|
|
|
... tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 perc).
2. A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjü... |
2007-08-12 19:27:55 |
|
|
|
|
|
|
...
1/2 dl tej
0.5 dkg cukor
2 tojás
1/2 evőkanál só
kevés tej a tésztába
reszelt trappista sajt igény szerint
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a 1/2 dl tejjel és a cukorral. Összegyúrjuk a liszttel, a rámával, a 2 tojás sárgájával, a sóval és szükség szerint egy kevés tejjel! A tészta ne legyen kemény, de lágy sem! Majd kinyújtj... |
|
2007-08-05 18:24:05 |
|
|
|
|
|
|
... só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a vajat szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a juhtúrót, a tejfölt, a sajt felét, a sót, a curryport és a borsot, majd jól összegyúrva, lisztezett,... |
2007-08-02 19:45:59 |
|
|
|
|
|
|
... só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a vajat szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a juhtúrót, a tejfölt, a sajt felét, a sót, a curryport és a borsot, majd jól összegyúrva, lisztezett,... |
|
2007-08-02 00:47:03 |
|
|
|
|
|
|
... nyújtáshoz liszt
Előkészítés:
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, jól
elkeverjük, lefedjük, és meleg helyen 10 percig kelesztjük, azaz
"felfuttatjuk". A lisztet, a zsiradékot és 1 kk. sót egy keverőtálba tesszük.
Hozzáadjuk az élesztős tejet, és a robotgép dagasztóspiráljával
fényes-hólyagosra kidolgozzuk. Tiszta konyharuháv... |
|
2007-08-01 17:41:19 |
|
|
|
|
|
|
...
4 csésze teljes őrlésű liszt
4 teáskanál só
1 csésze olaj
keverhetünk a tésztába dióbelet, napraforgómagot, tökmagot stb.
Az élesztőt mézes vízben felfuttatjuk. A liszteket az olajjal alaposan elkeverjük, hozzáöntjük az élesztőt.
A tészta ragacsos lesz, ezért hogy könnyebben bánjunk vele, először csak a felét tegyük egy vastagon beliszte... |
2007-07-11 10:26:48 |
|
|
|
|
|
|
... fokhagyma vagy ketchup.
Elkészítése:
A burgonyát héjába sós vízben megfőzzük, majd krumplinyomón átpasszírozzuk. Az élesztőt a tojással, a vajjal, a csipet cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. A liszthez beletesszük a csipet (1 dkg) sót, majd a burgonyát és a felfuttatott tejet a többi tartozékokkal. Kalácstésztává dolgozzuk ki, majd kelni hagyjuk fél órá... |
2007-05-25 00:36:55 |
|
|
|
|
|
|
... mázhoz: 12 dkg porcukor, fél teáskanál őrölt fahéj.
Elkészítés:
1. A tej felét meglangyosítjuk. Feloldjuk benne az élesztőt, meghintjük 1 teáskanál cukorral, és felfuttatjuk.
2. A lisztet tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, vagy robotgép segítségével összedolgozzuk, majd letakarva, meleg helyen 15 percig kelesztjük. Közb... |
2007-05-01 00:47:22 |
|
|
|
|
|
|
... dió, 100 g darált mák, késhegynyi őrölt fahéj, negyed kk. őrölt szegfűszeg, a kenéshez 2 tojás.
1. Egy deci meglangyosított tejben elkeverjük a mokkacukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölben eldolgozott tojássárgáját, sót és reszelt citromhéjat, összegyúrjuk. Két cipóra osztjuk, letakarjuk... |
2007-04-10 00:47:04 |
|
|
|
|
|
|
... használok, annak az íze nem érződik, így nem lesz kalácsos íze a kenyérnek), 1 evőkanál olaj, víz (amennyit a tészta felvesz).
A szárított kovászt a cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval és a szükséges vízmennyiséggel összegyúrjuk. Kemény kalácstészta állagnak kell lennie. Másfél órát kelesztjük, majd átdagasztjuk, és kivajazott kerek tortaformába (... |
2007-03-22 17:57:38 |
|
|
|
|