|
|
|
... a burgonya, leszűröm, s összetöröm,... |
2011-11-23 13:02:00 |
|
|
|
|
|
|
... Reménykedés
Mosták a lábad szép menyecskék.
Formás és oly fehér kezek,
hogy most is elönt az irigység,
e napra, ha emlékezek.
Aztán vigan a kádba léptél.
Tapostad a gerezdeket.
Akár egy antik görög isten,
ringtál a mustoskád felett.
Zománcos újjaid alól csak
csurgott a cukros, drága lé,
s lábad oly rózsásan p... |
|
2011-11-20 21:22:19 |
|
|
|
|
|
|
... petrezselymet,zsemléket,kockára vágott főtt tojásokat és egy darab nyers tojást. A tölteléket a kacsa hasüregébe töltjük,hústűvel összetűzzük.A kacsát tepsibe tesszük,mellé rakjuk a fokhagyma gerezdeket és négybe vágott vöröshagymákat.Zsiradékot nem csak vizet öntönk alá /2dl /és alufóliával letakarva 2-2,5 órát sütjük.Levesszük a fóliát és 30-40 percre visszatesszük a kacsát amíg... |
2011-11-12 16:00:35 |
|
|
|
|
|
|
... petrezselyemzöld
Elkészítés: A marhalábszárat inas részeitől megtisztítjuk, olyan 2x2 centis kockákra vágjuk. A kolozsvári szalonnát felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk, a fokhagyma gerezdeket fokhagyma nyomón átnyomjuk. A paprikákat kicsumázzuk, felkockázzuk, a paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk és azt is felaprítjuk, a petrezselyem zöldjét ledaráljuk.
A bogr... |
|
2011-11-11 20:02:21 |
|
|
|
|
|
|
...
10 dkg vaj
10 dkg liszt
5 dkg fokhagyma
3 dl tej
1 dl tejszín
1 csipet só
1 csipet bors
Elkészítés:
A fokhagyma gerezdeket miután megtisztítjuk, törővel összenyomjuk. (Késsel is össze lehet préselni őket, ha nincs törő.) A kevéske vajat (nekem ez a 20 g vaj, egy 100 g-os teavajból vágott, 3 db, 0,5 cm vastagsá... |
|
2011-11-10 15:18:17 |
|
|
|
|
|
|
... liszt
3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Krumplit megtisztítjuk, felkarikázzuk. A hagymát, paradicsomot cikkekre vágjuk, a paprikát felkockázzuk, a fokhagyma gerezdeket pedig félbe vágjuk.. Tepsibe tesszük őket és sóval, borssal jól összekeverjük.
A lisztet összekeverjük a fűszerkeverékkel, megforgatjuk benne a hússzeleteket és olajban hirtelen k... |
2011-11-03 20:40:40 |
|
|
|
|
|
|
... tarja
2 fej fokhagyma
majorranna
só
bors
mustár
ecetestorma
Elkészítés:
A tarját hegyes késsel sűrűn felszúrom é beletűzöm a fokhagyma gerezdeket,majd kevés olajjal meglocsolom,így jobban tapadnak a fűszerek.Meghintem sóval,borssal,majorannával.Szép vékonyan bekenem mustárral és ecetestormával.Lefóliázott tepsibe sütöm,mikor maj... |
2011-10-30 07:01:11 |
|
|
|
|
|
|
... vízben 10-12 perc alatt készre pároljuk. Ha kész, kivesszük és hűlni hagyjuk.
Közben a gyümölcsöket megpucoljuk. A narancsot a fehér hártya mellett vágjuk be, úgy szedjük ki a gerezdeket. A kivit és az almát kb. 1.5-2 cm-es kockákra vágjuk.A lila hagymát megpucoljuk és nagyon vékony szeletekre vágjuk.A petrezselyemzöldet megmossuk és apróra vágjuk.
Ha kihűlt a csirke, ... |
2011-10-25 19:49:37 |
|
|
|
|
|
|
... párolt rizs
Elkészítés:
2 narancs héját lereszeljük, levét kipréseljük. A maradék két narancsot kifilézzük, vagyis a gyümölcsöt meghámozzuk, majd kis tál fölött a gerezdeket elválasztó hártya mentén bevágunk, s a gyümölcshúst - a filéket - kiemeljük. Közben kicsöpögő levét a többi narancsléhez öntjük. A húst kisujjnyi csíkokra vágjuk, az olajon, n... |
2011-10-22 22:59:07 |
|
|
|
|
|
|
... darabokra vágjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk és felnegyedeljük. (Ha nagyobb darab, akkor nyolcadolhatjuk.)
A húshoz adjuk a répát, vöröshagymát, a megtisztított fokhagyma gerezdeket , a mustárt és tovább pároljuk lassú tűzön legalább másfél órát.
Időnként megkevergetjük és ha szükséges még utána öntjük egy kis vízzel
A végén a keményítőt elkeverjük 2-3 evőka... |
2011-10-22 16:08:14 |
|
|
|
|