|
|
|
... belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük.
2. Egy másik kisebb tálkában a sót összekeverjük a puha vajjal, majd ezt is félretesszük.
3. Ha az élesztő felfutott, akkor egy nagyobb műanyagtálba mérjük bele a lisztet, öntsük rá az élesztős tejet, majd az összes többi hozzávalóját a tésztának, és gyúrjuk össze. Ha nagyon ragad, akkor adjunk hozzá még... |
2019-06-04 14:09:35 |
|
|
|
|
|
|
... cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe fészket alakítunk ki és beletesszük a tojássárgákat, majd a felfutott élesztőt és többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Egy 24 cm-es átmérőjű edényt (vagy tepsit) vajjal jól kikenün... |
|
2019-04-23 20:36:32 |
|
|
|
|
|
|
... átszitáljuk.
Két deci langyos tejbe teszünk 3 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
Pár percig állni hagyjuk, majd a liszt közepébe fészket készítünk, beleborítjuk a felfutott élesztős tejet, és összekeverjük kevés liszttel.
Ezt a kovászt további tíz percig kelesztjük.
Egy deci langyos tejben feloldunk egy tojásnyi sertészsírt, és két egész tojást... |
2019-03-11 21:52:49 |
|
|
|
|
|
|
... többi hozzávalóval. Kóstoljátok, ha nem elég édes, keverjetek még hozzá cukrot 🙂
2. A lisztet, a cukrot, a sót elkeverjük egy nagyobb dagasztótálban, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt valamint a 10 dkg nagyon puha vagy felolvasztott vajat, ezután lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Ha túl száraz, akkor adunk hozzá még egy pici tejet, ha ragacsos, akkor... |
|
2019-01-25 08:00:14 |
|
|
|
|
|
|
... belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, de nem dolgozzunk vele túl sokáig, különben a vaj felolvad a kezünk melegétől. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojást, a tejfölt és a felfutott élesztőt. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Ha sokáig gyúrjuk, ugyanaz érvényes: a vaj felolvad és a tészta túl puha lesz. Kb. 25 dkg-os cipókat f... |
|
2018-12-16 08:51:10 |
|
|
|
|
|
|
... dió
Elkészítés
A liszthez adunk egy csipet sót, majd belemorzsoljuk a vajat. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukorral. Amikor kellően felfutott, hozzáadjuk a tojás t, és az egészet összekeverjük, majd alaposan összegyúrjuk. Fél órára félretesszük pihenni.
A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk. Az egyik felét egy kiv... |
2018-09-24 21:14:17 |
|
|
|
|
|
|
... dió
Elkészítés
A liszthez adunk egy csipet sót, majd belemorzsoljuk a vajat. A langyos tej ben felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukorral. Amikor kellően felfutott, hozzáadjuk a tojást, és az egészet összekeverjük, majd alaposan összegyúrjuk. Fél órára félretesszük pihenni.
A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk. Az egyik f... |
2018-09-17 11:26:10 |
|
|
|
|
|
|
... helyen addig hagyjuk állni, amíg a bögre tetejére az élesztő felfut. Az áttört, főtt burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a pirított káposztával és a tojássárgával, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt is. Annyi langyos tejet adunk még hozzá, hogy közepesen kemény tészta legyen belőle.
Jól kidolgozzuk (ez a konyhai robotgéppel könnyen és gyorsan megtehető), majd cipót formá... |
2018-07-31 14:19:30 |
|
|
|
|
|
|
... pogácsák kenéséhez sütés előtt)
+ sajt a tetejére (vagy köménymag, szezámmag)
1. Az élesztőt belemorzsoljuk negyed bögre langyos tejbe, majd felfuttatjuk.
2. A felfutott élesztőt az összes többi hozzávalóval összekeverjük egy villa segítségével, majd kézzel sima tésztává gyúrjuk.
Jó tanács: a tojásokat előzőleg verjük fel egy picit, úgy könnyebb vel... |
2018-07-29 12:38:44 |
|
|
|
|
|
|
... tetejére szórjunk egy evőkanál lisztet és 10 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük el benne a sót, üssük bele a tojást, öntsük hozzá az olajat és a felfutott élesztővel gyúrjuk össze.
Dagasszuk szép, sima tésztává és formáljunk belőle egy gömböt. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és hagyjuk 15 percet pihenni.
A vajat ... |
2018-07-24 14:48:42 |
|
|
|
|