|
|
|
A borban lévő savak (borkősav, almasav) természetes alkotórészek. Az ital élvezeti értéke szempontjából a savainak menynyisége s különösen a borkő és az almasav egymás közötti aránya meghatározó értékű.
Általában a jó fehérborok literenkénti összes savtartalma 6-7, a vörösboroké 4-5,5 gramm. A korán szüretelt, sok savat termelő szőlőfajták újborainak zöld ízé... |
2006-10-28 21:19:55 |
|
|
|
|
|
|
...,,Viszket és fáj a lábujjaim közötti rész. A strandolás után kb. 2 nappal kezdődött a bőrbetegségem. A bőr fehér, be van repedezve, vérzik is. Segítségét kérem: mit tegyek?"
Nem kell kétségbe esni, mert bár valószínűleg kellemetlen gombás bőrbetegségről van szó, lehet rajta segíteni, csak sokat kell tenni azért, hogy meggyó-gyuljon. Ott, ahol izzad a test, mon... |
|
2006-09-09 12:05:34 |
|
|
|
|
|
|
A-vitamin (retinol)
Mi a szerepe? Számos funkciója közül a legismertebb a látáshoz kötődik. Mint a szem ideghártyája (retina) fényérzékeny pigmentjének alkotója, központi szerepe van a nappali, az éjszakai és a színlátásban is.
Mely élelmiszerekben található meg? Jó A-vitamin-források a máj, a tojássárgája, a tej, a tejtermékek. Az A-vitamin előanyagai (ún. pr... |
2006-09-03 12:31:45 |
|
|
|
|
|
|
A-vitamin (retinol)
Mi a szerepe? Számos funkciója közül a legismertebb a látáshoz kötődik. Mint a szem ideghártyája (retina) fényérzékeny pigmentjének alkotója, központi szerepe van a nappali, az éjszakai és a színlátásban is. Ezen kívül a hámszövet (bőr, nyálkahártyák) épségéhez, és számos más életműködéshez is nélkülözhetetlen.
Mely élelmiszerekben találhat... |
|
2006-08-26 13:49:15 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): 8 felső csirkecomb, só, bors, 150 g lángolt kolbász, egy ágacska rozmaring, 2-3 szál kakukkfű, 8-10 zsályalevél, 15-20 citromfűlevél, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek. olaj, 1,5 dl félszáraz fehérbor.
1. A felső combokat a bőr nélküli, belső oldalukon hosszában felvágjuk, kiemeljük belőlük a csontot, kissé kiverjük, besózzuk őket. A kolbászt héjának lehúzása ... |
|
2006-08-03 18:33:50 |
|
|
|
|