|
|
|
Szent Mártonra, a római katolikus egyház kedvelt szentjére emlékezünk november 11-én. Szent Márton ünnepe a magyar néphagyományban tradicionálisan a gazdasági évet lezáró ünnep. A tél kezdetét jelzi, hogy eddigre már mindenhol elszámolnak a pásztorok a tavaszi- nyári időszakban rájuk bízott jószággal, és a gazd... |
2006-11-11 18:57:45 |
|
|
|
|
|
|
Ratatouille (ejtsd: ratatuj)
Hozzávalók:
20 dkg kockára vágott padlizsán
20 dkg kockára vágott cukkíni
20 dkg kockára vágott piros színű paprika
20 dkg kockára vágott hámozott paradicsom (dobozos is jó)
1 fej kockára vágott vöröshagyma
só
bors
fokhagyma
1 csokor majoránna
1 csokor kakukkfű
1 csokor petrezselyem
... |
|
2006-10-29 11:46:54 |
|
|
|
|
|
|
A gyomorfájdalom tipikus lelki megterhelés miatt létrejött biológiai elváltozás. Stressz közben valójában minden összeszorul bennünk, de sok esetben a többi belső szerv feszültségét nem is érezzük, csak a gyomrunk összeugrik, mintha gombóc lenne benne. Nehéz kivédeni azt a feszültséget, ami a gyomorfájdalmat is kiváltja. Ha a fájdalom sokszor ismétlődik, akkor a gyomor a feszültség... |
2006-10-22 01:59:25 |
|
|
|
|
|
|
...
Pacalpörkölt
Hozzávalók:
# 1 kg tisztított marhapacal,
# 1 nagy fej hagyma,
# 2 gerezd fokhagyma,
# 1 paradicsom,
# 1 zöldpaprika,
# 5 evőkanál olaj,
# 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika,
# 1 csipet őrölt kömény,
# 1 mokkáskanál szárított majoránna
Elkészítés:
1. A pacalt többször váltott hideg vízben meg... |
|
2006-10-16 15:11:04 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa (2-2,5 kg), 40 dkg darált hús, 2 zsemle, 5 deci tej, 2 tojás, majoránna, őrölt bors, só, 2 gerezd fokhagyma.
Elkészítése:
Összedolgozzuk a tejben megáztatott, kifacsart zsemlét, darált húst, tojást. ízesítjük sóval, borssal, összezúzott fokhagymával, és a majoránnával beszórt kacsa hasüregébe töltjük. Hústűvel összetűzzü... |
|
2006-10-14 23:50:44 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg szójakocka, 2-3 kk. ételízesítő por, 1 nagy vöröshagyma, 3 ek. olaj, 1-1 kk. édes és csípős pirospaprika, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. majoránna, 30-35 dkg fejtett zöldborsó.
1. A szójakockát 1-2 órára annyi ételízesítős vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi.
2. A hagymát megtisztítjuk, finomra vá... |
2006-10-13 22:33:15 |
|
|
|
|
|
|
Felfázások, húgyúti fertőzések kezelése gyógynövényekkel
Élete során számtalan ember (főleg a nők) esik át valamilyen húgyúti fertőzésen. Az ilyen fertőzés könnyen diagnosztizálható és kezelhető, és aránylag hamar gyógyul. De amíg tart, nagyon zavaró a betegség, akár komoly fájdalmakkal is járhat.
Amikor csíp a vizelet, azt jelzi, hogy valami nincs rendben szervezet... |
2006-10-01 01:21:09 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 2 dkg piros paprika, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg barna liszt, 3 db tojás, 10 dkg zöldpaprika, 1 dl tejszín, só, bors, majoránna, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2 dl olívaolaj.
1. A burgonyát megtisztítjuk, és finom reszelőn lereszeljük. A zöldpaprikát, hagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. A to... |
2006-09-24 11:43:15 |
|
|
|
|
|
|
Töltött tök
Hozzávalók: 1 80--90 dekás, nem túl széles tök, 60 deka darált sertéshús, só, 2 zsömle, 2 tojás, 10 deka zsír, 2 deci tejföl, 3 deka liszt, kevés törött bors, kicsi majoránna, 1 csomó kapor, 3 deka cukor, 1 fej vö-röshagyma, ízlés szerint ecet.
A tököt megtisztítjuk külső héjától, és egyenletes, kétujjnyi vastag karikákra vágjuk, és a karikákból ki-szedj... |
2006-09-19 10:29:20 |
|
|
|
|
|
|
Mustármag (Sinapis alba)
Őshazája Dél-, Délkelet-Európa. Régi idők óta ismert és használatos fűszer. A fehérmustár magja gömbölyű, fakósárga, szagtalan, enyhén csípős ízű. Illó olajat, zsírolajat, fehérjét tartalmaz. Konyháinkban a fehér mustármagot használjuk különböző páclevek, vegyes saláták, savanyúságok, hideg sült húsok, virslik, kolbászok, pástétomok ízesítéséhez.... |
2006-09-08 20:58:33 |
|
|
|
|