|
|
|
A birsalma kulturális emlékünk szerint több mint négyezer éve ismert, és egyes Biblia-fordítók, -elemzők szerint az a bizonyos tiltott alma is birs volt valójában.
Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek és köretként is tálalják. Szerencsére újra egyre divatosabb a birs... |
2019-10-17 10:30:07 |
|
|
|
|
|
|
|
Gyógyító növények,ételek... |
2019-05-14 13:00:19 |
|
|
|
|
|
|
... vegetáriánus zselatinnak is nevezik és elsősorban lekvár és dzsemkészítésre használják zselésítőként mivel költséghatékonyabb mint a befőzőcukor. Nagy mennyiségben tartalmazza az alma, birsalma, a citrusfélék, barack, szilva, egres, fekete ribizli, sárgarépa de megtalálható más növényekben is.
A pektin megfelelő "E" száma az E-440, ami egy természetes növényi kivonatú ... |
2019-02-28 19:44:47 |
|
|
|
|
|
|
Muskátlis ablakokról álmodtam
egy kedves régi házról , s az
én drága nagyanyámról .
Előttem láttam a tiszta szobát ,
két ablak között a falon a tükröt .
Az ómárium tetején az illatos
birsalmát , s a százéves köcsögöt .
A sarokban egy faragott asztal állott ,
melynek tetején valaha sok - sok
finomság sorakozott , a bödönökb... |
2019-02-01 15:01:26 |
|
|
|
|
|
|
... betegségeknél használjuk. Népi gyógymódként szemgyulladásnál, repedezett bőrre, kisebesedett szájnál, égési sebre, aranyércsomónál is alkalmazzák. Ajánlható bélgyulladásra is.
" a birsalma csak akkor szorít, mikor az ember éhgyomorra eszi; evés után ha valaki sülve eszi, hasát indítja; szorulás ellen ajánlatos."
Forrás : http://www.magyarvagyok.hu/... |
2019-01-10 14:09:08 |
|
|
|
|
|
|
|
Gyümölcsök zöldségek... |
2019-01-10 14:04:08 |
|
|
|
|
|
|
Birsalmás, gesztenyés kacsasült
Hozzávalók
1 egész pecsenyekacsa
4 db birsalma
300 g hámozott egész gesztenye
só
sütőzacskó
Elkészítés
Megmossuk és kívül-belül besózzuk a kacsát. Eltávolítjuk a birsalmák magházát , szeleteljük a gyümölc... |
2018-11-09 19:15:19 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
birsalma
cukor (70 dkg cukor 1kg pépesített birsalmához)
Elkészítés
A birsalmát megmossuk, nem kell meghámozni, felnegyedeljük, a magházakat kivágjuk. Egy fazékba feltesszük főzni, kevés vizet öntünk csak alá, mert egyré... |
2018-11-08 19:04:29 |
|
|
|
|