Belépés
Márton napja


Szent Mártonra, a római katolikus egyház kedvelt szentjére emlékezünk november 11-én. Szent Márton ünnepe a magyar néphagyományban tradicionálisan a gazdasági évet lezáró ünnep. A tél kezdetét jelzi, hogy eddigre már mindenhol elszámolnak a pásztorok a tavaszi- nyári időszakban rájuk bízott jószággal, és a gazd...
2006-11-11 18:57:45
Ratatuille
Ratatouille (ejtsd: ratatuj)

Hozzávalók:
20 dkg kockára vágott padlizsán
20 dkg kockára vágott cukkíni
20 dkg kockára vágott piros színű paprika
20 dkg kockára vágott hámozott paradicsom (dobozos is jó)
1 fej kockára vágott vöröshagyma

bors
fokhagyma
1 csokor majoránna
1 csokor kakukkfű
1 csokor petrezselyem
...
2006-10-29 11:46:54
Gyakran fáj a gyomor
A gyomorfájdalom tipikus lelki megterhelés miatt létrejött biológiai elváltozás. Stressz közben valójában minden összeszorul bennünk, de sok esetben a többi belső szerv feszültségét nem is érezzük, csak a gyomrunk összeugrik, mintha gombóc lenne benne. Nehéz kivédeni azt a feszültséget, ami a gyomorfájdalmat is kiváltja. Ha a fájdalom sokszor ismétlődik, akkor a gyomor a feszültség...
2006-10-22 01:59:25
pacalpörkölt
...
Pacalpörkölt
Hozzávalók:
# 1 kg tisztított marhapacal,
# 1 nagy fej hagyma,
# 2 gerezd fokhagyma,
# 1 paradicsom,
# 1 zöldpaprika,
# 5 evőkanál olaj,
# 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika,
# 1 csipet őrölt kömény,
# 1 mokkáskanál szárított majoránna

Elkészítés:

1. A pacalt többször váltott hideg vízben meg...
2006-10-16 15:11:04
Hússal töltött kacsa
Hozzávalók:

1 pecsenyekacsa (2-2,5 kg), 40 dkg darált hús, 2 zsemle, 5 deci tej, 2 tojás, majoránna, őrölt bors, só, 2 gerezd fokhagyma.

Elkészítése:

Összedolgozzuk a tejben megáztatott, kifacsart zsemlét, darált húst, tojást. ízesítjük sóval, borssal, összezúzott fokhagymával, és a majoránnával beszórt kacsa hasüregébe töltjük. Hústűvel összetűzzü...
2006-10-14 23:50:44
Zöldborsós szójapörkölt
Hozzávalók (4 személyre):

20 dkg szójakocka, 2-3 kk. ételízesítő por, 1 nagy vöröshagyma, 3 ek. olaj, 1-1 kk. édes és csípős pirospaprika, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. majoránna, 30-35 dkg fejtett zöldborsó.

1. A szójakockát 1-2 órára annyi ételízesítős vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi.
2. A hagymát megtisztítjuk, finomra vá...
2006-10-13 22:33:15
Sürgető folyóügyek
Felfázások, húgyúti fertőzések kezelése gyógynövényekkel

Élete során számtalan ember (főleg a nők) esik át valamilyen húgyúti fertőzésen. Az ilyen fertőzés könnyen diagnosztizálható és kezelhető, és aránylag hamar gyógyul. De amíg tart, nagyon zavaró a betegség, akár komoly fájdalmakkal is járhat.
Amikor csíp a vizelet, azt jelzi, hogy valami nincs rendben szervezet...
2006-10-01 01:21:09
Paprikás burgonyalepény
Hozzávalók:

1 kg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 2 dkg piros paprika, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg barna liszt, 3 db tojás, 10 dkg zöldpaprika, 1 dl tejszín, só, bors, majoránna, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2 dl olívaolaj.

1. A burgonyát megtisztítjuk, és finom reszelőn lereszeljük. A zöldpaprikát, hagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. A to...
2006-09-24 11:43:15
Töltött tök
Töltött tök

Hozzávalók: 1 80--90 dekás, nem túl széles tök, 60 deka darált sertéshús, só, 2 zsömle, 2 tojás, 10 deka zsír, 2 deci tejföl, 3 deka liszt, kevés törött bors, kicsi majoránna, 1 csomó kapor, 3 deka cukor, 1 fej vö-röshagyma, ízlés szerint ecet.
A tököt megtisztítjuk külső héjától, és egyenletes, kétujjnyi vastag karikákra vágjuk, és a karikákból ki-szedj...
2006-09-19 10:29:20
Fűszerábécénk - 4
Mustármag (Sinapis alba)

Őshazája Dél-, Délkelet-Európa. Régi idők óta ismert és használatos fűszer. A fehérmustár magja gömbölyű, fakósárga, szagtalan, enyhén csípős ízű. Illó olajat, zsírolajat, fehérjét tartalmaz. Konyháinkban a fehér mustármagot használjuk különböző páclevek, vegyes saláták, savanyúságok, hideg sült húsok, virslik, kolbászok, pástétomok ízesítéséhez....
2006-09-08 20:58:33
1 2 3 ......................269 270 ...........404 405 ...........538 539 540 
Címkék: Szent Mártonra, Szent Márton, Őshazája Dél-, római katolikus, magyar néphagyományban, gazdasági évet, tavaszi- nyári, gyomorfájdalom tipikus, többi belső, gyomrunk összeugrik, fájdalom sokszor, pacalt többször, tejben megáztatott, majoránnával beszórt, hagymát megtisztítjuk, ilyen fertőzés, burgonyát megtisztítjuk, tököt megtisztítjuk, karikákból ki-szedj, fehérmustár magja, fehér mustármagot, gyógynövényekkel, tradicionálisan, gyomorfájdalmat, néphagyományban, burgonyalepény, összedolgozzuk, gyomorfájdalom, megtisztítjuk, fűszerábécénk, pecsenyekacsa, fokhagymával, feszültséget, feszültségét, szójapörkölt, ízesítéséhez, ételízesítős, petrezselyem, fájdalmakkal, pirospaprika, zöldpaprikát, majoránnával, pacalpörkölt, konyháinkban, savanyúságok, vöröshagyma, fehérmustár, lereszeljük, mustármagot, zöldpaprika, elszámolnak, megpirítjuk, ételízesítő, szójakockát, ratatouille, megterhelés, összezúzott, összeszorul, használatos, megáztatott, mokkáskanál, elkészítése, hozzávalók, paradicsom, karikákból, ratatuille, zöldborsós,
© 2013 TVN.HU Kft.