|
|
|
... amelyek bár tiszta vízben élnek, de algákkal táplálkoznak, igen kellemetlen iszapízűek lesznek, amit még főzéssel sem lehet eltávolítani. Mikor a halat megtisztítjuk, távolítsuk el óvatosan a belet és kopoltyút, mert ezekben székel a rossz szag és az íz. Mossuk ki a hal belsejét áramló vízben. Angolna, cigányhal külső, nagyon nyálkás bőre valóságos gyűjtőhely. Bőrüket rendszerint ... |
2007-10-06 00:45:55 |
|
|
|
|
|
|
... Kosztolányi Dezső: Szeptemberi áhitat
Szeptemberi reggel, fogj glóriádba,
ne hagyj, ne hagyj el, szeptemberi nap,
most, amikor úgy lángolsz, mint a fáklya
s szememből az önkívület kicsap,
emelj magadhoz. Föl-föl, még ez egyszer,
halál fölé, a régi romokon,
segíts nekem, szeptember, ne eressz el,
testvéri ősz, forrón-égő rokon.
Én ... |
|
2007-09-13 17:24:25 |
|
|
|
|
|
|
Élvezetes leírása az jó magyar ételeknek - 49.
Az 1800-as évek végén jelent meg Zilahy Ágnes szakácskönyve, melyet maga Jókai Mór ajánlott a nagyközönségnek, s melynek receptgyűjteménye izgalmas kalandot jelenthet a ma háziaszszonyának is. Amellett, hogy változatos főznivalót talál benne, kortörténetnek is igen érdekes. Szerzője, bevallása szerint, semmit nem szeretett, ... |
2007-09-09 09:57:54 |
|
|
|
|
|
|
Élvezetes leírása az jó magyar ételeknek - 49.
Az 1800-as évek végén jelent meg Zilahy Ágnes szakácskönyve, melyet maga Jókai Mór ajánlott a nagyközönségnek, s melynek receptgyűjteménye izgalmas kalandot jelenthet a ma háziaszszonyának is. Amellett, hogy változatos főznivalót talál benne, kortörténetnek is igen érdekes. Szerzője, bevallása szerint, semmit nem szere... |
|
2007-09-09 00:33:29 |
|
|
|
|
|
|
..."Ej, de nehéz dolog a ponttyal csókolózni!
Nemcsak mer' a pontynak túl kicsi a szája,
Hanem mer' a ponty az nyálkás, undorító .
Kihányja a belét, aki megpróbálja"
Laár András... |
|
2007-08-31 16:04:15 |
|
|
|
|
|
|
A rák haladása
Egy nagyszerű fóka rámordult a rákra:
- Ne haladjon hátra,
hisz nem jut előbbre soha,
kinek vissza van az oda.
Ám a ráknak, mi tagadás,
visszásnak tűnt ez a tanács.
Azt értette belőle,
szégyenszemre hátráljon meg előre.
De kevéssel előbb úgy gondolta aztán,
más kárát tanulná meg a saját hasznán,
hogyha maga... |
2007-08-21 21:06:10 |
|
|
|
|
|
|
... beleönröm a kis méretű tepsibe és megsütöm. (Előmelegített sütőben 5 perc nagy lángon, majd
közepes lángon)
Dió helyett lehet darált mákot, vagy 2 evőkanál kakaót (nem neskakaó) beletenni.
Tepertős pogácsa
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 40 dkg tepertő, 4,5 dl tej, 2 kk. cukor, 1 ek. só, 4 dkg élesztő, 1 tojássárga, bors, vaj. ... |
2007-08-03 11:06:23 |
|
|
|
|
|
|
Túróval töltött zsemle ( 6 személyre )
Alapanyagok:
-12 zsemle
-80 dkg túró
-2 tojás
-20 dkg porcukor
-1 cs. vaníliáscukor
-5 dkg mazsola
-1 citrom
-10 dkg kristálycukor
-1/2 dl tej
Elkészítés:
1.
A zsemléket kettévágom, a belét kiszedem. A túrót alaposan átpasszírozom, hozzákeverem a to... |
2007-07-30 17:12:43 |
|
|
|
|
|
|
... 2 dl tej, két kávéskanál cukor, fél kávéskanál só, 10 dkg vaj, egy tojás, 10 dkg cukor, 25 dkg túró, négy nagy alma
Mély tálba öntjük a hideg tejet, belemorzsoljuk az élesztöt, beletesszük a cukrot és a sót. Simára keverjük, hozzáadjuk al isztet, majd rugalmas tésztává dagasztjuk. Lisztezett felületen kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk, megkenjük puha vajjal és félbehajtju... |
2007-07-28 07:39:03 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg málna, 75 dkg meggy, 2 vaníliarúd, 1 kg cukor
Elkészítése:
A málnát átválogatjuk, a meggyet kimagozzuk, és 50 dkg-ot lemérünk belőle. A vaníliarúd belét kikapargatjuk, a gyümölcsökkel és a cukorral együtt egy nagy fazékba
teszszük. Tíz percig állni hagyjuk, hogy levet eresszenek. Belekeverjük a zselírozó cukrot, állandó... |
2007-06-29 00:36:51 |
|
|
|
|