|
|
|
TIROPITA
Ez abszolút klasszikus recept. A görögök imádják a "pitákat" vagyis a réteseket, melyeket leginkább úgy készítenek, hogy a lapokat egymás fölé terítik, több lapot alul, közé a tölteléket, majd ugyanannyi lapot mint alulra, felülre is. Ilyen ez a tiropita is, amit nagyon sokszor kell készítenem, családtagjaim kérésére.
Az adag az elektromos áramos, 60 cm szé... |
2011-01-07 10:24:37 |
|
|
|
|
|
|
Tejfölös fehérkenyér, serpenyőben sütve
1 kg kenyérliszt
14 g szárított élesztő
1 ek. cukor
1 ek. só
3 ek. tejflöl
3 ek. ecet
2 ek. olívaolaj
5,5-6 dl langyos víz
A lisztet, cukrot, élesztőt, sót, tejfölt, ecete... |
|
2010-12-22 19:13:01 |
|
|
|
|
|
|
Kecskesajtos-kapros pogácsa
1 tasak szárított élesztő
30 deka kenyérliszt
20 deka teljes kiőrlésű búzaliszt
5 deka lenmag
2 ek krumplipehely
10 deka finomra áttört kecskesajt
1 csokor finomra aprított kapor
... |
2010-12-20 22:13:48 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt (20 dkg kenyérliszt és 30 dkg BL-55 liszt)
3-4 evőkanál olaj
1 csomag élesztő
só
cukor
A feltéthez:
50 dkg marhahús
1 fej vöröshagyma
fokhagyma
olaj
2 evőkanál őrölt paprika
1 kis konzerv paradicsom
2... |
|
2010-12-15 14:34:26 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg kenyérliszt
1 csomag szárított élesztő
2 dl langyos víz
1 mokkáskanál cukor
1 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
A feltéthez:
2 szál szárzeller
1/2 édesköménygumó
2 nagyobb paradicsom
10 dkg friss csiperkegomba
2 evőkanál paradicsompüré... |
|
2010-12-15 14:17:56 |
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
25 dkg porcukor, 0.5 kg kenyérliszt, 0.5 csomag sütőpor, 3 tojás, 3 evőkanál méz, 1 kávéskanál törött fahéj és szegfűszeg
Elkészítés:
A lisztben elkevert sütőport, cukrot, tojást, mézet, törött fahéjat és törött szegfűszeget összegyúrjuk, és rövid ideig pihentetjük. Azután a gyúródeszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval... |
2010-12-14 05:51:12 |
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
250 g teljes kiőrlésű liszt bio
250 g kenyérliszt
1 tasak instant élesztő
250 ml langyos víz
3 evőkanál olíva olaj
1 kiskanál só
Elkészítés:
Keverjük össze az összetevőket, majd adjuk hozzá folyamatosan a langyos vizet. Gyúrjuk össze, majd dagasszuk kb. 20 percig.
Tegyük egy edénybe, majd fedjük l... |
2010-12-13 14:05:55 |
|
|
|
|
|
|
angol recept !
2 csomag száraz élesztő
1 / 2 csésze langyos víz=125 ml
3 / 4 csésze zsírszegény tej170-180 ml
1 / 2 csésze (1 bot) puha vaj=125 gr
1 nagy tojás
1 / 2 csésze kristálycukor=10 dkg
2 teáskanál só
4 .5 csésze keny... |
2010-12-02 18:35:30 |
|
|
|
|
|
|
...
(Horváth Ilona: Szakácskönyv. Bp., 1984.)
Hozzávalók: 50 dkg méz, 2 egész tojás és két tojássárgája, 6 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 késhegynyi őrölt fahéj, reszelt citromhéj.
A mézet meglangyosítjuk, a tojásokkal, a fűszerekkel habosra kavarjuk. A lisztet apránként keverjük bele. A liszt fele lehet rozsliszt vagy kenyérliszt. Jól eldolg... |
2010-11-17 20:28:42 |
|
|
|
|
|
|
...
(Maria Hajkova: Édeskönyv. Pozsony, 1966.)
Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 3 tojás, citrom és narancshéj, törött fahéj, szegfűszeg ízlés szerint, 60 dkg kenyérliszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál méz, 10 dkg cukor és 1/4 l víz.
A cukrot, vajat, tojást, reszelt citrom‑ és narancshéjat, törött fahéjat és törött szegfűszeget 20 percig keverjü... |
2010-11-17 20:17:21 |
|
|
|
|