Belépés
Gyógyító növényeink
... megakadályozza túlzott fogyasztását, ami hányást okozhat. Napi adagja maximum 1 g.

Vörös áfonya
(Vaccinium vitis-idaea)

A vörös áfonya igen gazdag antioxidánsokban (antocianidinek, tanninok), melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől.
Az antioxidánsokkal megelőzhetők krónikus betegségek, mint az érel...
2011-08-29 15:41:28
Szines-egészséges......
... képességére. Ez utóbbi adottságuk miatt Szentgyörgyi Albert P-vitaminnak (angol permeability, "áteresztő képesség") nevezte el őket.

A flavonoidok egyik alcsoportját alkotják az antocianidinek, melyek többek között a fekete áfonya, a kékszőlő, a lila hagyma és a piros ribiszke színéért felelősek. Az antocianidinek fogyasztásával megelőzhető a vérrögök kialakulása, csök...
2010-11-09 23:54:42
Minél színesebb, annál .......
... képességére. Ez utóbbi adottságuk miatt Szentgyörgyi Albert P-vitaminnak (angol permeability, "áteresztő képesség") nevezte el őket.

A flavonoidok egyik alcsoportját alkotják az antocianidinek, melyek többek között a fekete áfonya, a kékszőlő, a lila hagyma és a piros ribiszke színéért felelősek. Az antocianidinek fogyasztásával megelőzhető a vérrögök kialakulása, csök...
2010-11-04 17:52:57
Galagonya és gyógyhatásai
... levelében, termésében és virágzó ágvégében egyaránt sokféle vegyület fordul elő: flavonoidok, aminok, triterpénszármazékok, kolin, acetil-kolin, purinszármazékok, amigdalin, pektinek, antocianidinek és proantocianidinek.

Régóta ismeretes, hogy a galagonya hatóanyagai csökkentik a vérnyomást (ha nem is közvetlenül) és a vér koleszterinszintjét, megakadályozzák, hogy kol...
2010-10-17 12:02:16
Amerikai tőzegáfonya
... gyümölcsöket termő gyógynövény. Rubin-piros bogyóin sárgás-piros foltok, gyümölcshúsa világosabb, roppanóhúsú, enyhén fanyar ízű.

A tőzegáfonya igen gazdag antioxidánsokban (antocianidinek, tanninok), melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől. Az antioxidánsokkal megelőzhetők krónikus betegségek, mint az érelmeszesedés,...
2010-10-10 08:16:20
Mi történt a szülinapomon ?
... oxfordi, majd a londoni egyetemen tanított, egészen nyugdíjba vonulásáig. Kutatásai során különösen a növényi színanyagok és az alkaloidok tanulmányozásában ért el eredményeket. Az antocianidinek és antocianinek szintézisére 1925-28 közt dolgozott ki módszert. A szintézisek e vegyületek pontos szerkezetének meghatározását is lehetővé tették. Korábban a brazilfából kinyerhető texti...
2010-09-13 16:13:44
Gyógynövények
... Emiatt felvetették, hogy hasznos lehet a szemnyomás fokozódásával járó glaukóma (zöld hályog) kialaku­lásának megakadályozásában is.

Mivel a fekete áfonyában található antocianidinek javítják a hajszálerekben és általában az erekben a vérkeringést, a gyü­mölcs kivonata jó lehet azoknak, akiknek végtagjaikban rossz a vérkerin­gés. Jó hatása miatt a visszér és az aranyér...
2010-08-30 16:26:13
Zöldségfogyasztás
... kell
figyelnünk a sok káliumot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök fogyasztására, mert ezek
ennek az ásványi anyagnak a fő forrásai.
A tojásgyümölcsben, elsősorban a héjban, az antocianidinek jelenléte jellemző. Az
antocianidinek sokféle zöldség, gyümölcs és virág színét adják. A padlizsán héján kívül, pl. a
vöröskáposztában, a céklában, a retekben, a vörös...
2010-04-14 14:22:54
Gyógynövények / Szakanyag -1
Szabó László Gy.
GYÓGYNÖVÉNYISMERET
(speciális kollégiumhoz alapok)
biológus és biológia tanár szakos hallgatóknak
(kiegészítő ajánlott ismeretek)
Tartalom
Általános rész
1. Gyógynövények tudományos és magyar neve, drogok gyógyszerészi neve
2. Etnobotanikai adatok, népi orvoslási tapasztalatok, herbáriumok
3. Növényi anyagcsere és kapcso...
2010-02-20 19:54:00
Tőzegáfonya öregedés gátló....
... őshonos örökzöld törpe-cserje, a tőzegáfonya (angolul cranberry, latinul Vaccinium macrocarpon).

A rubin piros színű gyümölcs rendkívül gazdag antioxidánsokban (tanninok, antocianidinek) ezek segítenek megvédeni a szervezetünket többek közt az érelmeszesedéstől, a koleszterin lerakódástól, a szívinfarktustól, a memóriazavartól, egyes bőrbetegségektől, összefoglaló néven...
2010-01-23 22:16:44
1 2 3 4 5 6 
Címkék: Szentgyörgyi Albert P-vitaminnak, Szabó László Gy, vörös áfonya, káros oxidációs, antioxidánsokkal megelőzhetők, flavonoidok egyik, fekete áfonya, lila hagyma, piros ribiszke, antocianidinek fogyasztásával, vérrögök kialakulása, galagonya hatóanyagai, tőzegáfonya igen, londoni egyetemen, növényi színanyagok, alkaloidok tanulmányozásában, brazilfából kinyerhető, szemnyomás fokozódásával, fekete áfonyában, gyü­mölcs kivonata, ásványi anyagnak, antocianidinek jelenléte, padlizsán héján, rubin piros, szervezetünket többek, koleszterin lerakódástól, purinszármazékok, antioxidánsokkal, antioxidánsokban, bőrbetegségektől, tojásgyümölcsben, vöröskáposztában, szívinfarktustól, megakadályozzák, memóriazavartól, antocianidinek, érelmeszesedés, szervezetünket, meghatározását, fogyasztásával, hajszálerekben, megakadályozza, tapasztalatok, folyamatoktól, gyógynövények, szerkezetének, végtagjaikban, fogyasztására, fokozódásával, etnobotanikai, gyógyszerészi, szintézisére, antocianinek, szentgyörgyi, hallgatóknak,
© 2013 TVN.HU Kft.