizzsel
1.5 kg főtt sertésfejet csontozva, 50 dkg főtt sertéstüdővel, 25 dkg nyers sertésmájjal ledarálunk. 20 dkg leforrázott, megszikkasztott rizst 30 dkg zsírban óvatosan megforgatva leöntjük forró abálólével. Lefedve megpároljuk.
Hozzáadva a húsféléket, 5 dkg sót, 20 dkg fejszalonnán párolt vöröshagymát, őrölt borsot, sz... |
|
2011-01-26 19:43:45 |
|
|
|
|
|
|
... ismét főzették sűrűsödésig. Ekkor tepsikbe öntötték, "ha tetszik cukorporral, fahéjjal, kivált szegfű borssal megkevertetik", és a kenyérsütés utáni meleg kemencében megszárították, megszikkasztották.
A cukorral megfőzött birs lehűlésekor könnyen kocsonyásodik. Ügyesebb asszonyok nemcsak tepsi, kuglóf és tányér formájú birsalmasajtot tudtak készíteni, hanem galamb, őzgerinc, ... |
2011-01-13 14:06:37 |
|
|
|
|
|
|
... tálaljuk.
Alföldi májas hurka rizzsel
1.5 kg főtt sertésfejet csontozva, 50 dkg főtt sertéstüdővel, 25 dkg nyers sertésmájjal ledarálunk. 20 dkg leforrázott, megszikkasztott rizst 30 dkg zsírban óvatosan megforgatva leöntjük forró abálólével. Lefedve megpároljuk.
Hozzáadva a húsféléket, 5 dkg sót, 20 dkg fejszalonnán párolt vöröshagymát, őrölt borsot, sz... |
2011-01-10 12:28:43 |
|
|
|
|
|
|
... tészta készítésére is alkalmas, ezért felhasználása nem teljesen idényszerű. A gubarúdból készülő ételek előállítására alapvetően megfelel a minden élelmiszerboltban kapható, megszikkasztott vajaskifli vagy töltelék nélküli édes kalácsféle is, ezért kevéssé keresik ma ezt a speciális terméket.
Szakmai fogások
A gubarúd közvetett tésztakészítési tech... |
2010-12-20 10:14:13 |
|
|
|
|
|
|
... tészta készítésére is alkalmas, ezért felhasználása nem teljesen idényszerű. A gubarúdból készülő ételek előállítására alapvetően megfelel a minden élelmiszerboltban kapható, megszikkasztott vajaskifli vagy töltelék nélküli édes kalácsféle is, ezért kevéssé keresik ma ezt a speciális terméket.
Szakmai fogások
A gubarúd közvetett tésztakészítési tech... |
2010-12-04 03:20:12 |
|
|
|
|
|
|
... mártás (vagy tartármártás) késhegynyi pirospaprika, 1 csokor petrezselyem, a tál béleléséhez: 1 fej saláta.
A pálmarügyet leszűrjük, és hosszában csíkokra vágjuk. Megmosott, megszikkasztott salátalevelekkel bélelt tálba fektetjük, és rászórjuk a leszűrt olívabogyókat meg a kicsumázott, vékony karikákra vágott zöldpaprikát. A francia mártással meglocsoljuk, és a pirospaprikáv... |
2010-10-07 05:43:31 |
|
|
|
|