|
|
|
... citrom levével dörzsöld be a kezed.
A bodza virágait cukorral, citrommal és vízzel erjesztve, finom szénsavas üdítő italt kapunk.
Régi, bevált megoldás, ha az egész, ép citromokat alkoholban feloldott sellakba mártjuk, majd megszárítjuk. A sellak teljesen elzárja a levegőtől és így nem romlik, hónapokon eláll. Használat előtt kézzel ledörzsöljük a sellakot róla. A... |
2010-01-31 08:39:13 |
|
|
|
|
|
|
... percig, majd a hőmérsékletet 180 °C-ra csökkentve, további 30 percig sütjük. Hagyjuk kihülni. A zselatint hideg vízben elkeverjük, állni hagyjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A zöld citromokat alaposan megmossuk, kettő héját lereszeljük, és valamennyi levét kipréseljük. A joghurtot összekeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. A citrom levét a zselatinhoz öntjük, és fe... |
|
2010-01-25 15:06:20 |
|
|
|
|
|
|
... lime,
50 dkg cukor,
1 vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd,
1 l tisztaszesz,
fél l víz.
2 l-es üvegbe teszem a szétvágott vanília rudat, a meghámozott és apróra vágott citromokat és a vékony héjukat is
A fehér részt gondosan le kell vágni, mert keserű lesz.
A cukorból fél liter vízzel szirupot főzök és kihűtöm.
Bele a szeszt és a szirup... |
2010-01-13 20:13:27 |
|
|
|
|
|
|
... dkg citromsav (vagy 1 cs citrompótló)
Csipet só,
2 citrom felkarikázva.
Egy 5 l-es üvegben vízzel elkeverem a cukrot, sót, citrompótlót és héjával együtt belekarikázom a citromokat és fejjel lefelé beleállítom AZ előzőleg folyó vízzel leöblített bodzavirágokat. Lefedve 48 órát állni hagyom, közben néha megkeverem. Utána leszűröm és üvegekbe töltöm, a hűtőbe teszem. ... |
|
2010-01-10 20:40:22 |
|
|
|
|
|
|
... víz (ebből szirupot főzök 15 perc alatt)
1 rúd vanília
5 dl 96 %-os alkohol (vagy 1 l vodka)
Kihűtöm a szirupot és elkeverem az alkohollal.
A narancsokat és a citromokat megszabadítom a fehér héja részétől. Csak a színes külső héjuk kell és a husuk meg a levük. Elkeverem a sziruppal, bele a vaníliát is.
2 hétig érlelem, naponta megkeverem.
... |
|
2009-11-26 15:33:18 |
|
|
|
|
|
|
... - kérdezte a háta mögött a szakács.
Ő egy középkorú, bajszos úr volt, mély dörmögő hanggal.
- Persze, hogy tudok.
- No, akkor odalent a kamrában találsz cukrot, meg citromokat. Jó sokat hozz! Én addig elmegyek vízért, mert nem lesz elég.
Azzal levette a kötényét, miután beletörölte mosogatólés kezét, és indult a várost kettészelő patakhoz két nagy vödörr... |
2009-11-22 15:03:17 |
|
|
|
|
|
|
Citromos Mandulás Muffin
Hozzávalók:
2 alaposan megmosott citrom
3 tojás
15 deka őrölt mandula
1 teáskanál sütőpor
15 deka cukor
A citromokat bele tettem egy kis lábosba és annyi vizet öntöttem rájuk, amennyi ellepte őket. Miután felforrt a víz, lejjebb vettem a lángot és fedő alatt 20 percig csendes bugyogásban tartottam a gyümölcsök... |
2009-09-27 12:34:43 |
|
|
|
|
|
|
... lekvárzselésítő. Elkészítés: Tegyük egy lábasba a gyalult tököt vagy a cukkinit, adjuk hozzá a reszelt gyömbért, a zselésítőt, a citromok reszelt héját, és összekockázott húsát. A citromokat úgy hámozzuk meg, hogy a fehér héját is vágjuk le, így nem lesz a lekvár keserű. Főzzük pár percig, majd adjuk hozzá a cukrot.
A cukorral is főzzük pár percig, majd alaposan kimosott b... |
2009-09-03 15:49:41 |
|
|
|
|
|
|
... hogy az almák ne süllyedjenek az aljára.
Töklekvár
Hozzávalók: 5 kg tök, 4 citrom, 3 kg cukor.
A tököt megtisztítjuk, és a reszelő nagyobbik felén lereszeljük. A citromokat megmossuk, apró kockákra vágjuk a héjjal együtt, és a tökkel feltesszük főni. 1-2 órát főzzük. Kevergetni nem szükséges, nem ég oda. 2 óra múlva, amikor a tök puha, beleöntjük a cukro... |
2009-08-23 00:50:10 |
|
|
|
|
|
|
... kifacsart levében 10 percig pácoljuk meg a nyársat, utána csöpögtessük jól le, és locsoljuk le olajjal. Grillsütőben forgassuk öt percig. Tálaláskor tegyünk a tányérokra negyedbe vágott citromokat.
Nyársonsült Saint-Jacgues kagylók
Hozzávalók: 60 dkg Saint-Jacgues kagyló, 50 dkg fekete kagyló, (moule) 20 dkg gomba, 5 dkg vaj, 1 dl olaj, 1 dl fehérbor, s... |
2009-07-27 19:15:17 |
|
|
|
|