Belépés
Halpaprikás bográcsban
... tûzről félrehúzva pirospaprikát hintünk rá, felöntjük fehérborral
és hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot. További öt perc forralás
után adjuk hozzá a tejfölt, melyet előzőleg liszttel, fél dl langyos
vízzel csomómentesen kikevertünk. Mártás sûrûségûvé forraljuk. Forrás
közben apránként tesszük bele a haldarabkákat, és 7-8 p...
2010-11-04 05:19:35
Bodrogi Gyula vaddisznópörkölt
Bodrogi Gyula vaddisznópörköltje
................................

Sokan előzőleg bepácolják a húst, Bodrogi Gyula ezt soha nem csinálja.
Õ kedveli a vadízt. A szokottnál valamivel nagyobb kockákra vágja
a húst, majd a vöröshagymát bő, forró zsírban megpirítja. Sok
pirospaprikával, sóval és borssal fûszerezi. Kerül bele zöld...
2010-11-04 05:15:34
Eredeti erdélyi töltött káposz
... káposztalevélbe.

Elkészítése: Az apró káposzta egyharmad részét elterítem a fazék
alján, erre ráteszem a megmosott és feldarabolt kocsonyahúst, valamint
az előzőleg egy éjszakán át vízben vagy tejben áztatott, darabokra
vágott füstült oldalast. Erre a következő réteg savanyú káposztát
terítem. Megsózom, meghintem borssal, majd beboríto...
2010-11-04 04:37:52
Házi szerek
... helyezve hirtelen lehûtjük, 4 napig eltartható hûtőszekrényben. Lásd még: Szójatermékek.
Almasavó

Almabort vízzel, tejjel egyenlő részben összeöntünk és felmelegítjük. (nem főzzük.) A melegítéskor egy túrószerû anyag válik ki, ekkor szitára, vagy szûrőre öntjük, a túró a szûrőn marad, A szüredékből 1-2 evő...
2010-10-30 08:46:41
Növények hatása
... is használták. Hasonló hatását figyelték meg a házi készítésû almabornak, mely azonkívül menstruációt előmozdító és gilisztaûző szer is.
• Ne dobja el az esetleg keletkező almahéjat! Megszárítva teát főzhetünk belőle. Tápláló, jó idegnyugtató, adhatjuk dadogós gyereknek, erősít legyengülésnél, és az elhájasodásra hajlamosaknál min...
2010-10-30 07:40:59
Kunhalmok
Kunhalmok
Múlt, jelen, jövő
/AURANKA/

Az alföldnek ezekről a sajátos tájképi elemeiről, különleges földépítményeiről Illyés Gyula így ír: "Ti vagytok a mi katedrálisaink". Az egykor vízjárta síkság oly jellemző földpiramisai Győrffy István, a hazai néprajztudo...
2010-10-29 16:35:59
Pörköltkáposztás csusza
... kockázott hagymát bő zsíron megdinsztelem, majd a káposztát hozzáadom és állandó keverés mellett megpirítom. Sóval, borssal ízesítem. (Ha káposztám túl savanyú lenne, akkor előzőleg átmosom.) A galuskát forró, sós vízbe szaggatom, majd amikor kifőtt leszûröm és ráöntöm a pörkölt káposztára. Összekeverem és forrón tálalom.
äTalán el sem hinnénk -...
2010-10-28 19:51:29
Tojásos nokedli
... Lobogó, sós vízbe galuskaszaggatóval beleszaggatjuk. Amikor megfőtt, leszûrjük, lecsurgatjuk és belekeverjük a megforrósított, vajas tejfölbe. Lángon tartva ráöntjük az előzőleg elkavart tojásokat és addig keverjük, míg a tojás rászilárdul a nokedlira.
äElőmelegített tányéron, forrón tálaljuk. Friss, ecetes-cukros saláta illik hozzá. Aki a forrázott, ...
2010-10-28 05:07:41
yömbéres-kapros szalámi
... mokkáskanál gyömbér (őrölt)

=A húsokat jól megtisztítjuk és eltávolítjuk a mócsingos, inas részeket. Lehártyázzuk, csíkokra vágjuk, és nagylyukú korongon ledaráljuk. Az előzőleg lehûtött szalonnát egyformára felkockázzuk és belekeverjük a darált masszába. Rászórjuk a fûszereket, és alaposan kidagasztjuk. Lefedve 24 órán át szellős, hûv...
2010-10-26 04:30:51
Gyümölcskenyér
... kevés
reszelt citromhéj, 1 csomag vanillincukor.

Elkészítése: 15 dkg cukrot a 2 tojással jól kikeverjük és azután
hozzákeverünk 14 dkg lisztet, amelyhez előzőleg hozzákevertük az 1/4
csomag sütőport. Ezután hozzáadjuk a többi anyagot. A tésztatömeget
jól kikent és belisztezett hosszúkás sütőformába tesszük, lassan
sütjük és c...
2010-10-25 06:19:30
1 2 3 ..........34 35 36 37 ....51 52 .....68 69 70 
Címkék: Bodrogi Gyula, Illyés Gyula, felkockázott paradicsomot, szokottnál valamivel, vöröshagymát b&#245, apró káposzta, házi készítés&#251, esetleg keletkez&#245, elhájasodásra hajlamosaknál, alföldnek ezekr&otilde, sajátos tájképi, egykor vízjárta, hazai néprajztudo, káposztát hozzáadom, galuskát forró, pörkölt káposztára, tojás rászilárdul, darált masszába, többi anyagot, pörköltkáposztás, vaddisznópörkölt, földépítményeir, káposztalevélbe, pirospaprikával, katedrálisaink, gyümölcskenyér, beleszaggatjuk, legyengülésnél, megforrósított, haldarabkákat, vanillincukor, csomómentesen, tésztatömeget, megdinsztelem, földpiramisai, megtisztítjuk, pirospaprikát, felmelegítjük, elhájasodásra, szójatermékek, hozzákeverünk, hozzákevertük, hajlamosaknál, belisztezett, idegnyugtató, menstruációt, felkockázzuk, kidagasztjuk, lehártyázzuk, kocsonyahúst, eltávolítjuk, vöröshagymát, belekeverjük, melegítéskor, összekeverem, paradicsomot, felkockázott, lecsurgatjuk, elkészítése, halpaprikás, feldarabolt, néprajztudo,
© 2013 TVN.HU Kft.