|
|
|
...
5 kg sertéshús (lapocka, dagadó)
3 kg marhahús (felsál, fartő)
2 kg tokaszalonna
20-23 dkg só ízlés szerint
30 g fekete bors
3 g salétrom só
7 gerezd fokhagyma
Fûszerek a pácléhez:
1 púpozott evőkanál szemes bors
2 evőkanál fenyőmag
2 evőkanál koriander
1 evőkanál bazsalikom... |
2010-10-26 04:30:13 |
|
|
|
|
|
|
...
8 kg kolbászhús (tarja, lapocka)
1 kg marhahús (fartő)
1 kg császárvég, tokaszalonna
20-24 dkg só ízlés szerint
8 dkg édes-nemes paprika
2 dkg csípős paprika
2 dkg cseresnyepaprika
5 dkg fekete bors
5 dkg mixelt fokhagyma
1 dkg bazsalikom, v. majoránna
1 dkg porcukor
5 g salétrom só, (konzerv só)
|... |
|
2010-10-26 04:28:37 |
|
|
|
|
|
|
...
10 kg kolbászhús
(ez lehet tarja, lapocka, comb, császárvég, tokaszalonna)
Keverési arány 8,5:1,5
csak tarjából 9:1
20-24 dkg só ízlés szerint
6 dkg édes-nemes paprika
2 dkg rózsapaprika
2 dkg erős-paprika
2 dkg fekete bors
2 dkg fehérbors
5 g konzerv-só
1 dkg őrölt édeskömény
5 dkg mixelt fok... |
2010-10-26 04:26:49 |
|
|
|
|
|
|
RAKOTT KRUMPLI CIGÁNYOSAN
A jó húsos tokaszalonnát összevágjuk, a főtt tojással, főtt burgonyával, tejföllel, kolbásszal rétegezzük. A nyers egész tojásokat összekeverjük
tejföllel, borssal, pirospaprikával, sóval ízesítjük, majd leöntjük vele
a rakott rétegeket és forró sütőben pirosra sütjük.
,,Akkor jó, ha csöpög a zsír az ember ajkán" [... |
|
2010-10-17 19:46:34 |
|
|
|
|
|
|
Lengyel borjúpástétom
Hozzávalók: 50 dkg borjúhús (lehet a fiatal, nem zsíros sertés), 40 dkg máj (borjú vagy sertés), 25 dkg tokaszalonna (esetleg nyers császár szalonna). 6 dkg szalonna, 5 dkg friss gomba (vagy 1 dkg szárított gomba), 10 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, hagyma), 1 száraz zsemle, 3 tojás, 1-2 babérlevél, szegfűbors, bors, szerecsendió, ... |
|
2010-10-10 08:49:23 |
|
|
|
|
|
|
Finom kenőmájas pástétom
Hozzávalók: 1 sertésmáj (kb. 1.7 kg), 40 dkg tokaszalonna, kis zsír, só, 1 fej vöröshagyma, 4 dl tej, őrölt bors, pici fahéj, parányi szegfűszeg
A hagymát zsírban meghervasztjuk, és a májjal együtt kétszer megdaráljuk, majd szitán áttörjük. A tokaszalonnát kis sós vízben megabáljuk, apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a májhoz, és kóstolgatva fűsz... |
2010-10-10 08:15:59 |
|
|
|
|
|
|
Debreceni májpástétom
Hozzávalók 1 kg 15 dkg sertésmáj, 1 kg 25 dkg bőr nélküli tokaszalonna, 1 fej vöröshagyma, 0,5 dkg szegfűbors, negyed reszelt szerecsendió, 1 evőkanál zsír, 1,5 dkg őrölt fehér bors, 6-7 dkg só.
A májat egy pillanatra forrásban levő vízbe tesszük, majd ha a víz újból forrni kezd, szűrőlapáttal kivesszük és lecsurgatjuk. A szalonnával együtt kis ly... |
2010-10-10 07:50:49 |
|
|
|
|
|
|
Borjúpástétom - lengyel recept
Hozzávalók: 50 dkg borjúhús (lehet a fiatal, nem zsíros sertés), 40 dkg máj (borjú vagy sertés), 25 dkg tokaszalonna (esetleg nyers császár szalonna), 6 dkg szalonna, 5 dkg friss gomba (vagy 1 dkg szárított gomba). 10 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, hagyma), 1 száraz zsemle, 3 tojás, 1-2 babérlevél, szegfűbors, bors, szere... |
2010-10-10 07:41:28 |
|
|
|
|
|
|
RAKOTT KRUMPLI CIGÁNYOSAN
A jó húsos tokaszalonnát összevágjuk, a főtt tojással, főtt burgonyával, tejföllel, kolbásszal rétegezzük. A nyers egész tojásokat összekeverjük
tejföllel, borssal, pirospaprikával, sóval ízesítjük, majd leöntjük vele
a rakott rétegeket és forró sütőben pirosra sütjük.
,,Akkor jó, ha csöpög a zsír az ember ajkán" [... |
2010-10-09 06:03:30 |
|
|
|
|
|
|
Kolozsvári töltött káposzta Déryné módra
Egy nagy fazekat az egyben lehúzott szalonnabőrrel kibélelünk, zsíros felével az edény felé. Alulra rakjuk a szokott módon a töltött káposztát, majd egy sor hurkát, tokaszalonnát, sertés dagadót, azután újra egy sor töltött káposztát, azután a közepébe egy sült kappant és egy sült libát, ismét egy sor töltött káposztát mindaddi... |
2010-10-02 17:38:59 |
|
|
|
|