|
|
|
... nem külön-külön, hanem egységesen hatékonyak, ahogy a növényekben is természetes módon előfordulnak. hatásukat jól példázza a levegőn megbarnuló (oxidálódó) reszelt almához adott aszkorbinsavnak (C-vitamin) az alma eredeti állapotot megőrző (antioxidáns) hatása.
A biotin (H-vitamin) fő funkciója a fehérje, szénhidrát és koleszterin anyagcsere szabályozása.
Fokozott... |
2008-06-17 08:22:35 |
|
|
|
|
|
|
... kiőrlésű pékáruk, szárazhüvelyesek, olajos magvak, zöldségek és gyümölcsök.
A friss zöldségekben és gyümölcsökben fellelhető, vízoldékony és hőérzékeny C-vitaminnak /aszkorbinsavnak/ a szervezet védekező rendszerében betöltött jelentősége közismert. Emellett azonban a bőr rugalmasságának és nedvességének megtartásában is döntő szerepe van, mert részt vesz a bőr elasztik... |
|
2008-03-12 19:17:56 |
|
|
|
|
|
|
... hatású vegyületet talált a mellékvesében. Ezt növényi nedvekből és mellékvesekéreg-kivonatból elkülönítette, megállapította összetételét (C6H8O6), és hexuronsavnak nevezte el - ma aszkorbinsavnak nevezzük. 1930-ban Klebelsberg Kuno kultuszminiszter hívására hazajött a "Tisza-parti Göttingába", és 1931-től 1945-ig a szegedi tudományegyetem orvosi vegyészeti intézetének professzora ... |
2008-01-31 14:06:16 |
|
|
|
|