|
|
|
Vese, velővel
Hozzávalók: 2 sertésvelő, 2 sertésvese, 6 deka zsír, 4 deka hagyma, só, törött bors, kevés pirospaprika.
A veséket kettévágjuk és kiszedjük erezéseit, majd egészen vékony szeletekre vágjuk.
A velőt megtisztítjuk hártyáitól, és ugyancsak megvagdaljuk apróra.
Ezután felaprítjuk a hagymát, és zsírban megpirítjuk, majd hozzáadjuk a vesét, és gyor... |
2006-09-19 10:50:53 |
|
|
|
|
|
|
Kocsonyázott ponty magyarosan
Hozzávalók: 1 kiló tükörponty, 10 deka vöröshagyma, 1 friss paradicsom, 2—4 zöldpaprika (télen lecsó-konzerv), 1 cseresznyepaprika, fél deka pirospaprika, só.
Erre a célra legalkalmasabb a tükörponty, amelynek külső bőrét csak kis részben borítja pikkely, bőre vastagabb, s így nagyobb az enyvtartalma.
A halat megtisztítjuk, ... |
|
2006-09-19 10:48:32 |
|
|
|
|
|
|
Ponty- vagy harcsapaprikás
Hozzávalók: 4 darab 20 dekás halszelet, 6 deka zsír, 5 deka reszelt vöröshagyma, egy kevés pirospaprika, másfél deci tejföl, só, 2 deka liszt, evőkanálnyi lecsó.
A zsíron megpirított vöröshagymába paprikát teszünk és elkeverjük, majd hozzáadjuk a halszeleteket, kellően megsózzuk s a hagymás, paprikás zsíron megpörköljük - keverni nem szaba... |
2006-09-19 10:46:58 |
|
|
|
|
|
|
Szegedi halászlé
Hozzávalók: 1 kiló hal, 3 nagy fej vöröshagyma, só, kávéskanálnyi pirospaprika, egy-két cseresznyepap-rika, 10 deka lecsó.
A legkitűnőbb halászlevet háromféle halból készíthetjük. Minél nagyobb mennyiségben főzzük, annál ízletesebb. A legjobb, ha harcsából, pontyból és kecsegéből főzzük.
A hagymát apróra összevágjuk és a hal fejével, uszonyaiva... |
|
2006-09-19 10:45:41 |
|
|
|
|
|
|
Sertéskocsonya
Hozzávalók: 1 kiló kocsonyahús (fej, köröm, bőrös csülök). Mivel ezek a részek csontosak, személyen-ként 20-25 dekát számítunk belőlük. 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 10-15 szem egész bors, 1--2 cseresznyepaprika, só.
A megtisztított fejet, lábat, körmöt célszerű gázlángon jól átperzselni. A perzselés célja kettős: részben a vágóhídi forrázá... |
|
2006-09-19 10:34:24 |
|
|
|
|
|
|
Lencseleves
Hozzávalók: 20 deka lencse, 5 deka zsír, 4 deka liszt, 1 babérlevél, 4 deka vöröshagyma, 1 gerezd fok-hagyma, 2 deci tejföl, 1 evőkanál ecet, de lehet fél citrom is, só, 3 deka cukor, 1 G pirospaprika, negyed kiló sertéscsont, 2 deka mustár.
A főzésre előkészített, beáztatott lencsét csontlébe vagy füstölt hús levébe feltesszük főni. Finom, apróra vágott... |
2006-09-19 09:46:27 |
|
|
|
|
|
|
Sárgaborsópüré-leves
Hozzávalók: 20 deka feles sárgaborsó, 5 deka zsír, 4 deka liszt, 6 deka hagyma,
1 g pirospaprika, 2 g törött bors, 1 apró kockákra vágott zsömle, só.
A kiválogatott és tisztára mosott sárgaborsót gyengén sózva, egészben hagyott hagymával feltesszük főni. Gyakori kevergetés mellett nem túl erős tűzön puhára főzzük. Az egészben főtt hagymát e... |
2006-09-19 09:42:37 |
|
|
|
|
|
|
Zöldbableves
Hozzávalók: 30 deka zöldbab, 30 deka borjúcsont, 4 deka zsír, 3 deka liszt, 1 csomó zöldpetrezselyem, 5 deka vöröshagyma, pirospaprika, 2 deci tejföl, só.
A megtisztított és rövid darabokra vágott babot forrásban levő vízbe tesszük, és a csontot külön kifőzzük. Ha a bab puha, felöntjük a csontlével, világos zsömleszínű rántást készítünk, az apróra vágot... |
2006-09-19 09:36:54 |
|
|
|
|
|
|
Zöldségleves
Hozzávalók: 30 deka vegyes zöldség, 25 deka borjúcsont, 4 deka vaj, 3 deka liszt, késhegynyi pirospapri-ka, 5 deka rizs, 1 deci tejföl, só.
A zöldséget apró kockákra vagy finom metéltre vágjuk. 2 deka vajon megpirítjuk, majd másfél liter vízzel felengedjük. Felforraljuk, és főzés közben többször megmosott rizst teszünk bele. A zöldséggel egy idő-ben teg... |
2006-09-19 09:15:18 |
|
|
|
|
|
|
... kisebb petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1 közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyem zöldje, 1 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, ecet, 1 babérlevél, pirospaprika, só, a csipetkéhez: 10 dkg liszt, 1 tojás, só.
Elkészítése:
Az előző este külön-külön hideg vízbe áztatott füstölt csülköt és babot, babérlevéllel együtt tiszta víz... |
2006-09-12 00:12:56 |
|
|
|
|