|
|
|
... pakolásként is hatásosan alkalmazzák.
A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják.
Hogyan fogyasszuk?
A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiváló köretként és frissen reszelve, de ecetesen, vagy tormamártásként is jó íz világot kölcsönöz az ételeknek. A háziasszonyok sa... |
2009-08-01 23:12:01 |
|
|
|
|
|
|
... zúzott uborka hűsítőként hat. Régen előszeretettel alkalmazták a nők a felszeletelt uborkát a napégett bőrre, ami meggátolta a felhólyagosodást, és enyhülést hozott.
Hogyan fogyasszuk?
Az uborkát egész évben fogyasztjuk friss és tartósított formában. Főleg salátának, vagy körítésnek készítjük el, de uborkalé és leves is készíthető belőle. Salátájajót tesz a g... |
|
2009-08-01 23:10:43 |
|
|
|
|
|
|
... is.
A zeller serkentőleg hat a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert.
Hogyan fogyasszuk?
A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztják. A növénynek mind a gumóját, mind pedig a felső zöld részét hasznosítják. Zöldje a májusi ... |
2009-08-01 23:08:45 |
|
|
|
|
|
|
... inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. A száraz babhéj teája viszont jó vércukorcsökkentő, és vizelethajtó hatású.
Hogyan fogyasszuk?
Kezdetben a babnak inkább csak a magját fogyasztották, mert laktató hatásúnak bizonyult és sokáig eltartható volt, de a friss zöldbabból változatos ételek egész sora készíthet... |
|
2009-08-01 23:07:19 |
|
|
|
|
|
|
... C-vitamin van.
Ásványi anyagai közül a foszfor és a kálium van nagyobb, 1 mg fölötti mennyiségben, a mikroelemek közül a vas, cink, mangán és réz említésre méltó.
Hogyan fogyasszuk?
Fáradságosnak tűnő tisztítása miatt manapság alig valaki fogyasztja a zöldborsót nyersen. Régen inkább az volt a gond, hogy zöldborsófejtéskor hogyan lehet megőrizni a kifejt... |
|
2009-08-01 23:05:39 |
|
|
|
|
|
|
... hatását a levelek citromsav-tartalma adja. Nem árt tudni, hogy az üvegházban vagy a fóliasátorban termelt fejes saláta vitamintartalma alatta marad a szabadföldiének.
Hogyan fogyasszuk?
Friss felhasználásra alkalmas leginkább, leszedve gyorsan romlik. A fejes salátát többnyire nyersen fogyasztjuk. Szendvicsekhez natúr, sültekhez és például a tojásos galuskáho... |
2009-08-01 23:02:53 |
|
|
|
|
|
|
... tegyük ... |
2009-07-31 13:52:52 |
|
|
|
|
|
|
... tartalmaz.
A tökmag közismert húgyúti gyógyító hatása a kis patiszonmagvak sajátja is lehet. Tán még gyulladásgátló és antioxidáns voltában is osztozik a többi tökfélével.
Hogyan fogyasszuk?
Mag nélküli, fiatal termését leszedve főként savanyúságnak teszik el. Az uborkához hasonlóan otthon is lehet készíteni kovászos vagy ecetes patisszonnak. Enyhén édes... |
2009-07-30 21:31:59 |
|
|
|
|
|
|
... vesehomok kialakulásának megelőzésére is ajánlják.
Erős vízhajtó és vizelethajtó hatása miatt az áldott állapotú nők a petrezselyem fogyasztását ne vigyék túlzásba.
Hogyan fogyasszuk?
A frissen szedett petrezselyemzöld a hazai konyha egyik legnépszerűbb ételízesítője.
Sokan sokféleképpen hasznosítják.
A petrezselyemgyökér és annak lombja kiváló... |
2009-07-30 21:29:55 |
|
|
|
|
|
|
... koleszterinszint-csökkentő, értágító és vízhajtó. Enyhíti az asztmát, segít meghűléses bajok esetén, nyák- és köhögésoldó. Rákellenes növényi étrend fontos összetevője.
Hogyan fogyasszuk?
A hagymát földből szedett növény lévén mindig alaposan meg kell tisztítani, le kell mosni. Akkor friss, ha nincsenek rajta barna foltok, a hagymaszár ép. A hajszálgyökereket... |
2009-07-30 21:28:11 |
|
|
|
|