|
|
|
... fánk, akkor - újabban - profiterol!
Az eredeti recept :
1.5 dl vizet 5 dkg vajjal felforralunk. Amikor már forr folyamatos keverés közben hozzáadunk 8 dkg lisztet.
Addig kavargatjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától, ekkor levesszük a tűzről és 2 tojást keverünk hozzá.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat helyezünk a tészt... |
2011-01-17 19:54:08 |
|
|
|
|
|
|
... csapott kávéskanál só, . 2 dl tejföl, (3 dkg élesztő + 1 csipet cukor + 0,5 dl tej), tojás a megkenéshez
Elkészítés: Előveszünk egy nyújtódeszkát, rászórjuk a sóval összekevert, kimért lisztet. A közepébe mélyedést formázunk, és beleütjük a 3 tojás sárgát, a zsírt, a tejben felfuttatott élesztőt és tejfölt. Keményre gyúrjuk a tésztát. A tésztát letakarjuk egy konyharuhával, é... |
2011-01-17 19:43:15 |
|
|
|
|
|
|
... választjuk: 5 fehérje egy tálba, 5 fehérje egy másik tálba, és 10 sárgája a 3. tálba.
1.) A vajat összekeverjük a tojássárgákkal, porcukorral, reszelt citromhéjjal, majd beleforgatjuk a lisztet, tejszínt, és végül 5 tojás keményre vert habját. (A másik 5 tojás habját félre tesszük díszítésnek.) Vajjal kikent palacsintasütőben sütni kezdjük a palacsintákat - csak az egyik olda... |
|
2011-01-17 19:37:20 |
|
|
|
|
|
|
... 8.6
Izrael fiai?] Kézműves készítette, bizony nem Isten az; igen, tűz emészti meg Szamaria borját.
Oz 8.7
Szelet vetnek és vihart aratnak. A búza nem hány kalászt, a kalász nem ad lisztet; ami terem mégis, azt idegenek falják fel.
Oz 8.8
Elnyelik Izraelt, lám, már a népek között van, olyan, mint egy eldobott cserép.
Oz 8.9
Mert fölmentek Asszíriá... |
|
2011-01-17 16:49:17 |
|
|
|
|
|
|
... vizelethajtó hatása is van.
Gersli a világban
A zsidó konyha egyik meghatározó alapanyaga, rendszeresen kerül belőle a sóletbe, de levesekben is gyakran előfordul. Tibetben lisztet őrölnek belőle, Marokkóban sütemény alapanyaga, Japánban szépítőszerként fogyasztják. Azoknál a népcsoportoknál, ahol a gersli alapvető élelmiszer, a szívproblémák és szívbetegségek szin... |
2011-01-17 11:50:02 |
|
|
|
|
|
|
... besózom, borsozom, lisztben megforgatom. Olívaolaj és 5 dkg vaj keverékében hirtelen pirosra sütöm.
A maradék vajból, lisztből, tejből besamelt főzök (a zsiradékon megpirítom a lisztet, majd sűrű keverés mellett felöntöm tejjel és felforralom - könnyen csomósodik, megéghet, óvatosan, sűrűn keverve kell besűríteni. Ha nem elég a liszt, akkor még lehet tenni hozzá, tejföl... |
2011-01-17 11:44:23 |
|
|
|
|
|
|
... párna
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
3 gerezd fokhagyma
csipet só
csipet cukor
1,5 dl meleg víz
1 bő evőkanál olaj
4 g szárított élesztő
Elkészítés: A lisztet, az élesztőt, a sót és a cukrot egy tálba öntöm. Hozzáadom a vizet, és alaposan kidolgozom a tésztát. Konyharuhával fedem, és legalább fél órát hagyom kelni. A megkelt ... |
2011-01-17 11:27:14 |
|
|
|
|
|
|
... narancslé
2 dl húsleves (leveskockából is jó)
1 gerezd fokhagyma
4 evőkanál friss levendulavirág
a díszítéshez:
1 evőkanál friss levendulavirág
A lisztet a sóval és a borssal összekeverjük, majd a megmosott, leszárogatott, kisebb darabokra vágott nyúlhúst beleforgatjuk. A margarint megforrósítjuk, és a húsdarabokat több kisebb adagban elős... |
2011-01-17 11:17:41 |
|
|
|
|
|
|
... tejben felfőzzük, és hagyjuk kihűlni. A tészta elkészítéséhez 5 tojássárgáját, 25 dkg cukrot és 1 csomag vaníliás cukrot kikeverünk, lassan hozzáadunk 1 dl tejet, 1 dl étolajat, majd 25 dkg lisztet, 2 evőkanál kakaót, 1 csomag sütőport és az 5 tojás kemény habját. Kikent tepsibe öntjük, majd vizes kanállal beleszaggatjuk a hideg pudingot. 180°C-on sütjük. A forró tésztára 2 dl tej... |
2011-01-17 11:15:48 |
|
|
|
|