|
|
|
... tûzről félrehúzva pirospaprikát hintünk rá, felöntjük fehérborral
és hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot. További öt perc forralás
után adjuk hozzá a tejfölt, melyet előzőleg liszttel, fél dl langyos
vízzel csomómentesen kikevertünk. Mártás sûrûségûvé forraljuk. Forrás
közben apránként tesszük bele a haldarabkákat, és 7-8 p... |
2010-11-04 05:19:35 |
|
|
|
|
|
|
Bodrogi Gyula vaddisznópörköltje
................................
Sokan előzőleg bepácolják a húst, Bodrogi Gyula ezt soha nem csinálja.
Õ kedveli a vadízt. A szokottnál valamivel nagyobb kockákra vágja
a húst, majd a vöröshagymát bő, forró zsírban megpirítja. Sok
pirospaprikával, sóval és borssal fûszerezi. Kerül bele zöld... |
|
2010-11-04 05:15:34 |
|
|
|
|
|
|
... káposztalevélbe.
Elkészítése: Az apró káposzta egyharmad részét elterítem a fazék
alján, erre ráteszem a megmosott és feldarabolt kocsonyahúst, valamint
az előzőleg egy éjszakán át vízben vagy tejben áztatott, darabokra
vágott füstült oldalast. Erre a következő réteg savanyú káposztát
terítem. Megsózom, meghintem borssal, majd beboríto... |
2010-11-04 04:37:52 |
|
|
|
|
|
|
... helyezve hirtelen lehûtjük, 4 napig eltartható hûtőszekrényben. Lásd még: Szójatermékek.
Almasavó
Almabort vízzel, tejjel egyenlő részben összeöntünk és felmelegítjük. (nem főzzük.) A melegítéskor egy túrószerû anyag válik ki, ekkor szitára, vagy szûrőre öntjük, a túró a szûrőn marad, A szüredékből 1-2 evő... |
|
2010-10-30 08:46:41 |
|
|
|
|
|
|
... is használták. Hasonló hatását figyelték meg a házi készítésû almabornak, mely azonkívül menstruációt előmozdító és gilisztaûző szer is.
• Ne dobja el az esetleg keletkező almahéjat! Megszárítva teát főzhetünk belőle. Tápláló, jó idegnyugtató, adhatjuk dadogós gyereknek, erősít legyengülésnél, és az elhájasodásra hajlamosaknál min... |
|
2010-10-30 07:40:59 |
|
|
|
|
|
|
Kunhalmok
Múlt, jelen, jövő
/AURANKA/
Az alföldnek ezekről a sajátos tájképi elemeiről, különleges földépítményeiről Illyés Gyula így ír: "Ti vagytok a mi katedrálisaink". Az egykor vízjárta síkság oly jellemző földpiramisai Győrffy István, a hazai néprajztudo... |
2010-10-29 16:35:59 |
|
|
|
|
|
|
... kockázott hagymát bő zsíron megdinsztelem, majd a káposztát hozzáadom és állandó keverés mellett megpirítom. Sóval, borssal ízesítem. (Ha káposztám túl savanyú lenne, akkor előzőleg átmosom.) A galuskát forró, sós vízbe szaggatom, majd amikor kifőtt leszûröm és ráöntöm a pörkölt káposztára. Összekeverem és forrón tálalom.
äTalán el sem hinnénk -... |
2010-10-28 19:51:29 |
|
|
|
|
|
|
... Lobogó, sós vízbe galuskaszaggatóval beleszaggatjuk. Amikor megfőtt, leszûrjük, lecsurgatjuk és belekeverjük a megforrósított, vajas tejfölbe. Lángon tartva ráöntjük az előzőleg elkavart tojásokat és addig keverjük, míg a tojás rászilárdul a nokedlira.
äElőmelegített tányéron, forrón tálaljuk. Friss, ecetes-cukros saláta illik hozzá. Aki a forrázott, ... |
2010-10-28 05:07:41 |
|
|
|
|
|
|
... mokkáskanál gyömbér (őrölt)
=A húsokat jól megtisztítjuk és eltávolítjuk a mócsingos, inas részeket. Lehártyázzuk, csíkokra vágjuk, és nagylyukú korongon ledaráljuk. Az előzőleg lehûtött szalonnát egyformára felkockázzuk és belekeverjük a darált masszába. Rászórjuk a fûszereket, és alaposan kidagasztjuk. Lefedve 24 órán át szellős, hûv... |
2010-10-26 04:30:51 |
|
|
|
|
|
|
... kevés
reszelt citromhéj, 1 csomag vanillincukor.
Elkészítése: 15 dkg cukrot a 2 tojással jól kikeverjük és azután
hozzákeverünk 14 dkg lisztet, amelyhez előzőleg hozzákevertük az 1/4
csomag sütőport. Ezután hozzáadjuk a többi anyagot. A tésztatömeget
jól kikent és belisztezett hosszúkás sütőformába tesszük, lassan
sütjük és c... |
2010-10-25 06:19:30 |
|
|
|
|