|
|
|
... kevés cukorral és egy kis liszttel.
Letakarjuk és 15 percig pihentetjük.
Utána hozzáadjuk a maradék cukrot, a tojásokat, a sót, a tejszínt, a vajat és a citromhéjat.
Addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edénytől és hólyagos nem lesz.
Hozzáadjuk a lecsöpögtetett mazsolát és jól átgyúrjuk.
Kivajazott kuglófformába tesszük, konyharuhával letakarjuk és meleg... |
2023-01-19 15:37:04 |
|
|
|
|
|
|
... víz;
2-3 e.k. olaj;
2 t.k. só;
Negyed kiló öreg tészta.
A fenti hozzávalókat egy tálba tesszük, majd simára, rugalmasra dagasztjuk a tésztát.
Ezután keljen fél órán át letakarva, majd újabb gyúrás után pihenjen további negyed órát.
A megformázott kenyeret egy sütőpapírral bélelt formába helyezzük, ... |
|
2022-09-08 08:18:34 |
|
|
|
|
|
|
... félretesszük.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk sót, cukrot és elkeverjük. Ehhez adjuk továbbá a puha vajat vagy rámát és az időközben felfutott élesztőt, és a többi tejet. Összekeverjük, majd dagasztjuk.
Kézzel 15-20 percig dagasztom. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá.
Kb. 1-1,5 órára letakarva félretettem kelni. Ha hűvösebb van, hoss... |
2022-06-30 23:22:06 |
|
|
|
|
|
|
... meglangyosítjuk, elkeverünk benne 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A tészta többi hozzávalóját egy edénybe márjük, hozzáadjuk az élesztős tejet és kb 10 percig dagasztjuk. Kissé lágy tésztát kell kapnunk, ami elválik az edénytől és a kezünktől.
Letakarva kb 40-60 percig kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A vizet és... |
|
2021-03-06 12:34:17 |
|
|
|
|
|
|
... tejet, a vajat, a sót és a cukrot egy tálba tesszük, és 2-3 perc alatt habosra verjük.
Beleszitáljuk a lisztet, amihez az élesztőt is hozzáadjuk. Ezután a géppel 10 percig dagasztjuk, majd pihentessük a tésztát 20-30 percig. Amikor az edényben elkezd feljönni, akkor jó. Sütőpapírral bélelt szilikonos tepsibe tesszük a 8 egyenlőre részre osztott tésztát. Tetejüket megken... |
|
2020-03-31 10:18:14 |
|
|
|
|
|
|
... kiflik kenéséhez:
1 db felvert tojás
ELKÉSZÍTÉSE:
Az élesztőt 1 dl tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk. A maradék tejet a liszttel és a többi hozzávalóval dagasztjuk. 45 percig kelesztjük, átgyúrjuk, majd 20 percig pihentetjük. 4 cipót készítünk belőle.
Újabb 20 percig állni hagyjuk, utána a cipókat kinyújtjuk, puha zsírral megkenjük. A ci... |
2020-03-23 16:25:40 |
|
|
|
|
|
|
... szóráshoz
Elkészítése:
1. Az élesztőt a langyos, egy teáskanál cukorral elkevert tejbe morzsoljuk, majd felfuttatjuk, és a tészta többi hozzávalójával együtt lágy tésztává dagasztjuk. Szükség esetén adunk hozzá még egy pici tejet, vagy ha ellenkezőképpen éppen túlságosan ragad, akkor egy pici lisztet.
2. A tésztát hagyjuk a duplájára kelni.
... |
2019-09-23 18:04:33 |
|
|
|
|
|
|
... tojás, 1,5 dl tej kb 6 dl tej, 5 dkg élesztő felfuttatva 1,5 dl langyos tejben pici cukorral. 4 drb főtt krumpli és 25 dkg margarin. A krumpli és a margarinon kívül az alapanyagokat bedagasztjuk és nagyon jól kidolgozzuk a tésztát.. Gyurodeszkan kinyujtjuk amekkorara csak lehet, és ra reszeljük a krumplit és a margarint.. Feltekerjuk, mint a beiglit és még félbe hajtjuk. Pihentetj... |
2019-09-04 10:32:11 |
|
|
|
|
|
|
... összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd duplájára kelesztjük.
Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, akkor a langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe fészket... |
2019-04-23 20:36:32 |
|
|
|
|
|
|
BODOR ALADÁR
Bodor Aladár (Alvinc, 1880. január 29. - Budapest, 1952. április 19.) író, újságíró, költő, gimnáziumi igazgató.
Költészete középpontjában a nemzet sorsa áll, 1908-ban a Nyugat első évfolyamában két vers... |
2019-01-23 19:30:52 |
|
|
|
|