|
|
|
...
1 csipet só
3 evőkanál cukor
1 db tojás
4 db tojássárga 2 db a lekenéshez
3 dl tej
6 dkg Rama margarin olvasztva
2,5 dkg élesztő
1 üveg szilvalekvár
Elkészítés:
Kevés cukros, langyos tejben elkeverjük az élesztőt. Hagyjuk kb. 10-15 percig, míg szépen megemelkedik. A többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát d... |
2011-10-20 12:10:54 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 csomag nagykocka
10 dkg hideg vaj
1 marék zsemlemorzsa
2 db tojás
3 ek porcukor
10 dkg mák
20 dkg darált dió
1 üveg szilvalekvár
Elkészítés:
A tésztát sós vízben megfőzöm, leöblítem és az olvasztott vajon megforgatom. Egy kisebb tepsit kikenek a vajjal és meghintem a zsemlemorzsával, majd a ... |
|
2011-10-15 13:49:39 |
|
|
|
|
|
|
... rum,
1 evőkanál citromlé,
3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt
1 teáskanál sütőpor, 2
0 dkg darált mák,
A lekváros töltelékhez:
4 evőkanál szilvalekvár,
4 evőkanál rum,
A tejszínes töltetékhez:
2,5 dl tejszín,
3 evőkanál rum,
1 csomag habfixáló
A mázhoz:
1,5 dl tejszín, |... |
2011-10-09 11:19:58 |
|
|
|
|
|
|
Zserbó szilvalekvárral és mákkal töltve
Elkészítési idő: 60 perc + 3 óra pihentetés
1 adag: 330 kcal
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
17 dkg porcukor
15 dkg zsír
1 tojás
2,5 dkg élesztő
2 csomag vaníliás cukor
1,5 dl tejföl
A töltelékhez:
30 dkg mák
15 dkg cukor
1 citrom héja
1 ki... |
|
2011-10-08 22:29:37 |
|
|
|
|
|
|
... úgy szólt: töltsük a fánkokat cseresznyelekvárral. De bármelyik, Magyarországon kapható cseresznyelekvárral próbálkoztunk, azok sorra kifolytak belőlük. Ezért lecseréltük a tölteléket szilvalekvárra, és a tészták széleit megkentük kevés tojásfehérjével, hogy sütés közben biztosan összeragadjanak. A változtatás működött: érdekes, jó ízű fánkok születtek.
Elkészítés
... |
|
2011-10-02 17:28:51 |
|
|
|
|
|
|
... liszt
2 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 szem nagyobb burgonya
8 dkg olvasztott vaj
1 db tojás
egy csipet só
A töltelékhez:
20 dkg szilvalekvár
7 dkg darált mák
1 db felvert tojás
Elkészítés:
Langyos tejbe megfuttatjuk az élesztőt. Ezután a krumplit feldarabolva megfőzzük. Egy tálba tesszük a 30 dkg lis... |
2011-09-28 14:32:01 |
|
|
|
|
|
|
...
2 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 szem nagyobb burgonya
8 dkg olvasztott vaj
1 db tojás
egy csipet só
A töltelékhez:
20 dkg szilvalekvár
7 dkg darált mák
1 db felvert tojás
Elkészítés:
Langyos tejbe megfuttatjuk az élesztőt. Ezután a krumplit feldarabolva megfőzzük. Egy tálba tesszük a 30 dkg l... |
2011-09-27 17:53:05 |
|
|
|
|
|
|
... fahéjjal készíteni a szilvás süteményeket!
A friss szilvából készülhet leves, és jól harmonizál húsokkal is.
Semmiképp ne feledkezzünk meg a szilvabefőttről és szilvalekvárról! A szilvalekvárt Szatmárban sok helyen még most is kerti üstben főzik, maggal együtt, amit aztán rostán kipasszíroznak belőle. A szatmári szilvalekvár agyagedényekben (szilkékben) vár... |
2011-09-25 21:44:36 |
|
|
|
|
|
|
A legjobb, ami a szilvával történhet: szilvalekvár házilag
A szilvalekvár évszázadok óta fontos tápláléka a magyar embernek. Az igazi szilvalekvárt cukor nélkül főzték keményre, majdnem feketére a csodás szatmári szilvából.
Augusztus végén a szilvafa alá ponyvák kerültek, ezekre rudakkal verték rá a szilvát. Óriási rézből készült lekvárfőző üstökben ... |
2011-09-25 21:34:10 |
|
|
|
|
|
|
... vágjuk (éles késsel). A négyzetek közepére tehetünk tölteléket is, de csak sűrű állagút, ami sütés közben sem folyik ki (pl: gesztenyemassza, főzött dió- vagy máktöltelék, régi fajta szilvalekvár).
A négyzeteket kétféleképpen hajthatjuk össze:
Vagy mint egy könyvet, akkor sütés után úgy nyílnak fela tésztalevelek, mint a könyv lapjai
Vagy mint egy kendőt, három... |
2011-09-25 20:12:25 |
|
|
|
|