|
|
|
Almaleves
Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 dl fehérbor, 1 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 l víz, 1 citrom, 2 szem szegfűszeg, kevés fahéj, csipetnyi só
Forrásban lévő vízbe citromot csavarunk, a héjától és magházától megtisztított almát kockára vágjuk, és fűszerekkel ízesített cukros vízben puhára főzzük. Beletesszük a fehérbort és a tejfölt. A tej... |
2010-08-26 19:31:23 |
|
|
|
|
|
|
Mátyás-király udvarában (középkori receptek)
A középkor legvirágzóbb korszaka kétségkívül a reneszánsz. A magyar ifjak olasz földön jártak egyetemre, és nemcsak az Itáliában megszületett kultúrát, építészeti, zenei, öltözködési újításokat, hanem az étkezés, a konyhaművészet újdonságait is magukkal hozták. A kora középkor húsra, kenyérre, levesre, borra szűkült ... |
|
2010-08-26 19:23:03 |
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
* alma
* cukor
* só
* liszt
* tárkony
* pirospaprika
* zsír
Elkészítés:
Az almát megmossuk, megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, cukros vízben puhára főzzük. Egy kanál lisztből kevés zsíron rántást készítünk, megpaprikázzuk, majd ráöntjük a levesre. Jól elkeverjük. Tár... |
2010-08-25 11:01:20 |
|
|
|
|
|
|
... rizsnyákleves zöldséggel,
- árpagyöngyleves, árpagyöngypüré-leves, árpanyákleves,
- szárnyas aprólék-leves, raguleves (vaj nélkül) száraz rántással, Újházy-csirkeleves,
- almaleves, almapüréleves, meggypüréleves.
4.
Levesbetétek:
- gyúrt tészta, árpagyöngy, búzadara, rizs, burgonyagombóc, zsemlekocka.
5. Főzelékek:... |
|
2010-08-09 11:31:36 |
|
|
|
|
|
|
... ek finomliszt
Habgaluskához
* 2 tojás fehérje
* 1 ek kristálycukor
* 1,5 tk őrölt fahéj
elkészítés
1. A megmosott, meghámozott és feldarabolt almát a szilvával együtt cukros, fűszeres vízben feltesszük főni addig, amíg a gyümö... |
|
2010-08-02 13:28:24 |
|
|
|
|
|
|
Leveshez
* 4 db alma
* 8 szem aszalt szilva
* 2-3 ek kristálycukor
* 1 citrom reszelt héja
* 1/2 tk őrölt fahéj
* pár szem szegfűszeg
* 1 pohár tejföl (zsírszegény) (175 ml)
* 1-2 ek finomliszt... |
2010-08-02 12:43:37 |
|
|
|
|
|
|
... tartalmának ürítését.
Mivel az egészség a szépség forrása is, az almaszeletek tejjel való főzete - kihűtve - alkalmas arcpakoláshoz. Petrezselyemmel keverve, ránctalanít.
Almaleves (sósan)
--------------------------
4 cikkekre szabott, megtisztított jonatán almát, 1 kis fej lila hagymát fél liter vízben megfőzünk, majd kihűtjük. 2 dl sovány tejföllel, só... |
2010-07-12 19:44:27 |
|
|
|
|
|
|
... szacharin, ecet, bors, szerecsendió.
------
13. nap
Reggeli: Tea 2 dl
Füstölt nyelv 5 dkg
Rozskenyér 1 db
Tízórai: Málna 15 dkg
Ebéd: Almaleves 3 dl
Tavaszi becsinált sertés 8 dkg
Uzsonna: Túró 5 dkg
Cracottes 1 db
Zöldhagyma
Vacsora: Sóskafőzelék 3 dl
Tükörtojás 1 db
Almaleves:10 dkg alma, 1 ... |
2010-07-12 19:25:24 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg alma,
10 dkg kristálycukor,
5 dkg mazsola,
1 tojássárgája,
fél citrom reszelt héja.
Elkészítés:
A meghámozott, kicsutkázott almákat gerezdekre vágjuk, lábosba tesszük és annyi vizet öntünk... |
2010-06-11 14:13:35 |
|
|
|
|
|
|
* 1/2 kg alma
* 1 citrom leve
* 15 dkg porcukor (/7 ek méz/ 7 ek Canderel)
* 2 db szegfűszeg
* 1 mk őrölt fahéj
* 2 dl tejföl
* 1 púpozott ek finomliszt
* 1 dl tejszín
elkészítés
1. Az almát megtisztítjuk, apró ko... |
2010-06-07 22:49:18 |
|
|
|
|